10 načina da spriječite debljanje

10 načina da spriječite debljanje

10 načina da spriječite debljanje

Ako imate željenu težinu i ne treba vam dijeta, svejedno je važno da mislite na prehranu i zdravlje kako biste spriječili ponovno nakupljanje kilaže i jo-jo efekt.

Slijedi 10 savjeta za prevenciju debljanja:

1.    Krećite se – Ako se želite udebljati konzumirajte više kalorija nego što trošite.  S druge strane ako ne želite, morate potrošnju kalorija održati na zadovoljavajućoj razini. Općenito se kaže kako je bolje vježbati imalo nego nimalo, a što ste aktivniji to bolje.

Dobra vijest je da osobe svih oblika, razina forme i sposobnosti mogu imati koristi od fizičke aktivnosti. Kako započeti s aktivnijim životom?

Vrlo jednostavno.

Započnite s onim što možete i za što imate uvjete, a zatim tražite načine kako povećati aktivnost.  Npr, za početak koristite stubište umjesto lift. Nemojte čekati idealan sklop okolnosti, nego iskoristite ono što imate pri ruci, a zatim se trudite biti što aktivniji i aktivniji.

2.    Pronađite uzor – Ako vas netko inspirira lakše ćete vizualizirati svoj cilj.

Kada se odlučujete za dijetu ili birate program vježbanja sigurno u glavi imate sliku neke osobe poput koje biste htjeli izgledati. Međutim, nema smisla težiti izgledu Kate Moss ako su sve žene u vašoj obitelji više tipa J-Lo.

Na taj način ste osuđeni na neuspjeh. Nerealni ciljevi će samo uništiti vaše samopouzdanje, te ćete nakon dijeti biti nezadovoljniji nego na početku.   Zbog toga pokušajte proučiti izgled vaših starijih rođakinja, te izaberite nešto realniji uzor. Najbolje bi bilo da vam uzor bude najljepša i najzgodnija među njima. A ako u svojoj obitelji ne možete pronaći ni jednu žensku osobu poput koje biste izgledali, prije započinjanja dijete, trebali biste proraditi na samopouzdanju i shvatiti da savršenstvo ne postoji, te prihvatiti činjenicu da ideale nećete uspjeti dostići.

Ljepota dolazi u mnogim formama i oblicima, te jednom kada uspravite svoju glavu bit ćete sretniji.

3.    Saznajte svoje kalorijske potrebe – Možda vama trebaju manje porcije nego vašoj prijateljici ili ukućanima. Nemamo svi jednako brz metabolizam, a o njemu ovisi koliko možemo pojesti a da se ne debljamo.

U pravilu osobe veće težine i troše više energije za održavanje funkcija tijela. To je zbog toga što imaju veće tijelo i veće unutarnje organe. Također, na bazalni metabolizam utječe i sastav tjelesne mase. Mišići trebaju više energije za funkcioniranje nego masnoće, zbog toga kako starimo, gubimo mišićnu masu  bazalni metabolizam se usporava.

Prema tome, dvije osobe jednake težine mogu imati različit bazalni metabolizam ukoliko je jedna mišićavija, a druga ima više masnoća u tijelu. Naravno osim na osnovne funkcije, energija se troši i kroz svakodnevne aktivnosti. Koliko ćete energije tijekom dana potrošiti ovisi i o tome koliko ste aktivni.

U prosjeku aktivnim ženama treba 2000 do 2500 kalorija. Što ste stariji i manje aktivni, to vam treba manje kalorija, a ponekad ta brojka ide i ispod 1500.

4.    Upoznajte porcije – Porcije su mnogo manje nego što vi mislite i od onog što vidite u restoranima. Informirajte se kako izgleda jedna porcija.

Veličinu porcija saznajte ovdje: Veličine normalnih porcija koje će održati zdravu težinu 

5.    Držite se popisa kada idete u kupovinu – Ako u domu nemate slatkiše i druge gricklaice manje su šanse da ćete ih i jesti.

6.    Razmislite o nemasnim  petcima – Jedan dan bez mesa tjedno pomoći će vam da smanjite ukupan tjedni unos kalorija. Ipak, čitajte etikete, jer neka vegetarijanska jela mogu biti puna nepotrebnih masnoća i debljati više od mesa.

7.    Izbacite sokove – Izbacite iz prehrane sve zaslađene i gazirane napitke, te se držite vode. To je jedna od najboljih stvari koju možete napraviti za svoju liniju. Istraživanja pokazuju da se od 1995. do 2005. broj kalorija koje unosimo svakodnevno kroz napitke udvostručio.  Posebno su bogati kalorijama zaslađeni voćni sokovi, gazirani napitci, kao i alkoholna pića. Morate znati kako vas i tekućina deblja, ako je zaslađena

8.    Zaboravite fast food. Nemojte sendviče smatrati međuobrokom, a ako ih već jedete, tada ih smatrajte cjelovitim obrokom, jer jedan fast food meni ima dovoljno kalorija, ne samo za jedan obrok, nego je u pravilu kaloričan koliko su poludnenvne potrebe za kalorijama.

9.    Nemojte jesti uz televizor  ili usput – Svaki obrok neka vam bude svjesna aktivnost. Zaustavite se i kada jedete nemojte ništa uz to raditi.

Nevažno koliko vremena odvojili za ručak vjerojatno ćete doći u napast da ga prepolovite.

Međutim, kako kratite vrijeme potrebno za obrok na taj način povećavate svoju težinu. Trpajući u sebe prebrzo gubite osjećaj za količinu hrane koju jedete i zaboravljate uživati u njoj.

Hrana je vrlo bitna. Nemojte jesti samo da utažite glad. Proučite hranu i vrste namirnica. Razvijte strategije za obroke. Jedite ne samo ono što volite nego i ono zbog čega se osjećate bolje. Tortu možda više volite. Ali ćete se već pet minuta nakon što je pojedete osjećati lošije ukoliko ste na dijeti. Jagode su jednako ukusne, a zbog zdravog izbora ćete se osjećati bolje dugoročno.

Svaki obrok pažljivo pripremite. Pripremite predjelo, juhu, glavno jelo, salatu i desert. Sve servirajte u porcije, uredno postavite na stol uz neko piće. Možda ćete tako više uživati u hrani, a manje bezveznih, a kaloričnih stvari trpati u sebe.

10.    Nemojte jesti iz vrećice – Sve što jedete staviti na tanjur kako biste imali bolju predodžbu o količini koju ste pojeli. Isto se odnosi i za zdjele za serviranje ili lonce. Količinu hrane koju ćete pojesti stavite na tanjur na početku jela i nemojte dodavati. Jedino tako imat ćete kontrolu nad količinom koju jedete.

Više o dijetama:


Komentari

Odgovori

*