18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako ZAUSTAVITI STARENJE i pomladiti tijelo – detaljni plan – [ ZDRAVLJE ]

Svaki život ima svoj početak i kraj. Starenje je fenomen zajednički svim živim bićima. Starenje je zapisano u našim stanicama koje su programirane da se multipliciraju mnogo puta, ali nikada zauvijek...

Kako zaustaviti starenje i pomladiti tijelo

Svaki život ima svoj početak i kraj. Starenje je fenomen zajednički svim živim bićima. Starenje je zapisano u našim stanicama koje su programirane da se multipliciraju mnogo puta, ali nikada zauvijek.

Neke stanice završavaju sa svojim razmnožavanjem dosta rano. Npr. živčane stanice se zaustavljaju multiplicirati prije rođenja, ali ih naše tijelo ima sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje i u najstarijim godinama. Neke se obnavljaju do duboke starosti.

Prema Dr. Deepak Chopra, autoru knjige “Ageless Body Timeless Mind”, godine svake osobe su miks tri različita faktora: kronološkog (broj godina koji vam piše u ispravama), biološkog (dob vašeg tijela ovisno o iskustvu i fizičkom stanju tijela) i psihološkog (stanju duha i koliko godina osjećate da imate). Dok se na prvi ne može utjecati, na druga dva može značajno.

Biološka dob je stvarno stanje našeg tijela.  2005. godine Američki biološko-znanstveni institut ponudio je neke zanimljive informacije. Aktivna osoba u svojim osamdesetim može imati snagu mišića mnogo mlađe osobe koja živi sjedačkim životom. Britanski znanstvenici također su potvrdili tu činjenicu, dodajući kao bitan faktor zdravu prehranu bogatu proteinima.

-1- Tjelovježba je jedan od ključnih čimbenika u obrtanju procesa starenja.

-2- Drugi bitan čimbenik je smanjenje stresa, više sna i općenito uravnoteženiji život po pitanju prehrane i psiholoških izazova.

-3- Prevencija i rano liječenje zdravstvenih problema nam pomaže u borbi protiv godina.

-4- Pravilna njega kože također.

Psihološka dob ovisi najviše o životnom iskustvu i stavu prema tom iskustvu. Ako imamo negativno mišljenje o sebi, preopterećeni svakodnevnim brigama, zaboravimo se smiješiti, smijati i uživati u životu, definitivno ćemo ubrzati proces starenja.

-1- Vratiti optimizam – Kako vratiti optimizam i dobar osjećaj

-2- Smanjiti stres  – Kako se nositi sa stresom ako ste visoko osjetljiva osoba

-3- Smiješite se – Smiješite se i život će se vama smiješiti

Usporavanje procesa starenje zapravo znači živjeti zdravo, s mnogo sporta i tjelovježbe, uravnoteženom prehranom i bez ekscesa.

Najvažniji faktori mladolikog tijela i izgleda su :

-1- Čvrste kosti

-2- Razvijeni mišići

-3- Gipki zglobovi

-4- Aktivne moždane stanice

-5- Elastične krvne žile

-6- Dobar izgled kože

Čvrste kosti

Već nakon 30. godine čvrstoća kostiju se smanjuje, a kako postajemo stariji sve više se povećava rizik obolijevanja od osteoporoze. Da biste očuvali kosti zdravima slijedite ove upute:

Kroz prehranu unosite dovoljno kalcija. To ćete postići jedete li puno mliječnih proizvoda, svježeg povrća, voća i žitarica.

Dovoljno se krećite i bavite se nekim sportom.

Pazite da ne postanete premršavi. Ako je indeks tjelesne mase ispod normalnih vrijednosti još više morate razmišljati o pravilnoj prehrani i brizi o kostima, jer postoje neki faktori (poput manje masnoće) koji negativno utječu na zdravlje kostiju.

Razvijeni mišići

Čovjek ima oko 600 mišića koje može svojevoljno pokrenuti. Oni čine ovojnicu oko našeg tijela, no nažalost oni neupotrebljavanjem kopne i postaju nefunkcionalni.

