29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zeleni čaj za mršavljenje bez dijete

Zeleni čaj nutritivno se ubraja među bogatije čajeve. Bogat je flavonoidima i antioksidantima...

Zeleni čaj za mršavljenje bez dijete

Zeleni čaj nutritivno se ubraja među bogatije čajeve. Bogat je flavonoidima i antioksidantima. Također, sadrži prirodne razgrađivače masnoća koji ubrzavaju vaš metabolizam.  Što znači da trošite više kalorija pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kod odmora trošit ćete više kalorija za 3-4 posto, nego trošite uobičajeno, a kod zahtjevnih aktivnosti i više.

Dodatno ovaj čaj vam daje i energiju, ali i vrijedne nutrijente, pa ćete biti manje umorni, manje gladni, te manje posezati za hranom.

Zeleni čaj sadrži kofein, pa smanjite količinu kave koju pijete, kako se ne biste, dok ste na dijeti zelenim čajem, predozirali kofeinom.

Kako piti zeleni čaj za mršavljenje?

Ovaj čaj možete piti topao ili hladan (najbolje ga piti mlakog), te biste trebali svakodnevno konzumirati 2-3 šalice. Naravno bez šećera.

Pije se šalica zelenog čaja oko pola sata prije glavnih obroka u danu (doručka, ručka i večere).

Ako želite još učinkovitije mršavljenje, trebali biste nezaslađenom zelenim čajem zamijeniti međuobroke.

Dijetu zelenim čajem provodite tri tjedna, a zatim trebate napraviti dužu pauzu, od najmanje mjesec dana.

Plan dijete sa zelenim čajem

Vaš raspored obroka bi trebao otprilike izgledati ovako:

7:00 -8:00    – Zajutrak

8:30             – ŠALICA ZELENOG ČAJA

9:00 -10:00  – Doručak

12:00           – ŠALICA ZELENOG ČAJA

13:00 -15:00 – Ručak

16:00            – ŠALICA ZELENOG ČAJA

17:00 – 18:00 – Večera

Šalica je standardna šalica od 2 dl.

Čaj ćete pripremiti prema uputama proizvođača, ali pazite na sastav. Kupujte samo čajeve u kojima je zeleni čaj jedini sastojak i koji nemaju druge dodatke, ni arome, a od provjerenih brandova.

Istraživanja o utjecaju zelenog čaja na mršavljenje

Za sagorijevanje masti tijelo ih mora razgraditi, a istraživanja sugeriraju da spojevi u zelenom čaju mogu u tome pomoći. Iako se mislilo da zeleni čaj pomaže mršavljenju zbog kofeina u sastavu istraživanje “Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity” sugerira da su za djelovanje na metabolizam u zelenom čaju zaslužne kombinacije sastojaka iz zelenog čaja.

Mnogi proizvodi za mršavljenje sadrže ekstrakt zelenog čaja budući da je on povezan s povećanim sagorijevanjem masti, što je posebno vidljivo prilikom vježbanja.
Istraživanje “Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans” je uključivalo 12 muškaraca, prilikom 30 minutne vožnje biciklom. Rezultat je bio 17% više sagorijevanja masti kod muškaraca koji su uzimali dodatak ekstrakta zelenog čaja što sugerira da zeleni čaj može pojačati sagorijevanje masti prilikom vježbanja umjerenog intenziteta.

Nekoliko drugih istraživanja je pokazalo da zeleni čaj može pomoći u sagorijevanju kalorija čak i prilikom mirovanja, odnosno neovisno o vježbanju, iako je u tom slučaju postotak utjecaja manji.

Istraživanje “Effect of a thermogenic beverage on 24-hour energy metabolism in humans” imalo je za cilj istražiti da li konzumacija napitaka koji sadrže aktivne sastojke može povećati 24 satni metabolizam kod zdravih, mladih i mršavih osoba. Napitak je sadržavao katehine iz zelenog čaja, kofein i kalcij, te se uzimao tri puta tijekom dana. Istraživanje je pokazalo da je 24 satna konzumacija povećavala metabolizam za 4,6%, iako se nije moglo definirati koji sastojak je najviše zaslužan za ubrzavanje metabolizma.

Masnoće na trbuhu se čest problem, neovisno o debljini i indeksu tjelesne mase. Nekoliko istraživanja je pokazalo da zeleni čaj može pomoći u smanjivanju masnoća na trbuhu. Čak je primijećen veći efekt zelenog čaja na masnoće na trbuhu nego na ukupnu tjelesnu masu.

Istraživanje „Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults„ je pratilo utjecaj zelenog čaja na raspodjelu masti i utjecaj zelenog čaja na masnoće oko trbuhe koje se ubrajaju u najrizičnije. Sudionici istraživanja su tijekom 12 tjedana konzumirali napitak s katehinom i kofeinom. Rezultati su pokazali da sudionici koji su konzumirali katehine zelenog čaja su imali smanjenje masnoća na trbuhu veće od kontrolne skupine koja nije konzumirala ovaj napitak.

Prednost zelenog čaja je i u tome što pomaže održavanju tjelesne težine. Dakle ne da može biti potpora u mršavljenju, nego i nakon toga pomaže u održavanju tjelesne težine.

Više o mršavljenju bez dijete