29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Treba li tolerirati svađe u vezi [ LJUBAV ]

Mnogi parovi će reći kako su svađe sastavni dio veze...
Treba li tolerirati svađe u vezi

Treba li tolerirati svađe u vezi

Mnogi parovi će reći kako su svađe sastavni dio veze. Znanstvenici kažu kako su nadmetanje, rivalstvo, uvjeravanja i rasprave u ljudskoj prirodi. Pretpostavimo li da je to istina, ipak se ponekad upitamo gdje je razlika između “normalnih” svađa i onih nepremostivih?!

Granicu je poprilično lako odrediti, ako ste  u vezi s osobom koju volite i niste spremni izbaciti je iz svog života, tada su svađe još uvijek na normalnoj razini. Ali ako osjećate da svađe prerastaju u zlostavljanje ili da vam je jednostavno dosta takvog odnosa vjerojatno vam treba novi partner.

Mogu li se zaista ljudi složiti s tim da se ne slažu?! U savršenom svijetu možda, ali za većinu parova, u praksi, vrlo teško. Ipak, postoji nada. Pokušajte prihvatiti i poštivati partnera i njegov drugačiji stav, tada je suživot moguć. Ali ako se potajno nadate da ćete promijeniti njegovo mišljenje prije ili kasnije neslaganje će postati nepremostivo. Ukoliko želite smanjiti svađe u veći i pretvoriti svađe u konstruktivne rasprave i razmjenu mišljenja obratite pažnju na sljedeće:

8 trikova da se prestanete svađati s partnerom

Ako se želite prestati svađati s dečkom, curom, suprugom ili ženom, tada pročitajte sljedećih 8 savjeta.

-1- Slušajte

Ovo je najvažnije, a najjednostavnije, a može biti vrlo teško. Ako se želite prestati svađati s partnerom trebate ga početi slušati dok priča.

-2-  Nemojte vrijeđati.

Bez obzira koliko se vaše mišljenje razilazilo to vam ne daje pravo da nekoga vrijeđate.

-3- Ignorirajte sitnice i nemojte ih spominjati.

Možda vam se tako ne čini, ali ako obratite pažnju primijetit ćete da je većina stvari oko kojih se svađate u nevažna.

-4- Osvijestite činjenicu da niste uvijek u pravu.

Ni jedna osoba ne može biti u pravu o svakoj tematici. Svakoj raspravi pristupite s idejom da ste možda vi u pravu, ali da trebate otvoreno saslušati i partnera i njegove argumente.

-5- Birajte svoje bitke.

Morate naučiti birati bitke. Sitnice ignorirajte, a usredotočite se na ono što vam je stvarno bitno.

-6- Dajte partneru dovoljno osobnog prostora.

Odnos među partnerima trebao bi biti iskren, ali to ne znači da mu za svaku sitnicu trebate “visjeti” za vratom.

-7- Budite zahvalni.

Naučite se usredotočiti na postignuća, a ne pogreške.

-8- Pokažite spremnost na kompromise.

Kako riješiti sukobe u vezi

Konflikti sami po sebi nisu loša stvar. Zapravo, konflikti u vezi mogu biti konstruktivni, kada se koriste kao oruđe kojim će se poboljšati i ojačati veza. Ali kako ih ne pretvoriti u sukobe ili svađe:

– Slušajte ono što vam se govori. Mnogo puta sukobi nastaju zbog jednostavno pogrešnog tumačenja riječi.

– Istražujte osjećaje koji se pojavljuju. Je li konflikt eskalirao zbog toga što vas je nešto posebno pogodilo.

– Suosjećajte s tuđim stajalištem. Ne trebate te se slagati ili razumjeti nečije stajalište, ali možete jednostavno pokazati kako poštujete svačije stajalište.

– Trudite se biti fer. Izaberite onu opciju koja je najpoštenija, a ne onu koja vam ide u prilog.

5 tajni uspješnog odnosa

Ako ne govorimo o vezama, koje pucaju svako malo, nego o ozbiljnijoj instituciji, braku, shvatit ćemo da ni oni nisu više tako čvrsti kako su nekad bili. Četiri od deset brakova završava razvodom. To znači da ih se mnogo razvodi, ali da neki ipak uspijevaju ostati zajedno. Koja je njihova tajna?

-1- Nemojte ignorirati probleme. Ako se problemi akumuliraju možete se naći u stanju kronične frustracije koja mora kad-tad eksplodirati.

-2- Dajte mnogo. Sitnice i znakovi pažnje znače mnogo više nego se na prvi pogled čini. Tražite načine na koje možete pokazati da vam je stalo.

-3- Budite prisutni. Ako ste udaljeni jedno od drugog kreirat ćete emotivne barijere koje ćete sve teže i teže prelaziti.

-4- Stvarajte zajedničke interese. Kreirajte trenutke za pamćenje, stvarajte zajednička iskustva…

-5- Ne zaboravite se dodirivati, jer dodirom se kreira intimnost i povezanost.

Opširnije na: Ljubav