18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako vratiti zanos i ljubav u braku i dugoj vezi [ LJUBAV ]

Ljubav je još uvijek tu, ali mnogo toga nedostaje... Romanca se razvijala, počela je kao lagano prijateljstvo, pa zaljubljenost, zatim ljubav do točke gdje ste pomislili možda je on/ona pravi. Veza se razvijala, učili ste nove stvari jedno o drugom i došli do nove razine. U toj točci ljubav je postala manje uvjetna, a teže ju je bilo interpretirati.

Kako vratiti zanos i ljubav u braku i dugoj vezi

Romanca se razvijala, počela je kao lagano prijateljstvo, pa zaljubljenost, zatim ljubav do točke gdje ste pomislili možda je on/ona pravi. Veza se razvijala, učili ste nove stvari jedno o drugom i došli do nove razine. U toj točci ljubav je postala manje uvjetna, a teže ju je bilo interpretirati.

A sada jedno drugo volite najiskrenije, ali veza nije ono što ste očekivali, ne ispunjava vas ili ne zadovoljava vaše potrebe.

Ne treba tvrditi kako se ovo događa sa svim vezama, ali je čest problem, posebno kod osoba koje su se brzo zbližile, a ranije nikada nisu bile toliko bliske s nekim. Ako ste se u nekoga toliko zaljubili da više ne razmišljate o tome što očekujete od partnera nego “da ako ste uspjeli s njim izdržati toliko, onda je on pravi”, vjerojatno ćete se i tako ponašati.

Nakon što ste s nekim u vezi toliko dugo, čak i ako je u njoj bila tona problema većina zaboravlja zbog čega su na samom početku ušli u vezu i što su očekivali od partnera. Čak i ako je nezadovoljstvo dosta izraženo osobe se boje napustiti ugodu „ljubavnog kaveza“, te su u bezizlaznoj situaciji.

Vratiti ljubav u braku

Ljubav je toliko moćan osjećaj koji nas emotivno zasljepljuje  više nego bilo što drugo. Samo zbog toga što ste zaljubljeni u nekoga ne znači da je on prava osoba za vas. Naravno, ljubav nije lako pronaći, ali potiskivanje svojih osobnih potreba u ime ljubavi ostavit će vas nesretnima i nezadovoljnima. Partner bi trebao razumijevati vas, a veza rasti i razvijati se.

Usporedimo vezu sa zaposlenjem. Posao pruža određenu sigurnost. Znate da ćete dobiti određenu količinu novca s kojim možete raditi što želite. Kao što nezaposlenost tako i samoća kada je ljubav u pitanju može zaista zvučati strašno.

Kao kada zapnete na nezadovoljavajućem radnom mjestu, tako i ustajala veza može sputavati vašu produktivnost. Ako ste premalo plaćeni za posao koji radite kvaliteta vašeg rada postaje loša, a niste spremni ni ulagati u sebe ili stjecati nova znanja kako biste napredovali. Možda ste potpisali ugovor očekujući mnogo više, možda je i posao bio odličan neko vrijeme, ali zbog nekih obrata postao je nezadovoljavajući.

Jednako je u braku…

Želite više intimnosti, očekujete više pažnje, poštovanja… nevažno koji je razlog, stvari ne idu onako kako bi trebale.

Možda vaš partner uopće ne primjećuje vaše nezadovoljstvo i možda nije ni svjestan situacije, pa biste prvo trebali razgovarati s partnerom i ukazati na svoje stavove.

Kažite što vam smeta i što očekujete. Ali ako s njim već razgovarate tjednima ili mjesecima, ne kažemo kako je prekid jedino rješenje, ali svakako biste trebali o tome razmisliti. Ni u kojem slučaj ne trebate prestati razgovarati s partnerom, jer komunikacija je ključ rješenja, i objasnite mu da su mogućnosti da promijeni svoje ponašanje.

