19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Trik kako biti mršav, a normalno jesti

Obično mršavljenje povezujemo s ustručavanjem od hrane, ali čini se kako postoji jedna taktika gdje vam način na koji jedete može pomoći smršaviti...

Kako vam jedenje može pomoći smršaviti?

Trik kako normalno jesti, a biti mršav

Obično mršavljenje povezujemo s ustručavanjem od hrane, ali čini se kako postoji jedna taktika gdje vam način na koji jedete može pomoći smršaviti.

Pitanje, može li sporo jedenje pomoći smršaviti, postavili su znanstvenici dva instituta University Hospital Coventry i  University of Warwick u nadi da će im istraživanje omogućiti bolje razumijevanje kako hrana, tjelovježba, san i medikamenti utječu na težinu.

Jedan od prvih eksperimenata bio je vezan uz brzo konzumiranje hrane, te način na koji ono mijenja apetit.

Došli su do zaključka kako sporije jedenje hrane smanjuje tek, te smanjuje rizike razvoja dijabetesa.

Ako želite puno jesti, a biti mršavi, porciju jedite bar 30 minuta

Ovo bi trebalo pomoći osobama koje se stalno bore s kilogramima, ali nikako ne uspijevaju smršaviti. Idealno bi bilo obrok jesti 40 minuta, ali već i 30 minuta korisno djeluje po vašu liniju.

Dakle, umjesto da se odričete hrane, sve što jedete jedite sporije. No, osim na kilograme sporije jedenje hrane ima i druge prednosti.

Ako hranu prebrzo „gurate“ u sebe, preskačete prvu fazu probave – žvakanje hrane.

Ako jedete prebrzo vaši zubi isjeckaju hranu i vi je možete gutati, ali ona nije spremna za slijedeće faze probave jer u ustima osim što usitnjavamo hranu, trebali bi započeti i djelovati prvi enzimi zaduženi za njeno razgrađivanje.

Na taj način se gubi nutritivna vrijednost hrane.

Također, jedete li prebrzo kasnije ćete osjetiti sitost i skloniji ste unosu više hrane nego što vam je potrebno.

Manje uživate u okusima pa vam da biste osjetili okus određene hrane trebaju veće količine.

Zbog svega toga nemojte preskakati dio probave na koji možete najviše utjecati. Kada jedete jedite smisleno, pažljivo i sporo. Svaki zalogaj žvačite i usitnite maksimalno.

Prema nekim teorijama svaki zalogaj trebali biste prožvakati 20 – 30 puta.

Svaki zalogaj žvačite 20 – 30 puta

Kako biste izbjegli prejedanje i brže osjetili sitost svaki zalogaj žvačite 20 – 30 puta.

Ekstra vrijeme vam omogućava da uživate u svakom zalogaju.

Također, ako pravilno žvačete hranu radite mnogo toga korisnog za svoje tijelo. Osim, efekta mršavljenja enzimi u ustima rastvaraju hranu i eliminiraju potencijalno štetne bakterije koje mogu biti prisutne u hrani, a nutrijenti će se kasnije lakše apsorbirati.

Jedite sporije da biste bili zdraviji

Ovo su neki od razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o usporavanju konzumacije hrane.

-1- Izgubit ćete na težini

Sve veći broj studija potvrđuje kako oni koji sporije jedu unose manje kalorija. Razlog se krije o tome što mozgu treba oko 20 minuta da registrira kako mu je želudac pun. Ako jedemo sporije, imamo dovoljno vremena shvatiti da smo siti i zaustaviti se na vrijeme. Ipak, uz to bilo bi korisno i orijentirati se prema zdravijoj hrani s manje masnoća ako želite smršaviti.

-2- Više ćete uživati u hrani

Teško je uživati u hrani ukoliko se samo pretrpavate, a nakon toga imate grižnju savjesti zbog prejedanja. Dok jedete trebali biste uključiti sva osjetila, te uživati u mirisu, okusu i onome što vidite na tanjuru. Jedite samo hranu koja zadovoljava sve tri kriterija. Onu koja vam lijepo izgleda, ukusna je i ugodnog je mirisa. Bit ćete mnogo sretniji ukoliko jedete sporije i trudite se uživati u svakom zalogaju. Neka vam obroci budu gastronomski užitak, a ne užurbana navika između stresnih događaja.

-3- Bolja probava

Ako jedete sporije, bolje ćete prožvakati hranu što vodi do bolje probave. Probava započinje u ustima, pa što više posla obavite u ustima manje ćete mučiti ostatak probavnog sustava.

-4- Manje stresa

Usporavanje unosa hrane u organizam i obraćanje pažnje na ono što unosite može biti odličan način za ublažavanje stresa. Ukoliko se posvetite hrani nećete imati vremena razmišljati o poslu ili stvarima koje morate obaviti. Kada jedete trebali biste samo jesti. Na taj način ćete se osloboditi značajne količine stresa što bi trebalo voditi do zadovoljnijeg života.

Vezano: