16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

13 razloga zašto morate posjetiti Food Film Festival Zagreb

13 razloga zašto morate posjetiti Food Film Festival Zagreb

 

Trenutno se u najljepšem zagrebackom parku Zrinjevac odvija najukusniji filmski festival, Food Film Festival Zagreb by Coca-Cola koji ce trajati do kraja ovog tjedna, tako da ako ga još uvijek niste posjetili, obavezno ga posjetite. Iako smo sigurni da vam ne trebaju posebni razlozi, mi vam danas donosimo 13 razloga zbog kojih nikako ne smijete zaobici ovaj popularan i zanimljivi festival.

1. Filmovi

Filmovi na otvorenom i pod zvijezdama  poseban su užitak i to uz dekice na travi i ležaljke. Filmovi koji se emitiraju svi su odreda sjajni, tako su do sada emitirani Oluja na tanjuru, Tost i Osnivac, a ispred nas su Potpuni stranci, Vatel, Babettina gozba, Sushi na meksicki nacin, Mravi na škampu i Teatar života. Ako ste vec neki od ovih filmova gledali, isplati se pogledati ga ponovo u sasvim drugoj atmosferi uz finu klopu.

2. Ugostitelji

Food Film Festival Zagreb svake godine skupi zaista respektabilna ugostiteljska imena, ozbiljne restorane, barove, bistroe, vinoteke i slasticarnice. Tako su tu Lari i Penati, El Toro, Time slasticarnica by Robert Hromalic koja se predstavlja ekskluzivno na festivalu prije otvaranja, Duck Zagreb, Amelie, Cukeraj, vinoteka Vintesa, Wok by Matija/Brko i Brko, Kofer, Zepter, Klub ljubitelja janjetine, Wurst bar, Grašo grill, Plac, Kucica, Pivoteka, Delicija Libanesi, Stara Preša, Pani, Rakijarnica/Mangosta bar, Kuca pršuta, Volim kvart, Poffertjes, Milky, Nadine fritule, Cantina i makedonski restoran Merak.

3. Radionice

Jedna od posebnosti ovog festivala su i kulinarske radionice  by Kaufland koje se odvijaju u paviljonu, a na njima kuhaju neki od najpoznatijih domacih chefova. Sva hrana napravljena na radionicama se besplatno dijeli. Do sada su kuhali Matija Nikolic za Kotanyi koji je pripremao wokove, Vesna Miletic Tac koja je pripremala istarski žgvacet i šalšu, Luka Nižetic za Coca-Colu koji je pripremio njoke od istarske skute i umak od gljiva, Lada Osredecki za Cake Decoration koja je održala radionicu ukrašavanja torti, Melkior Bašic iz boutique hotela Alahambra pripremio je rižoto koji je bio senzacionalan dok je Marina Gaši iz novigradskog restorana Marina pripremila karamelizirane smokve s kremom od maskarponea i oraha.

Danas se održava jako zanimljiva radionica na temu filma Potpuni stranci koju priprema Priska Thuring, chefica kultnog restorana Dubravkin put, a tijekom dana kuhaju i Mario Mihelj iz popularnog latinoamerickog restorana El Toro, Stephen Breslin iz restorana Bulldog i Goran Brncic iz Oxbo restoran hotela Double Tree by Hilton.

U narednim danima kuhinju u paviljonu zauzeti ce i Ante Božikov iz konobe Opat Kornati, Vjeko Bašic iz konobe Boba, Murter, zatim Mladen Rožanic, najbolji chef medu vinarima, Hrvoje Kroflin iz restorana Mano, Petra Geric za Zepter, Pero Savanovic iz primoštenskog restorana Mediteran, Malika El Machichi, chefica iz Kraljevine Maroko, Christian Misiraca i Rene Bakalovic, Veljko Barbieri, Suzy Josipovic Redžepagic i Vesna Orlovac, a održat ce se i Vindon i Cekin GMO free roštilj te zdrava Kaufland kulinarska radionica gdje ce kuhati poznate osobe. Partneri kulinarskih  radionica osim Kauflanda su i Kotanyi, Zepter, Caffe Vergnano, Jeruzalem Ormož i Italopremanje.

4. Zrinjevac

Nema se puno za reci o zagrebackom Central parku, parku gdje cete u svako doba godine pronaci na tisuce Newyorcana kako leže na livadi, citaju, vježbaju jogu, uživaju u predstavama, filmovima ili pak klizanju. Takav je i naš Zrinjevac, najljepši zagrebacki park, dio Zelene potkove grada Zagreba, koji na samo par minuta hoda od glavnog trga skriva zelenu oazu za mir i opuštanje, a tijekom ovog festivala u njemu možete u potpunosti uživati

5. Glazbeni program

Svake predveceri, paviljon nakon poznatih chefova zauzimaju zanimljivi glazbenici. Izmedu kulinarskih radionica i filma, a taman u nekom after work vremenu oko 19h, u paviljonu na Zrinjevcu nastupaju mladi bandovi. Do sada su nastupali sjajni Scifidelity orchestar, DJ Don Tom, Eric Vidovic, clanovi Vince & Jules banda – Mario Pavlic i Ivan Koncic, a pred nama su nastupi Gelato sisters, Jedi of retro, Cheap thrills, Dj Don toma i Erica Vidovica.