Međutim, dobra vijest je da se mišićno tkivo može pomlađivati. Što znači da kada se odlučite vježbati možete postupno vratiti njihovu snagu.

Ako danas imate oko 30 godina morate znati da ćete negdje u dobi od 70 godina imati samo nešto više od polovine svojih mišića, osim ako ih na vrijeme ne počnete trenirati.

Ipak, to ne znači da trebate većinu svoga dana provoditi u fitness centru, jer i vrlo umjerenom tjelovježbom možete potaknuti svoje mišiće na rad. Idealno bi bilo 30 – 45 minuta dnevno 4 puta tjedno intenzivne vježbe i dva sata svakodnevnog kretanja kroz raznorazne aktivnosti.

Gipki zglobovi

Zdravi zglobovi jedan su od najvažnijih faktora očuvanja mladenačke vitalnosti zbog toga je pametno na vrijeme početi misliti o njima.

Jačajte mišiće jer oni stabiliziraju zglobove i štite ih od ozljeda i nezgoda.

Pazite na težinu.

Na vrijeme izliječite sve ozljede. Čak i one naizgled bezazlene ozljede treba na vrijeme liječiti uz specijalistički nadzor.

Vježbe razgibavanja i istezanja nužno je izvoditi svakodnevno.

Aktivne moždane stanice

Trebali biste svakodnevno provoditi neke vježbe za razvijanje inteligencije kako biste očuvali snagu mozga.

Najčešće kada se osjećamo umornima i oslabljene koncentracije posežemo za kratkoročnim rješenjima poput kave i sl.  Ali na taj način ne rješavamo problem, samo ga odgađamo.

Baš kao i kod sporta, potrebno je mnogo truda i vježbe da bismo ojačali mozak i izgradili ili poboljšali psihičku snagu.  Njeno poboljšanje, osim što nam daje dodatnu energiju i  smanjuje umor, pomaže nam biti zdravijima, lakše se fokusirati i smanjiti razinu stresa.

Elastične krvne žile

Arterioskleroza je stanje koje uključuje sužavanje krvnih žila. To se događa kada kolesterol akumuliran uz zidove arterija uzrokuje opstrukciju krvnih žila. Arterioskleroza se obično javlja kada je osoba na nezdravoj prehrani. Blokada krvnih žila povećava uzroke zastoja rada srca. Visoka razina kolesterola u krvi nije nužno povezana s nezdravom prehranom nego je mogu uzrokovati i dob ili stres. Obično se događa kod osoba koje vode sjedilački način života, stoga se arterioskleroza liječi putem lijekova i promjene načina života.

Osobe s arteriosklerozom mogu se žaliti na kroničnu bol u nogama ili rukama. Noge mogu postati vidljivo tamne i hladne na dodir. Bol može biti toliko jaka da onemogućava najjednostavnije pokrete, poput hodanja. Postoji mogućnost i opadanja dlaka na nogama i rukama. Zbog smanjenog protoka krvi, može se javiti ukočenost u nogama i stopalima. To se obično događa nakon što osoba sjedi u jednom položaju neko vrijeme.

Kako možete smanjiti rizike i pomoći liječenju arterioskleroze:

* smanjite udio masnoća u prehrani
* vježbanje je bitno općenito za zdravlje, a posebno kardiovaskularnog sustava. Tjelovježba pomaže regulirati dotok krvi i jača imunitet.

Postoje neki kućni lijekovi za koje se vjeruje da pomažu kontroli ovog stanja.

Med i limun poznata su kombinacija koja sprječava začepljenje krvnih žila. Ova kombinacija jača stjenke arterija. Svake večeri pojedite mješavinu žlice meda i soka od limuna.

Ananas je odlična hrana za osobe s arteriosklerozom. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i sprječava nastajanje upale ako dođe do oštećenja arterije.

