28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se smiriti bez tableta [ SELFHELP ]

Živimo u svijetu u kojem se tablete uzimaju gotovo za svaki problem, a česte su i kod uznemirenosti, jer kronična napetost uzrokuje fizičke simptome...

Kako se smiriti bez tableta

Svi imamo trenutke u kojima se osjećamo anksioznije i zabrinutije nego inače. Kada neke negativne misli užu u vaš mozak, lako je prepustiti im se i dopustiti da izmaknu kontroli. Ono što je teže je naučiti kako se smiriti i kontrolirati negativnost.

Suočavanje s napetošću stvar je promjene životnog stila, a ne određenog lijeka. Baš zbog toga postoje individualne taktike koje su za nekog učinkovite, dok za drugog nisu, stoga ih je potrebno isprobati što više kako biste pronašli ono što kod vas najbolje funkcionira.

-1- Vježbajte

Važnost vježbanje se ne može naglasiti dovoljno. Vježbanje je prirodni način s kojim se suočavate s napetošću. Čak i ako nikad niste bili tip osobe koja voli vježbati ukoliko ste pod stresom i napeti ste ključno je da se pokrenete. Tjelovježba je odličan način da se opustite i smirite tijelo i misli. Čak ne morate ni intenzivno vježbati, jer je često dovoljna već i šetnja intenzivnijim tempom. Istraživanja pokazuju kako se tjelovježbom osim što se može smanjiti trenutna anksioznost i razina stresa, mogu i prevenirati neke mentalne bolesti. Redovita tjelovježba značajno smanjuje osjećaj anksioznosti, te može u trenutku popraviti raspoloženje.

-2-  Vitamini i minerali (posebno magnezij)

Ponekad se napetost javlja zbog neadekvatne prehrane. Koliko je poznato manjak magnezija neće uzrokovati napetost, ali ako ste napeti ukoliko ga imate dovoljno u organizmu lakše ćete se opustiti. Mnogi drugi vitamini bitni su za pravilno psihološko funkcioniranje organizma, poput B kompleksa, pa je najbolje posavjetovati se s liječnikom i uzimati multivitaminske dodatke koji odgovaraju vašem zdravstvenom stanju.

-3- Molite ili meditirajte

Spritualna praksa učinit će vaš život puno jednostavnijim, jer ćete na neka jako teška pitanja pronaći vrlo jednostavne odgovore. Osim molitve i meditacije možete čitati produhovljene knjige, umjetnička djela, slušati takvu glazbu.

-4- Zaustavite pretjerano razmišljanje

Kada o nečemu previše razmišljamo vjerojatno se radi o nečemu negativnom. Pratite misli. Identificirajte iracionalne i negativne misli. Kada se uhvatite da razmišljate negativno zaustavite se i prebacite percepciju. U tom trenutku odgovorite na pitanje, “sada bi mi pomoglo______ “

-5- Pišite podsjetnike

Ukoliko ste se nakon čitanja nekog teksta osjećali bolje, spremite ga i pročitajte kada osjetite napetost ili tjeskobu. Napravite popis ciljeva kako biste htjeli da vaš život izgleda. npr. Kad rješavam nered po kući koji su drugi napravili neću reagirati budno. Neću reagirati burno na dječje nezgode. Neću galamiti, sukobe ću rješavati mirno i s osmijehom. Svaki put kada se uzrujate podsjetite se svog popisa.

-6- Uzmite pauzu

Umjesto da reagirate naglo, kada vas nešto uznemiri tuširajte se, izađite u šetnju, uzmite pauzu… Već sam izlazak na svjež zrak može popraviti vaše raspoloženje i umiriti vas. Već 10 minuta na svježem zraku može poboljšati vaš fokus, smanjiti krvni tlak i uravnotežiti frekvenciju srca.

-7- Zapitajte se ova pitanja

Prije neke reakcije uvijek odgovorite na ova pitanja

– O čemu razmišljam?
– Preuveličavam li ovaj problem, strah, sumnju?
– Hoće li ta stvar biti važna za 3, 6 mjeseci ili za nekoliko godina?
– Vrijedi li ta stvar uzrujavanja?

Koristite logiku da se suočite sa strahovima. Intenzivni osjećaji često imaju jako neracionalan izvor. Možda ste se usredotočili na najgori mogući scenarij ili ishod, te se bojite kako će se ostvariti vaši najgori strahovi. U takvim trenucima trebate realno razgovarati sami sa sobom. Upitajte se kolike su šanse da se tako nešto dogodi? Postoje li dokazi da je takvo nešto kao što zamišljate uopće moguće? Te se još jednom zapitajte može li vam zabrinutost pomoći?

Ipak, to što ponekad napetost možemo sami pobijediti ne znači da ne trebamo posjetiti liječnika. Ako ste tjeskobni 24 sata dnevno, ako ne možete zaustaviti negativne misli, ako se nikad ne osjećate dobro čim prije posjetite liječnika.