19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kakvog partnera tražiti ako želite dugotrajnu vezu [ LJUBAV ]

Brand managerica u većem poduzeću, na dobrom glasu, dobrog odgoja i visokog obrazovanja, tridesečetverogodišnja Marina, nije osoba za koju biste rekli da ju je lako zavrati...

Kakvog partnera tražiti ako želite dugotrajnu vezu

Kakvog partnera tražiti ako želite dugotrajnu vezu

Brand managerica u većem poduzeću, na dobrom glasu, dobrog odgoja i visokog obrazovanja, tridesečetverogodišnja Marina, nije osoba za koju biste rekli da ju je lako zavrati. Nikad ne nasjeda na čudotvorne dijete, prevare preko internete ili naizgled povoljne uvjete banaka ili osiguravajućih društava. Među muškim kolegama je stekla ugled njima ravne, a ako ne i dominantnije.

Ipak, Marina je imala svoju slabost – manje uspješnog dečka. Nešto više od četiri godine njihove veze, Petar, prometni tehničar, nezaposlen (naravno zbog loše situacije u državi) uživao je blagodati njenog novca i statusa, dok se nije odlučio kako u stvari želi «biti gazda u vezi» i ostavio je.

Zbog čega? Petar je bio nešto što se u modernom jeziku naziva «koferuša». Ali ženske koferuše, za razliku od muškaraca, cijeli život mogu ostati vjerne svojoj ulozi. Simpatičanog, ali neambicioznog muškarca uspješna žena privlači neko neko vrijeme, ona mu imponira, međutim nakon određenog vremena shvati kako ne može podnijeti «drugo mjesto» u vezi i odlučuje se na prekid.

I dok su koferuše već dugo oko nas, koferman je relativno moderan fenomen. Sada kada su žene moćnije nego ikad prije, pojavljuje se prilika za muškarce da ih netko kada izađu iz roditeljskog doma nastavi tretirati kao djecu u financijskom smislu. Takav muškarac je uglavnom vrlo «sladak», simpatičan, razgovorljiv, nježan i u stvari idealan za moćnu ženu.

Nije uspješan, ali je voljan ugoditi, na što naravno žene padaju vjerujući kako su napokon pronašle pravog, nekog tko ih razumije. Zbog toga se takvim muškarcima potpuno daju u vezi, bez imalo rezerve.

Na prvi pogled sve bi i trebalo izgledati idealno, ako imaju dovoljno novaca muškarac, koji i nije zainteresiran previše za rad mogao bi preuzeti ulogu domaćice (naravno prividno, ali što ženama ne smeta), ipak, to nije tako. Muški ego je puno kompliciraniji.
Prema riječima psihologa Peter Hudsona dok su stoljećima unatrag žene s radošću prihvaćale podređenu ulogu, obrnuta situacija ne može dugoročno funkcionirati.

Marina, koja je stvarno vjerovala u njihovu ljubav, bila je u šoku kada se Petar iselio: “Nije, da se Petar brinuo ima li mlijeka u hladnjaku, ali je bio zabavan. Lako je bilo s njim komunicirati i bio je opuštajući u odnosu na ostale muškarce s kojima sam se konstantno morala natjecati. Smatrala sam kako će biti idealan otac, brižljiv… sve dok mi jedne večeri nije izjavio kako mu je dosadilo živjeti moj život. Ja sam viša klasa, a uz to i ukočena, nisam baš seksipilna, a uostalom upoznao je i nekoga drugog, rekao je, konobaricu u kafiću”.
Nakon što je četiri godine uživao u situaciji gdje ga se mazi i pazi poput kućnog ljubimca, Petar je ipak odlučio pronaći nekoga pokraj koga će izgledati uspješno, za koga će se on brinuti.

Problem je što nikako nije dao naslutiti da nešto ne štima u vezi. Iako se cijelo vrijeme pravdao i izvlačio na situaciju u državi, nakon što je pronašao djevojku koja ga ne može financirati u samo mjesec dana pronašao je posao.

Ovo je samo jedan od primjera, a njih ima sve više.

«Muškarci vole uspješne žene», dodaje psiholog Peter Hudson, «ali samo dok nisu uspješnije od njih sami. Ispočetka im njihova karijera imponira, no nakon određenog vremena progovara njihov ego, te traže nekoga kome će imponirati. Ženama bi bilo još uvijek bolje ne žele li se razočarati u ljubavi tražiti partnera jednakog ili uspješnijeg od sebe. Zvuči malo otrcano ili staromodno, ali je nažalost još uvijek istina».

Leila Collins, psihoterapeut, također je dala svoje viđenje takvih situacija:»Muškarci su još uvijek odgojeni na način kako trebaju biti glave obitelji, te iako mogu prihvatiti privremenu obrnutu situaciju, nešto u njima će se pobuniti kad-tad. I uvijek takva situacija završi na isti način, oni pronađu neku koja će im podizati ego, a vašem egu, nakon njega treba dosta da se oporavi».

Iako je ovo pravilo, uvijek postoje iznimke. Kako biste znali je li vaš muškarac samo privremeno s vama, dok ne odraste i ne nauči se brinuti za sebe, ili vas zaista voli i spreman je ostati s vama cijeli život, žene u takvoj vezi bi se iskreno trebale zapitati nekoliko pitanja. Bez moga novca i uspjeha, bi li on još uvijek ostao sa mnom? Je li naš odnos više dijete-roditelj nego ljubavni? Smatra li on vezu dugoročnim planom ili prolaznom avanturom? Odgovor će lako svaka žena znati bude li htjela biti iskrena.