Đumbir pomaže sprječavanju nagomilavanja trombocita. Smanjuje krvni tlak i štiti arterije od stvrdnjavanja.

Ginko biloba smanjuje upale arterija i stvaranje ugrušaka. Jača i doprinosi elastičnosti arterija.

Zeleni čaj pomaže u regulaciji krvnog tlaka i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. Konzumacija zelenog čaja pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Visoki kolesterol u četrdesetim godinama povećava rizike razvoja Alzheimerove bolesti kasnije u životu. Razvoj Alzheimerove bolesti povezuje se i s drugim oboljenjima krvožilnog sustava poput visokog krvnog tlaka. Visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile u mozgu i oslabiti područja mozga koja su bitna za donošenje odluka, pamćenje i verbalne vještine. Pa već ulaskom u četrdesete redovito kontrolirajte razinu kolesterola u krvi.

Kako spriječiti i zaustaviti starenje lica?!

Ako na vrijeme ne spriječite starenje lica počet ćete izgledati starije nego što zaista jeste. Lice je identitet vaše osobnosti i ljepote. Bez pravilne njege i pažnje, koža lica koja je vrlo tanka i nježna vrlo brzo će započeti pokazivati znakove starenja.

Prva stvar kod njege kože i odgađanja procesa starenja je redovito čišćenje i korištenje hidratizirajućeg sredstva. Čišćenjem se uklanja nakupljana prljavština, šminka i masnoće iz pora i omogućava koži da diše pravilno. Čišćenje lica svaku večer prije spavanja je od velike pomoći za održavanje zdrave kože.

Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zbog čega starija koža postaje isušena, puna bora i smežurana. Redovito  korištenje hidratizirajućih sredstava održat će kožu nježnom i mladolikog izgleda.

Vrlo dobar način za usporavanje procesa starenja je korištenje krema sa zaštitnim faktorom. Ultraljubičaste zrake oštećuju kožu, a posebno uzrokuju nastanak tamnih mrlja i povećavaju isušenost. Zbog toga kad god izlazite iz kuće nanesite dobro sredstvo za zaštitu od sunca, ne samo na lice nego i na vrat, dekolte i ostale suncu izložene dijelove tijela.

Kvalitetan san

U snu se vaše tijelo revitalizira, oporavlja i energizira za sljedeći dan. Budući da je koža najveći organ tijela, bez dovoljno kvalitetnog sna počet će prije vremena pokazivati znakove starenja. Na površini kože milijuni su stanica na koje svakodnevno utječu štetne tvari iz okoliša. Dok losioni i kreme smanjuju utjecaj ovih štetnih faktora izvana, san je regenerativni faktor iznutra. Bez dovoljno sna koža neće biti sposobna održati svoju vitalnost, odnosno nadoknaditi gubitak odumrlih stanica.

Kako biste smanjili učinke starenja na svojoj koži svaki dan se dobro naspavajte.

Melatonin

Melatonin je hormon koji pomaže uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja i mentalnoj mirnoći. Budući da je odmor i dobar san najbliži saveznik u borbi protiv starenja, znanstvenici su otkrili kako melatonin čuva mladolik izgled.
Prirodno izlučivanje melatonina smanjuje se s godinama. To je tazlog  što stariji ljudi spavaju manje nego mlađi ljudi. Ako gubitak melatonina nadoknadimo  suplementima možemo promicati mentalni mir i čvršći san. Što više, ako ga nanosimo izvana koža će izgledati mlađe jer će stanice biti osvježene.

Najveće koristi od melatonina koža ima ako se nekoliko kapi nanosi direktno na kožu kako bi ga stanice mogle izravno apsorbirati.

Melatnoni se može uzimati i kao suplement oralno prije odlaska u krevet. To će imati izvanredan učinak na vaš izgled i svježinu. Kupuje se u ljekarnama, a koristi prema preporuci liječnika.

