19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zdravstvene koristi ribljeg ulja

Godinama nam liječnici govore kako je riblje ulje dobro za naše zdravlje, međutim sada znanstvenici tvrde kako nam masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju pomažu očuvati mladenačku vitalnost.

Zdravstvene koristi ribljeg ulja

Zdravstvene koristi ribljeg ulja

Riblje ulje dobiva se od različitih vrsta ribe, ali zajedničko mu je da je bogato omega -3 masnim kiselinama, EPA i DHA kiselinama. Većina prednosti koje u sebi nosi riblje ulje dolazi iz ovih kiselina. Ispod su navedena neka zdravstvena stanja gdje je riblje ulje izrazito korisno, ali ono potpomaže mnoge druge funkcije u tijelu koje nisu spomenute.

Riblje ulje neizostavna je namirnica protuupalne dijete, a osim što se uzima u obliku preparata na usta, ponekad se koristi i u kozmetičkim preparatima za zdraviju, mladoliku i blistaviju kožu.

Riblje ulje krije tajnu mladosti

Kada se radi o zdravstvenim koristima ribljeg ulja, one obuhvaćaju sve procese u tijelu povezane sa starenjem. Godinama nam liječnici govore kako je riblje ulje dobro za naše zdravlje, međutim sada znanstvenici tvrde da imaju dokaze kako nam masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju pomažu očuvati mladenačku vitalnost.

Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje štite stanice u organizmu. Omega-3 masne kiseline imaju krucijalnu ulogu za normalan razvoj organizma kao sastavni dijelovi stanica vitalnih organa. EPA i DHA mogu reducirati upalne procese te umanjiti rizik od:

Reumatoidnog artritisa
Upalnih promjena na koži
Upala unutarnjih organa

Kao osnovni gradivni elementi stanica štite od stanja uzrokovanih njihovom patološkom promjenom te se nedostatak povezuje s makularnom degeneracijom, Alzheimerovom bolesti i bolestima dišnog trakta. Iako nije još uvijek potpuno jasno, ima li riblje ulje utjecaja na vanjske signale starenja, poput bora, dokazano štiti organizam od bolest (posebno srčanih oboljenja) i održava mladenačku vitalnost organizma.

Riblje ulje značajno poboljšava ponašanje kod hiperaktivne djece

Omega-3 riblje ulje može pomoći djeci koja pate od problema s koncentracijom ili hiperaktivnoj djeci, navodi se u nedavno objavljenoj studiji. Istraživanja i testovi provedeni su na jednom Sveučilištu u Južnoj Australiji u suradnji s Australskom vladom.
Uključila su 132 djece između sedam i dvanaest godina s poremećajima u ponašanju. Djeca su promatrana kroz 30 tjedana, te je uočeno značajno poboljšanje u koncentraciji i smanjenju hiperaktivnosti kod djece koja su uzimala suplemente ribljeg ulja. Zdravstvene koristi ribljeg ulja na razvoj mozga djece su neosporne, jer osim što se oduvijek savjetuje prehrana bogata omega -3 masnim kiselinama kod djece, sada postoje mnogobrojna istraživanja provedena na ovu temu koja su ukazala na sve prednosti ribljeg ulja u prerani kod djece.

Riblje ulje za zdravlje srca

Istraživanja ukazuju da riblje ulje bogato EPA i DHA može spriječiti nakupljanje arterijskog plaka i stvaranje ugrušaka. Studije sugeriraju da mogu reducirati pojavu ostalih srčanih oboljenja i stanja koja mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara.
Zdravstvene koristi ribljeg ulja za rad srca:
Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
Regulira viskoznost krvi
Opušta krvne žile (vazodilacija)
Snižava tlak
Reducira rizik od zgrušavanja krvi u koronarnim arterijama (tromboza)
Snižava razinu triglicerida (razinu masnoća u krvi)
Štiti od otvrdnjavanja arterija (ateroskleroza)
Štiti od nastanka plaka i oštećenja njegovih masnih djelova koje ulaskom u krvotok dovode do srčanog i moždanog udara

Riblje ulje pomaže liječenju bolesti oka

Osobe s makularnom degeneracijom povezanom s godinama trebale bi jesti riblje ulje bar dva puta tjedno, savjetuju znanstvenici.

Već neko vrijeme je poznato kako omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa ili tune usporavaju proces napretka ove bolesti, a mogu čak pomoći i liječenju.

Novim istraživanjem u kojem je sudjelovalo oko 3.000 ljudi potvrdila se teorija kako omega-3 masne kiseline štite oko.

Dva obroka ribe bogate s omega-3 masnim kiselinama tjedno mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije i do 50 %! Smatra se da povećana potrošnja namirnica bogatih s omega-3 masnim kiselinama, osim što  smanjuje rizik od makularne degeneracije djeluje zaštitno na strukture oka.

Namirnice osim ribljeg ulja koje su bogate omega-3 masnim kiselinama:

Sjemenke lana
Orasi
Losos
Zrna soje
Bundeva
Tuna
Grah

Ipak, dok se svi slažu kako je riblje ulje dobro za nas, postoje različita mišljenja o tome trebamo li uzimati supelemnte. Neki stručnjaci tvrde kako je prirodno riblje ulje najbolji izbor. Stoga, bez obzira na koristi sa suplementima ribljeg ulja morate biti oprezni, te sa svojim liječnikom razgovarati je li vam potrebno uzimati nadomjeske ili je dovoljno u prehranu uvrstiti više namirnica bogatih ribljim uljem i omega -3 masnim kiselinama.