Prije razmišljanja o prekidu pokušajte vratiti zanos i početnu zaljubljenost. Možda ste se samo privremeno ohladili, te biste se mogli kajati kada se osjećaji vrate.

Kako vratiti zanos i ljubav

– Prisjetite se što vas je spojilo. Što češće razmišljajte o tim danima.

– Zajedno maštajte s partnerom. Pokušajte izgraditi osjećaj zajedničke budućnosti.

– Znajte da osjećaj ne mora biti obostran. Ako ste se vi ohladili ne znači da je i partner.

– Razmislite o sebi. Kakvu budućnost želite. Je li partner u vašim planovima.

– Cijenite različitosti.

– Smijte se različitim stavovima.

– Uskladite svoje potrebe s partnerovim. Kompromis je uvijek moguć.  Oboje ste jednako važni.

– Brinite se sami za sebe. Najveća pogreška je očekivati da se partner brine za vas.

– Budite tvorci svoje sreće. Ako sami sebe ne usrećujete ne očekujte to ni od partnera.

– Preuzmite odgovornost za svoje romantične potrebe. Ako nešto želite izrecite to na glas.

– Jasno dajte do znanja što vam je u vezi važno.

Kako sačuvati ljubav u braku

U dužim vezama posebno u braku zna se dogoditi da partneri potpuno zapostave osobnu komunikaciju. Razgovor se svodi na kurtoaziju, djecu ili posao. Potpuno se izbjegava razgovor o osjećajima, razmišljanjima i planovima. Nakon određenog vremena partneri će se potpuno udaljiti sve dok u jednom trenutku ne pomisle kako uopće ne poznaju osobu s kojom žive.

Pokušajte spriječiti takvu situaciju.

– Odvojite vrijeme koje ćete provoditi kako par.

– Jedan dan u tjednu izađite nasamo na večeru ili šetnju.

– Prisilite se na razgovor. Čak iako vam se ispočetka bude činilo kao da glumite.

– Slušajte jedno drugo otvoreno.

– Zadržite pozitivan stav i dobru volju.

– Ne pretpostavljajte zbog čega se partner tako ponaša – pitajte.

Kako vratiti strast i romantiku u brak ili vezu

–          Iznenadite partnera, učinite nešto spontano. Svaki dan priredite neko iznenađenje. Npr, napravite romantičnu večeru, kupite cvijeće…

–          Izađite na mjesta gdje ste nekad išli često. To će probuditi sjećanja na razdoblje kada vam je bilo zabavnije i kada je sve bilo romantičnije.

–          Započnite novu zajedničku aktivnost. To bi trebalo oboma biti nešto sasvim novo jer tako dodajte malo uzbuđenja u vašu vezu budući da vas izvlači iz zone ugode.

–          Za vikend planirajte izlet.

–          Pojačajte fizički kontakt. Držite partnerovu ruku, često se zagrlite…

–          Više se uređujte i odijevajte ljepše za partnera. Pokušajte se ponovo uređivati i odijevati kao što ste na početku veze.

–          Odvojite vremena jedno za drugo. Najčešći razlog nedostatka intimnosti je to što uvijek imate „važnijeg“ posla.

Strast u vezi umire čim žena postane sigurna u partnera

Nevažno koliko partneri bili zaljubljeni u prvih nekoliko godina veze, nakon određenog vremena strast slabi.

Tako se bar navodi u istraživanjima. Prema njima, ženski libido počinje slabjeti čim ona postane sigurna da je potpuno pridobila svog partnera.

Znanstvenici tvrde da nakon četiri godine veze, samo nešto manje od polovice žena osjeća strast. Nasuprot njima muškarci ne mijenjaju svoje seksualne želje nevažno koliko dugo bili u vezi.

Kako bi se izmjerila seksualna motivacija, svaki ispitanik je trebao potvrditi stupanj slaganja s određenim tvrdnjama.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Hamburgu, a objavljeno u listu Human Nature.