Voda

Vraćanje vlažnosti koži započinje u tijelu. Anti-aging njega kože najučinkovitija je kada se kombinira s njegom iznutra. Nutarnju vlažnost nije teško postići. 6 do 8 čaša vode čiste vode svakodnevno hidratizirat će vaše tijelo, a time i kožu na prirodan način.

Kada se unutarnja hidratizacija kombinira s vanjskom učinci neće proći nezamijećeno. S pravilnom njegom koža će ubrzo početi izgledati blistavije  i mlađe.

Kada ste hidratizirali tijelo iznutra, tada će losioni i kreme za njegu bolje obnavljati kožu i učinkovitije djelovati. Ako kožu iznutra ne opskrbimo s dovoljno vlažnosti, ni jedan kozmetički proizvod nam ne može pomoći.

Stoga je najvažnija stavka u anti-aging njezi svake odrasle osobe ostati hidratiziran. Pijte čistu vodu tijekom dana i na taj način ćete otvoriti kožu za moguće djelovanje krema i drugih preparata.

Češnjak

Češnjak ima fascinantne zdravstvene osobine i gotovo nevjerojatne anti-aging sastojke. Stotinama, pa i tisućama godina češnjak se smatra vrlo vrijednim sastojkom svake tradicionalne biljne ljekarne jer štite organizam od mikroba.

Češnjak ima protuupalne, antibakterijske i antivirusne agente. Sprečava odumiranje stanica, jača krv i sprječava infekcije. Češnjak je antioksidant, te pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Kako starimo imunitet tijela opada, te su stariji ljudi skloni infekcijama i češće se razbolijevaju, a tu uskače češnjak sa svojim djelovanjem.

Češnjak je nabolje jesti svjež. Jedan režanj češnjaka, ujutro na prazan želudac odličan je način da započnete dan i da iskoristite maksimalne prednosti češnjaka. Češnjak naravno možete jesti i pripreman u raznim jelima.

U današnje vrijeme mogu se kupiti u ljekarnama suplementi češnjaka iz kojih je izvučen miris.

Maslinovo ulje

Malo ljudi zna koliko je maslinovo ulje korisno u odgađanju starenja. Maslinovo ulje sadrži prirodne sastojke koji djeluju protuupalno. Mnoge bolesti povezane sa starenjem u korijenu imaju upalne procese u tijelu, sve do onih na staničnoj razini.

Osim toga maslinovo ulje sadrži još mnoštvo drugih supstanci koje će vam pomoći odgoditi proces starenja.

Sve koristi maslinovog ulja možete imati jednostavnim dodavanjem u normalne recepte i prehranu. Ili još bolje tražite recepte mediteranske kuhinje u kojima je maslinovo ulje temeljni sastojak.

Crno vino

Koristi crnog vina u borbi protiv starenja poznate su već mnogo vremena. Ako se konzumira umjereno, 1 čaša dnevno, antioksidanti i flavonoidi prisutni u vinu donose mnoge anti-aging koristi.

Antioksidanti su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja.

Slobodni radikali u tijelu napadaju zdrave stanice i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući ih da učine štetu stanicama.  Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje usredotočuje na popravljanje funkcije stanica i popravak štete koju su izazvali slobodni radikali. Na taj način same stanice, a u konačnici i cijelo tijelo bolje funkcionira.

Zbog sadržanih antioksidanata i reserveratrola u vinu vaša koža će zadržati bolja svojstva, te na taj način pomoći vam da što duže zadržite mladoliki izgled.

Sezamove sjemenke

Bogate kalcijem i drugim mineralima poput željeza, magnezija i mnogim drugim korisnim sastojcima.

Dodajte ih u salate, peciva, tjeseteninu…

Gljive

Gljive su namirnica bogata vitaminom D, koji pomaže da pravilno apsorbirate kalcij, što smanjuje sve rizike povezane s osteoporozom, lomljivim kostima, umornom kralježnicom…

Tamna čokolada

Bogata je flavonoidima koji štite kožu i neutraliziraju štetne efekte koje UV zrake ostavljaju na vašem organizmu.

