28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 jeftinih, a super zdravih namirnica [ ZDRAVLJE ]

Možda mislite kako biste se zdravije hranili da imate više novaca kako biste sebi mogli priuštiti svu tu super hranu koju reklamiraju svuda oko vas...

5 jeftinih, a super zdravih namirnica

Možda mislite kako biste se zdravije hranili da imate više novaca kako biste sebi mogli priuštiti svu tu super hranu koju reklamiraju svuda oko vas.

U novije vrijeme razno nepoznato bobičasto voće, noni, alge, ove ili one sjemenke i gljive smatraju se nekakvom vrstom super hrane koja će vam pomoći očuvati zdravlje, te se tvrdi kako se u njima nalazi optimalna količina esencijalnih sastojaka koji bi trebali spriječiti nastanak bolesti.

Međutim, britanski nutricionisti upozoravaju kako veća učinkovitost tog egzotičnog voća, nazvanog super hranom, u odnosu na „klasično“ voće zapravo znanstveno nije potvrđena.

Oni naglašavaju kako je termin „superhrana“ beznačajan, a u najgoru ruku zavaravajući.

Imenovanje neke namirnice „superhranom“ odaje dojam kako ona nije uobičajena, međutim, većina tih biljaka u svome sastavu nema ništa što nije uobičajeno ili nešto što nemaju jabuke, šljive, kruške ili krumpir.

U studiji se navodi kako ponekad baš egzotična hrana na koju organizam nije naviknuo poput algi može izazvati vrlo štetne reakcije organizma. Svaki organizam reagira na određene namirnice drugačije, a ljudi zaboravljaju da oni ne jedu nutricionistički sastav neke namirnice nego hranu, pa je i učinkovitost na pojedini organizam dosta različita od one koju takve namirnice pokazuju u eksperimentalnim uvjetima.

Stoga se najbolje držati onog što je provjereno dobro i generacijama potvrđeno. Ispod su navedene namirnice koje su super zdrave, nisu neuobičajene, a istovremeno su jako jeftine.

-1- Jaja

Nevažno spremate li nešto za doručak, ručak ili večeru, jaja su ekstremno jeftina, a stalno ih proglašavaju superhranom zbog nutricionističke vrijednosti.

Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E. Zahvaljujući ljusci, jaje je rijetka namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost kada se kuha (naravno u ljusci).

Jaja kalorije i koliko jaja jesti

Recepti za jela od jaja

-2- Krumpir

Jeste li znali da krumpir ima gotovo sve supstance koje su potrebne organizmu za funkcioniranje?! On je jedna od najpotpunijih namirnica, ali pazite da ga ne gulite predebelo jer su najvrjedniji sastojci tik uz koru, a najbolje ga kuhati u kori, a zatim guliti.

Krumpir je vrijedan izvor vitamina i minerala, vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.
Kod kuhanje većine namirnica vitamin C se velikim dijelom razara, dok se u krumpiru gubi tek ako se kuha oguljen i narezan. Kada se krumpir kuha u kori, sačuva  se trećina vitamina C. Pečenjem u kori sačuva se još više.

Recepti za jela od krumpira

-3- Banane

Banane mogu biti međuobrok, koristiti se u desertima, ali i za doručak, posebno uz žitarice. Banane u sebi sadrže oko 20 minerala i vitamina. Stoga su voće koje svakako trebate uključiti u prehranu.

BANANA kalorije – Koliko banana dnevno jesti? Debljaju li banane?

Recepti za deserte od banana

-4- Tjestenina

Tjestenina varira po svojoj nutricionističkoj vrijednost pa je bitno da  birate onu od cjelovitih žitarica. Bogata je aminokiselinama, koje su korisne posebno sportašima, jer se njihovom konzumacijom tijelo brže oporavlja.  Pomaže u borbi protiv umora i vraća tijelu snagu.

Recepti s tjesteninom

5- Cikla

Cikla spada među najzdravije povrće. Korisna je za funkcioniranje svih organa, a posebno zdravlje očiju. Nažalost kiseljenjem i konzerviranjem gubi mnoga svoja svojstva. Ipak, dobro ju je konzumirati na bilo koji način, ako ne možemo doći do svježe.  Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Cikla  sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline; iako ne u velikim količinama.

Recepti kako sve ciklu možete uključiti u svoju prehranu