U ovakvoj situaciji zavaravanje se nikako ne isplati. Prije ili kasnije, zbog njega ćete patiti ako vas smatra samo odskočnom daskom.
Ako zaista niste sigurni u odgovore, spomenite mu djecu…

Nerealna očekivanja

Naravno, već ste shvatili da život nije Hollywoodom inspirirana fantazija. Znate i da nećete upoznati nekoga lijepog i savršenog, tko će vas voljeti nevažno što napravili. Međutim, postoji još niz nerealnih očekivanja kojih se teško osloboditi.

Navodimo vam još deset sabotera pronalaska partnera. Možda će vam na prvi pogled djelovati glupo i očito, nastavite čitati, neki će vam zvučati vrlo poznato.

Pravi muškarac / žena će riješiti moje životne probleme

On / ona će biti potpuno zaljubljen/a u mene, ali i dalje ostati misteriozan/a

Pronaći ću osobu koja će biti bolja i pametnija u svakom pogledu od ostalih

On/ona će dati sve od sebe i učiniti prvi korak ako mu/joj je stalo

Pronaći ću ženu koja će se savršeno snalaziti u kućanskim poslovima ili pronaći ću muškarca kojem karijera stalno napreduje

On/ona neće biti sposoban za prevaru

Ako je to prava ljubav ona će se desiti bez obzira na moje postupke

On/ona me neće pokušati promijeniti i voljet će me takvog kakav jesam

Promijenit će se

Naš odnos će ostati isti

Sva ova očekivanja su nerealna. Ako i jedno od njih vama se čini razumnim, upravo će vas ta iznimka izluđivati i otežati svaki odnos i vezu.

Tri stvari koje trebate prestati raditi odmah

Možda sami sabotirate svoj ljubavni život i nepotrebno se uvlačite u konflikte. Ovo su tri stvari koje nikad ni jednoj vezi nisu donijele ništa dobro, pa ih prestanite raditi odmah.

-1- Misliti da sve znate

Ispraviti nekoga kada je očito u krivu je jedna stvar, ali uvijek iznositi svoje mišljenje i načine na koje treba nešto raditi je potpuno druga stvar (koju trebate prestati raditi odmah).

-2- Ne komunicirati

Zadržavanje nekih stvari samo vas udaljava jedno od drugog. Ako sve što vam smeta držite u sebi škodite više svojoj vezi nego da otvoreno razgovarate.

-3- Sebe uvijek stavljati u prvi plan

Svaka veza je ravnoteža između davanja i primanja, a ako se sve vrti oko vas uskoro će postati nemoguće s vama biti u vezi.

Razlikujte pravog i pogrešnog

Pronaći pravog će biti mnogo lakše naučite li razlikovati „pravog“ od „pogrešnog“.

U cijelom moru (kafiću), postoje u stvari dvije vrste riba; dobre (pravi) i loše (pogrešni). Problem je u tome što često na prvi pogled izgledaju identično i teško ih je razlikovati.

Na sreću postoje neki znakovi upozorenja prema kojima možete zaključiti je li pravi.

– Pogrešan je popio mnogo. Popio je jedno do dva pića previše i čini vam se da već pravi budalu od sebe. Možda je na prvi pogled zabavan, ali pravi zna kako uživati u nekoliko pića i poznaje svoje granice. Nikad ne pokušava piti i voziti.

– Pogrešan je opsjednut svojim poslom. Sve se radi o njegovom poslu i samo o njemu razgovara. Osim ako nema najzanimljiviji posao na svijetu ne treba vas gnjaviti s detaljima. Pravi je uvijek zainteresiran čuti detalje o vašem životu.

– Pogrešan zavodi svaku curu koju susretne. Prema svakoj ženskoj osobi koju vidi u kafiću se ponaša kao da će sutra izaći van s njom. Pravi će flertovati samo s vama i neće pokazati zanimanje za druge cure u tom smislu.

– Pogrešan se neće držati svojih obećanja. Ako ste se dogovorili naći u drugom kafiću i nije se pojavio, nije osoba na koju trebate trošiti svoje vrijeme. Takvom ćete uvijek služiti za popunjavanje prostora kada ništa drugo nema raditi. Pravi će se uvijek potruditi ispuniti ono što obeća. Neće zaboraviti na vaše dogovore, bez obzira što se nešto zanimljivije ili važnije pojavilo.

– Pogrešan se razbacuje sa svojim novcem. Ako poteže novčanik svako malo, naručuje rundu za rundom i ne daje uopće nikome drugome šansu da plati, znak je upozorenja. Vjerojatno „razbacivanjem“ želi nešto dokazati ili prekriti. Pravi ne izbjegava čašćenje, ali ni ne koristi novac za dokazivanje svog statusa, bez obzira imao li ga ili ne.

– Pogrešan će se ponuditi tu večer voziti doma. Zainteresiran je samo za sex i nema namjeru upoznati vas bolje. Pravi će uzeti vaš broj telefona i pokušati dogovoriti slijedeći sastanak, on prepoznaje da imate mnogo više za ponuditi od sexa i zna to cijeniti.