6. Slani specijaliteti

Na Food Film Festivalu zaista se od hrane može pronaci ponešto za svakoga, svaka kucica nudi nešto drugacije i sve vrijedi probati. Tako su neki od hitova festivala Sendvic od tune, Sloppy Joe sendvic, Quesadilla sendvic, Empanade, ljuta curry kobasica, sarajevski cevapi, Burger od govedih obraza, Burger od patke, Sendvic od kozica i liganja, Hot-dog s domacim kobasicama, Chichen burger, Tortille od piletine, svinjski trganci, domaca panceta, svinjska rebarca, Zapecena krilca, janjeci burger, janjeci ražnjici i janjece mazalice, Panzerotti, makedonska pljeskavica te razni libanonski specijaliteti. Dakle od janjetine, meksicke, talijanske, južnoamericke kuhinje do klasicne streetfood ponude i domacih specijaliteta.

7. Slatki specijaliteti

Brojne kucice specijalizirale su se iskljucivo za slatko, tako ce festivalom biti oduševljeni i slatkoljupci – slasticarnice nude savršene torte i sladoled, Lulu torta od Ameliea, kao i Cukerajev mille foglie su oduševljenje, tu su i sjajne Milky palacinke, zanimljive mini palacinke Poffertjes, Timeove slastice by Robert Hromalic koje su prava umjetnicka dijela, Nadine fritule koje svi obožavaju, a El Toro u svojoj ponudi ima i churrose.

8. Druženje

Sigurno najveca vrijednost ovog festivala je druženje, nezaboravna after-work okupljanja, popodnevni gableci ili vikend izlazak s prijateljima ili partnerom na Zrinjevcu poseban su doživljaj. Ovdje cete sigurno sresti nekog poznatog iz jednostavnog razloga što su svi ovdje. Sigurno nema osobe koja u ovih deset dana koliko traje festival nece proci Zrinjevcem. Food Film Festival od kada je pokrenut osvojio je srca brojnih Zagrepcana kojima je postao omiljen gradski festival. Na njemu su svi, a nikada nije gužva da morate dugo cekati hranu ili se gurati i nekako ispada da uvijek ima mjesta za sjesti, ako ne za stolove i stolice, na ležaljke ili dekice.

9. Pice

Ne bi to bio pravi festival ako osim kucica koje poslužuju samo slatku ili samo slanu hranu ne bi bilo i onih koje poslužuju i samo pice. Tu je naša kucica Kofer. koja poslužuje preko 20 vrsta ginova, a ima i nagradnu igru gdje možete osvojiti put u Barcelonu, vinoteka Vintesa je tu za jako puno vrsta vina, a Pivoteka za craft pive, kao i Volim kvart, dok je za koktele tu  Rakijarnica/Mangosta bar. No sve kucice poslužuju kako alkohol tako i službeno pice festivala koje savršeno ide uz hranu i uvijek osvježava, a to je Coca-Cola.

10. Animacije za djecu

Zrinjevac je nekako savršeno mjesto za djecu, ogromna livada na kojoj klinci mogu trcati, uz sladoled te animatore na Zepter kucici vikendom, svakoj obitelji garantiraju lijepi obiteljski dan ili vikend.

11. Savršeno je za pse

Da ne zaboravimo ljubitelje pasa, Zrinjevac je kao i Food Film Festival izrazito friendly mjesto za najbolje covjekove prijatelje – pse.

12. Poznate osobe

Ovo je festival na kojem u opuštenoj atmosferi možete sresti i brojne poznate osobe. Osim što jednu od kucica ima Petar Grašo koji je tu svakodnevno pa ga posjecuju brojni kolege poput Danijele Martinovic, Doris Karamatic, chefa Tomaža Kavcica, na festivalu je cesto i Coca-Colin ambasador Luka Nižetic, a u prolazu smo vidjeli i Tatjanu Juric, Gorana Štroka, Matu Jankovica i mnoge druge.

13. Piknik

Organizatori su mislili na sve, pa osim brojnih dostupnih ležaljki, u prvoj kucici kod Meteorološkog stupa možete posuditi i dekice uz kauciju. Bilo da želite na nju leci ili s njom se pokriti, dekice su uvijek dobra ideja, kao i ideja piknika na dekicama u centru gradu, uz dobar film i super klopu.