24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kuhano vino je zdravo za vas, evo kako

Ispod vam donosimo provjereni recept za kuhano vino. Ali prije toga prvo upoznajte znanstvene činjenice o vinu i razloge zbog kojih biste uopće trebali piti vino...

Kuhano vino je zdravo za vas, evo kako

Ispod vam donosimo provjereni recept za kuhano vino.  Ali prije toga prvo upoznajte znanstvene činjenice o vinu i razloge zbog kojih biste uopće trebali piti vino.

Crno vino u borbi protiv starenja

Starenje je prirodni proces koji ne možemo zaustaviti, ali možemo učiniti što više toga da taj proces ublažimo. Tu uskače crno vino. Crno vino bogato je antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a osim toga sadrži i reserveratrol koji također usporava pojavljivanje znakova starenja.

Koristi crnog vina u borbi protiv starenja poznate su već mnogo vremena. Ako se konzumira umjereno, 1 čaša dnevno, antioksidanti i flavonoidi prisutni u vinu donose mnoge anti-aging koristi. Budući da je vino alkoholno piće, pretjerivanje može imati sasvim suprotan učinak, zbog toga se ne preporučuje da popijete više od 200 ml dnevno što je ekvivalent jednoj čaši.

Antioksidanti su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja.

Slobodni radikali u tijelu napadaju zdrave stanice i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući ih da učine štetu stanicama.  Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje usredotočuje na popravljanje funkcije stanica i popravak štete koju su izazvali slobodni radikali. Na taj način same stanice, a u konačnici i cijelo tijelo bolje funkcionira.

Zbog sadržanih antioksidanata i reserveratrola u vinu vaša koža će zadržati bolja svojstva, te na taj način pomoći vam da što duže zadržite mladoliki izgled.

Vino i čokolada – rajski spoj

Neki kažu kako se čokolada i vino ne mogu spajati, međutim ako imate pravo vino koje može komplimentirati pravoj čokoladi dobit ćete rajski užitak.

Nevažno spajate li bijelu ili tamnu čokoladu vino bi trebalo biti u najmanju ruku slatko poput čokolade, ako ne i slađe. U protivnom okus bi se mogao brzo transformirati u kiseo.

Mliječne čokolade izvrsno idu uz Pinot Noir, Merlot, Rizling i desertna vina.

Kada usklađujete vino s bijelom čokoladom birajte elegantna bijela vina. Bijela čokolada uvijek je mekša i masnija od crne pa je uz nju idu Sherry, Moscato d’Asti i Muscat.

Uz crnu čokoladu Zinfandels ili Cabernet Sauvignon bi trebali ispuniti sva vaša očekivanja.

Za srce najbolja vina iz jugozapadne Francuske

Trudite li se stvarati zdrave navike kako biste živjeli duže trebali biste se prebaciti na crno vino iz jugozapadne Francuske. Ovo vino ima u svome sastavu najviše procijanidina  – sastojka koji čini crno vino dobrim za srce.

Skupina londonskih znanstvenika koja je proučavala vina iz različitih svjetskih regija došla je do zaključka kako vina koja potječu iz te regije imaju dva do četiri puta više procijanidina od ostalih vina.

Međutim, budući da je najpoznatije vino iz te regije, Merlot, nažalost i jedno od najskupljih vina, zamjenu biste trebali potražiti u vinima iz Sardinije koja su prilikom ispitivanja pokazala slična svojstva.

Čaša crnog vina za bolji san

Osim što ga volimo tek tako, vino je dobro za zdravlje i može nam pomoći da produžimo svoj životni vijek, djeluje opuštajuće, pomaže kod srčanih oboljenja, raka pluća…

Svim tim kvalitetama znanstvenici su pridali još jednu. Istraživanja su pokazala kako crno vino može pomoći boljem snu.

Melatonin, supstanca crnih vina održava aktivnim naš tjelesni sat koji nam govori kada je vrijeme za krevet.

Na taj su način znanstvenici sa Sveučilišta u Milanu dali objašnjenje svima koji se nakon napornog dana odmaraju uz čašu crnog vina.

Melatonin se također povezuje s libidom, moćan je antioksidant i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Iako količina melatonina varira o vrsti grožđa znanstvenici tvrde kako u gotovo svim kvalitetnijim crnim vinima ima ga dovoljno za pozitivne učinke na naše tijelo.

Ipak, čaša dnevno je dovoljna, a sve preko je previše i čini više štete nego koristi.

Vino kao lijek

Već znate da je vino zdravo, ali u određenim kombinacijama možete ga koristiti za ciljano djelovanje.

Kod upale grla i zubobolje za grgljanje

U litru vrelog crnog vina staviti žlicu bijelog sljeza, rusomače i kadulje. Ostaviti pet minuta. Procijediti.

Vino za grlo i gripu

60 g šećera otopimo na vatri, prelijemo litrom vrelog crnog vina. Zakuhamo malo, ohladimo, te dodamo 2 dl ruma i jednu vaniliju. Pripravak piti umjereno.

Vino protiv depresije

1. Dvije šake rutvice namačemo tjedan dana u litri crnog vina, procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje 6 tjedana.

2. Pomiješajte bosiljak, majčinu dušicu i ružmarin. Dvije žlice mješavine tih biljaka poparite s pola litre zavrela razrijeđena vina. Ostavite da odstoji jedan sat.

Pije se po pola čaše prije i poslije jela.

Recept za kuhano vino pročitajte ovdje:

Ovisno o dobu godine vino se veže uz dva blagdana Vincekovo i Martinje, kada se slave dva sveca koja vežemo uz vino, vinogradarske i druge poljoprivredne radove, te se biraju i piju najbolja hrvatska vina.