24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Osobe kaskaju 20 godina za svojim očekivanjima [ SELFHELP ]

Osobe kaskaju 20 godina za svojim očekivanjima

Prosječna osoba na zapadu kaska nevjerojatnih 20 godina za svojim očekivanjima i „planom“ kako su stvari trebale biti, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Najveći krivac za to su niske plaće, te visoke cijene nekretnina.

Istraživanje je otkrilo kako su dok su bili mlađi očekivali zaradu od 2.500 £ kada uđu u tridesete godine života, a ipak to ih je ostvarilo tek 29 posto.

Većina ih je mislila kako će postati vlasnici stana ili kuće s 27 godina, ali ipak 32 posto Britanca iznajmljuje stan sve do ulaska u četrdesete godine života.

Želje su im bile osnovati obitelj s 28 godina, a ipak 40 posto ih to neće uspjeti napraviti sve do kasnih tridesetih godina.

Jesu li vaša očekivanja ispunjena?!

Kako težimo pronalasku osobnog zadovoljstva i ispunjenju osobnih ideala, prirodno je da se emotivno vežemo za rezultate koje očekujemo.

Naša očekivanja daju nam stabilnost, te nam omogućuju da svoje planove provodimo do kraja. Međutim, ponekad nas emotivna vezanost za ono što mislimo da bi se trebalo dogoditi ograničava i sprječava našu sreću, a ponekad potpuno osljepljuje za jednako zadovoljavajuće samo neočekivane događaje.

Umjesto da uživamo u onim stvarima koje nam se događaju i onome što iznenadno proživljavamo, žalimo i tugujemo zbog želja koje nisu ispunjene.

Kada razmišljamo o napuštanju određenih očekivanja, uvijek u pozadini čujemo naš unutarnji glasić koji nas upozorava kako trebamo težiti određenom cilju koji nam konstantno izmiče.
Teško je shvatiti da suprotno stajalište nije pesimizam. Možemo istovremeno zadržati optimizam i osloboditi se potrebe da se usredotočimo samo na jedan mogući ishod, tako što ćemo otvoriti svoje srce i misli prema različitim mogućim ishodima.

Kada očekujemo kako će neka situacija, događaj ili susret ispuniti nas na određeni načina, teško je uživati u iznenađenju bez obzira što je ono zapravo potencijalni blagoslov. U takvim situacijama mislimo kako nismo uspjeli, kako smo gubitnici koji nisu u stanju ostvariti ništa što naume. Međutim, trebalo bi shvatiti kako smo svi zapravo u milosti sudbine koja ne ispunjava mnoge naše želje jer je tako bolje za nas.

Kada se jednom otvorite za neforsirani ishod, bit ćete mnogo sposobniji prepoznati pozitivne elemente u novim okolnostima. Otvorenost prema neočekivanom može vam služiti u situacijama kada se od vas traži kompromis, kada vam se čini da vam se svi životni planovi ruše i kada se sve oko vas kreće u suprotnom smjeru od onoga što želite. Fleksibilnost će vam pomoći da vidite pozitivne aspekte svega što vam se događa.

Što se više udaljite od svojih očekivanja, to ćete imati ugodniji život. Zbog toga se u situacijama za koje smatrate kako ne odgovaraju vašim inicijalnim željama, potrebama ili ciljevima upitajte kako ih možete iskoristiti u svoju korist i izvući ono najbolje iz njih. Učinite sve kako biste im se prilagodili. Vaš životni put je sigurno do sada, a vjerojatno će i u buduće imati mnoge nepredvidljive obrate, samo je potrebno prihvatiti te obrate kao poklone sudbine, a ne okove koji vas sprečavaju da ispunite svoja očekivanja.

S jedne strane očekivanja mogu biti od koristi. Očekivanja nam daju motivaciju, smjer i osjećaj svrhovitosti, te nas potiču da ostvarimo određene standarde. Međutim, kada očekivanja previše utječu na naš život ili kada drugi pred nas stavljaju svoja očekivanja u mjeri da ne stižemo ostvarivati svoja, to počinje predstavljati problem. Zbog toga je bitno naučiti ostvarivati očekivanja, ali ne dopustiti da očekivanja upravljaju našim životom.

Ako smatrate kako niste u dovoljnoj mjeri ispunili vlastita očekivanja tada život postaje svakodnevna borba. Osobe znaju sebe previše kritizirati, optužuju se za neuspjeh i osjećaju se razočarano ili nesposobno. Međutim, jedini način je da o sebi razmišljamo kao o istraživaču koji mora otkrivati nove staze i putove i probijati se kroz džunglu, nego o osobi koja ima pred sobom ima stazu napravljenu od očekivanja. Bez obzira, bili uspješni ili ne, očekivanja trebate prilagođavati životnoj „džungli” i putevima kojim se moguće probijati.