28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 najgorih savjeta za mršavljenje

10 najgorih savjeta za mršavljenje

Ako pokušavate izgubiti na težini, sigurno svi imaju neke prijedloge za vas. Nevažno je li to prijedlog neke vrlo učinkovite dijete ili tajni sastojak kojim vam obećavaju brzi gubitak kilograma. Ako vam netko kaže nešto od sljedećeg ne biste ga trebali poslušati.

-1- Ne računaju se sve aktivnosti u tjelovježbu –

Potpuno pogrešno. Sve dok ste na nogama i pokretu vježbate mišiće. Istina, to je lagana tjelovježba, ali se računa. Za dobar i fit izgled najvažnije je kretanje. Pješke idite na posao, radite kućanske poslove, penjite se stubištem umjesto liftom, trčite za djecom, igrajte se s djecom, hodajte u shopping centrima, prošećite parkom… Sve su ovo aktivnosti kojima trošite kalorije.

-2- Izbacite ugljikohidrate iz prehrane-

Ovo je jedna od teza koja nikako da izumre. Ako izbacite ugljikohidrate vaše tijelo bi moglo pomisliti da „gladujete“ pa neće trošiti kalorije koje unosite ostalom hranom nego će ih pokušavati sačuvati. Ugljikohidrati su potrebni tijelu da bi dobro funkcioniralo, ali pokušajte ih pažljivije birati. Jedite ugljikohidrate u cjelovitim žitaricama, voću i povrću, a izbjegavajte ugljikohidrate iz šećera, posebno bijelog rafiniranog.

-3- Izbacite masnoće –

Slična priča. Masnoće nisu neprijatelji, a neke su vitalne, međutim, morate biti umjereni. Masnoće su nužne, ali trebalo bi smanjiti njihov unos. Izbacite li masnoće mogli biste početi osjećati stalnu glad, a osim toga narušiti svoje zdravlje dugoročnim izbacivanjem masnoća iz prehrane.

-4- Zabranjenu hranu trebate potpuno izbaciti s jelovnika –

Ako se nikada ne nagrađujete manjom količinom „zabranjene“ hrane ona će vam postati toliko privlačna da ćete svako malo podlijegati i pretjerati.

-5- Nemojte jesti nakon 18h –

Dok kod nekih ljudi ovaj savjet ima logike, za druge je užasan savjet. Većina nutricionista se slaže da zapravo nije važno kada jedete, nego količina hrane koju unosite.

-6- Vegetarijanstvo će vas automatski učiniti mršavim.

Ne deblja vas vrsta hrane nego količina. Pretjerujete li u bilo kojoj hrani udebljat ćete se. Npr, mandarine su zdravo voće koje ima malo kalorija, ali pojedete li 10 mandarina, morate znati da ste pretjerali. S 10 mandarina unijet ćete više kalorija nego da ste pojeli jedan cheeseburger. Slično vrijedi za sve voće i povrće.

-7- Najbolje su brze dijete.

Brze dijete iscrpljuju tijelo, te dovode do yo-yo efekta, a s njima se rijetko trajno ne gube kilogrami. Međutim, svaki pomak i osviještenost su dobri.

-8- Uzmite super pilule ili čaj za mršavljenje.

Generalno ovo je loša ideja. Možda i postoje neke super pilule ili čaj za mršavljenje, ali u pravilu uvijek imaju neke negativne nuspojave.

-9- Ispunite se napitcima.

Prevelika količina bilo čega je loša. U medijima smo čitali o osobama koje su umrle i od prevelike količine vode. A posebno nećete smršaviti popijete li velike količine sokova. Popijete li  1,5 l soka dnevno, unijet ćete isto kalorija kao da ste pojeli jedan  veliki hamburger ili Big Mac.

-10- Potpuno izbacite kruh iz prehrane.

Ako izbacite kruh, tada ćete ga kroz obrok zamijeniti masnijom hranom i još više se debljati. Ovaj savjet vrijedi samo ako ćete servirati jednake porcije i jesti jednakim tempom kao da jedete uz kruh.