Borovnice

Voće su koje sadrži najviše antioksidanta. Popravljaju štetu koju slobodni radikali čine vašem organizmu.

Med

U novije vrijeme se spominje manuka med kao čarobni sastojak održavanja mladolikog izgleda, ali svaki prirodni med imat će pozitivne učinke.

Kurkuma

Pomaže u obnavljanju staničnih oštećenja i održava kožu i gotovo sve organe vibrantnim i u dobrom stanju.

Citrusno voće

Limun i drugo citrudno voće, kao i nar i šipak,  bogat su izvor vitamina C, koji ima ključnu ulogu u održavanju optimalnog genetskog zdravlja. On je ključan kod mladolikog izgleda.

Riba i morski plodovi

Poput maslinovog ulja bogati su omega-3 masnim kiselinama koje preveniraju upale u organizmu i održavaju ga zdravim i u dobroj kondiciji.

Brokula

Brokula se kroz nekoliko studija pokazala kao odličan borac protiv kancerogenih stanica.

Sol mrtvog mora

Sol mrtvog mora priznato je sredstvo za uklanjanje mrtvih stanica kože kada se koristi kao piling. Poboljšava cirkulaciju krvi u koži, te time potiče izmjenu tvari u stanicama, što kožu čini svježom i blistavom. Soli mrtvog mora također promoviraju nastanak korisnih ulja koja čine kožu glatkom i mekom na dodir.

Soli mrtvog mora sadrže 21 mineral koji povoljno djeluje na odgađanje starenja.

Sažeti plan što sve uvrstiti u rutinu da biste zaustavili starenje i očuvali mladolikost

Zdravo i mladoliko tijelo:

1. Vježbanje 30 min dnevno 4 puta tjedno.
2. Kretanje – 2 sata dnevno.
3. Vježbe razgibavanja svakodnevno po 5 min.
4. Redoviti sistematski pregledi.
5. Rano reagiranje na simptome bolesti.

– PREHRANA-

1. Prakticirati zdravu prehranu s mnogo raznovrsnih namirnica svježeg voća i povrća posebno  brokule, citrusno voće, borovnice, jagode…
2. Riba i morski plodovi trebaju biti na stolu bar 3 puta tjedno.
3. Ne zaboraviti na jela s gljivama. Najmanje jednom tjedno.
4. Grickalice zamijeniti orašastim plodovima i sjemenkama.
5. Unositi dovoljno kalcija (mlijko i mlijčni proizvodi, poput jogurta)
6. Šalica čaja od koprive dnevno.
7. Jedna žlica meda sa sokom četvrtine limuna svaku večer.
8. Ananas jedanput tjedno.
9. Koristiti đumbir kao začin.
10. Šalica zelenog čaja jedanput dnevno.
11. Koristiti maslinovo ulje (1 žlica dnevno).
12. 1 čaša kvalitetnog crnog vina dnevno.
13. Sezamove sjemenke dodati u salate, peciva, tjesteninu…
14. Jedan redak dnevno tamne čokolade.
15. Koristiti kurkumu u jelima.
16. Svake sezone napraviti kuru češnjakom.
17. Jedite hranu bogatu antioksidantima koje možete pronaći u brokuli, mrkvi, špinatu, lješnjacima, rajčici, papaji, grožđu  i mangu.
18. Pazite na težinu.

Zdrava psiha

1. Smanjiti stres ili se naučiti nositi s njim.
2. Spavati dovoljno svaku noć.
3. Biti optimističan.
4. Smiješiti se.
5. Vježbajte mozak (kartanje, šah, sanjarenje, prisječanje, učenje stranog jeszika, učenje novih tema…)

Zdrava koža, kosa i vanjski izgled

1. Koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.
2. Svaku večer temeljito umiti ili očistiti lice.
3. Uzimati suplemente s melatoninom u preporučenim dozama ili nanositi izravno na kožu.
4. Piti 6 do 8 čaša vode dnevno.
5. Raditi 1 put tjedno piling sa soli mrtvog mora.