18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Riješite se trbuha bez imalo truda

Budete li slijedili savjete ispod imat ćete ravan i čvrst trbuh, a bez posebnih promjena u prehrani ili tjelovježbe...

Riješite se trbuha bez imalo truda

Budete li slijedili savjete ispod imat ćete ravan i čvrst trbuh, a bez posebnih promjena u prehrani ili tjelovježbe.

– Umjesto da dišete prsno, dok vam trbuh stoji nepomičan, prebacite se na abdominalno disanje.  Neka se trbušni mišići stišću prilikom svakog udisaja i izdisaja.

– Drugi savjet je da što više odmarate, opuštate se i spavate kvalitetno. Kada je pod stresom tijelo proizvodi kortizol, hormon koji pridonosi nakupljanju masnoća oko struka, te ćete kvalitetnim snom i odmorom smanjiti tu prijetnju.

Zbog čega je važno imati ravan trbuh

Osim izgleda, jako je važno izgubiti višak masnog tkiva na trbuhu i sa zdravstvenog stajališta. Masnoće nakupljene oko trbuha možemo okriviti za mnoge zdravstvene probleme jer na području trbuha se nalaze mnogi ključni organi poput srca, jetre i svi drugi, a pritisak koji masnoće stvaraju na ključne organe opterećuje ih i otežava svakodnevno funkcioniranje.
Jedno istraživanje provedeno u Kanadi, dalo je upozoravajuće rezultate, prema kojima osobe koje imaju slabije trbušne mišiće i više masnoća nakupljenih na trbuhu imaju dvaput veće rizike prerane smrti. Zapravo trbušni mišići imaju veći utjecaj na funkcioniranje tijela nago što možete zamislili. Ravan trbuh otkriva kako ne samo da neka osoba brine o svome izgledu, nego da ta osoba vodi računa i o vlastitom zdravlju.

Istraživanje za istraživanjem ukazuje na to da osobe s najvećim trbuhom imaju najveće rizike od obolijevanja od bolesti koje ugrožavaju zdravlje. Struk kod žena širi od 85 cm i kod muškaraca preko 100 cm, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, a posebno od razvoja srčanih oboljenja i dijabetesa. Prema jednom istraživanju provedenom u švedskoj, učestalost pojave tumora za 33 posto je veća kod pretilih osoba nego osoba s normalnom tjelesnom težinom, a višak masnih nakupina posebno je opasan kada se nalazi na trbuhu.

Ako ojačate trbušne mišiće, ojačavate cjelokupnu muskulaturu tijela. Prema nekim istraživanjima što osobe imaju jače trbušne mišiće to imaju manju sklonost ozljedama (bilo gdje na tijelu). Prema tom istraživanju jaki trbušni mišići čine nas spretnijima i nude dobru zaštitu od ozljeda. Za razliku od bilo kojih drugih mišića snažni trbušni mišići osnažuju cijelo tijelo. Bilo da skijate, radite u vrtu ili nosite vlastitu djecu, trbušni mišići su ono što vas štiti od ozljeda. Što imate snažnije trbušne mišiće, to ste i vi snažniji općenito. Ali ne samo snažniji, nego i sigurniji.

Većina problema i bolova u leđima povezana je također sa snažnim trbušnim mišićima. Zbog toga vježbanje trbušnjaka može riješiti mnoge bolove u leđima. Kada su slabi trbušni mišići, vaša kralježnica se destabilizira, te se pogrbljujete, a to opet ima loš utjecaj na kralježnicu i zdravlje općenito. Kako starimo većina ljudi osjeća neke tegove u zglobovima, najčešće i koljenima, kukovima i leđima. Izvor tih bolova nisu uvijek loši zglobovi, nego ponekad mogu biti i slabi trbušni mišići. Trbušni mišići pomažu stabilizirati tijelo za svaku aktivnost koju obavljate ili svaki sport kojim se bavite. Ako su trbušni mišići slavi, vaši zglobovi moraju preuzeti na sebe svo opterećenje pokreta.

Naravno nije lako izgubiti masnoće na trbuhu, ali kada spoznate važnost ravnog trbuha, vjerojatno ćete biti motiviraniji. Da biste smanjili trbuh trebate biti uporni, vježbati, jesti pravu hranu i općenito brinuti o vlastitom zdravlju. Redovita tjelovježba pomaže kreirati kalorijski deficit te ojačati trbušne mišiće. I dok neke vježbe djeluju ciljano na trbušne mišiće, svaki oblik kretanja je dobrodošao. Trbušni mišići su potrebni za bilo kakvu aktivnost, pa ćete ih jačati sporedno bilo kojim oblikom sporta ili tjelovježbe da se bavite.

Kada razmišljate o ravnom trbuhu, ne trebate razmišljati samo u smislu privlačnosti i izgleda, nego prvenstveno o zdravlju. Ne radi se samo o tome da izgledate dobro, nego da i budete dobro i osjećate se dobro.

Opširnije :