Kako bi trebao izgledati vaš radni stol

Kako bi trebao izgledati vaš radni stol

Za početak pospremite radni stol

Pogled na hrpu nesređenih  papira, računa i dokumenata sam po sebi izaziva stres, nervozu, a nerijetko i paniku. Tako vam se smanjuje moć koncentracije i pravovremenog obavljanja zadataka. Zato danas odvojite petnaestak minuta kako biste očistili stol.  Ono što je obavljeno odložite, djelomično riješene papire stavite na jednu hrpu, netaknute na drugu. Svaku hrpu posložite po prioritetu rješavanja. Naoštrite olovke, bacite one koje ne rade… Sve to ne zahtjeva puno vremena, no vidjet ćete koliko ćete se bolje osjećati kad nakon toga ponovo sjednete za stol.

Sjedite li pravilno za radnim stolom?

radni_stol_pravilno-sjediti

Što znači sjediti pravilno?

Ramena biste trebali nagnuti prema natrag, a glava mora biti uspravna. Ne gurajte je naprijed. Kralježnica mora uvijek biti u svom prirodnom položaju slova «S», čineći s nogama kut 120 stupnjeva. Međutim, za vrijeme sjedenja često preuzima položaj slova «C» što je opterećuje, a s vremenom je može i potpuno deformirati.

Odmor je obavezan. Ustanite i prošećite najmanje jednom svakih sat vremena.

Ne sjedite prekriženih nogu. Oba stopala trebala bi biti na podu. Nemojte ih iskretati na jednu stranu, jer učestalim ponavljanjem takvih pokreta možete ih deformirati.

Stražnjicu uvijek smjestite na rub stolice. Tako ćete omogućiti naslonjaču da podupire kralježnicu.

Važno je dok sjedite da vam koljena budu nešto niža od bokova.

Nemojte jesti za radnim stolom

Mnogi od nas znaju obrok pojesti za radnim stolom dok pregledavaju internet ili završavanju neki posao.

Međutim, nova znanstvena istraživanja sugeriraju kako biste to trebali maksimalno izbjegavati.

Prema studiji koju su proveli stručnjaci sa Sveučilište Bristol osobe dok jedu za radnim stolom unose u organizam mnogo više kalorija, ali također i nakon obroka osjećaju manju sitost, bez obzira na količinu hrane, te će u istom vremenskom razdoblju nakon obroka pojesti dvaput više grickalica od osoba koje su jele za stolom za ručavanje.

Feng Shui na radnom stolu

Radni stol je komad namještaja za kojim provedete najveći dio dana, te je vrlo važan kod donošenja odluka. Potrudite se urediti ga po feng shui principima kako biste omogućili neometan protok pozitivne energije, te kako bi vam on služio, a ne ometao vas u poslu.

Veličina stola
Veličina stola je najvažnija stvar. Veliki zadaci trebaju veliki prostor, odnosno veliki radni stol. Nemojte pokušavati raditi mnogo poslova na malom radnom stolu. To će vam stvarati nervozu, frustrirati vas, a vi ćete se osjećati sputano.

Stil radnog stola
Promotrite svoj radni stol i pogledajte za što je projektiran. Stolić za posluživanje kave ne može vam ni privremeno poslužiti za posao. Prema principima feng shuia ono čim ste okruženi reflektira ono što ste vi i što mislite o sebi. Ako radite na stoliću za kavu, kako možete ozbiljno doživljavati svoj posao?!

Postavljanje radnog stola
Pozicioniranje i smještanje radnog stola je vrlo bitno. Svoj stol pozicionirajte suprotno od ulaznih vrata i neka vam zid bude iza leđa. Trebali biste imati potpuni pregled na ured. To će vam dati osjećaj moći i kontrole.

Mali kutci
Ako ste smješteni u mali kutak prostorije, lijek prema tradicionalnom feng shuiu bi bio postaviti ogledalo ispred sebe (i svog stola) kako biste vidjeli refleksiju prostorije, najvažnije vrata.

Ured nije stan
Normalno je da ćete u svome uredu dati osobni pečat, međutim u tome ne smijete pretjerivati. Jedna, dvije fotografije ili razglednice dobro su prihvaćene, ali puno njih je previše.

Jednako vrijedi i za biljke. Prevelik broj biljaka i cvijeća stvara osjećaj neugodnosti, te smanjuje osjećaj urednosti.

Iz istog razloga izbjegavajte ostavljanje u uredu velikog broja kravate, rezervnih košulja ili jakni. Ormariće za hranu držite uredne i u njima ostavite samo hranu i piće koje nisu otvoreni.

U uredu ne skidajte cipele, ne obuvajte papuče, te ne dižite noge na ladice ili stol.

Nemojte pričati glasno telefonom, nemojte proždirati čokoladice ili slatkiše za vrijeme radnog vremena i ne obavljajte osobne stvari.

Ali nekim sitnim detaljima možete postići da se ugodnije osjećate

Modni dodaci za radni stol

-1- Držač za posjetnice

Naravno, vaše ime je na ulaznim vratima, ali hoće li ga se klijenti sjećati kada napuste ured. Imperativ su posjetnice na radnom stolu, ali zamislite samo koliko ćete bolji dojam ostaviti ukoliko posjetnice držite u fancy držaču. Zaboravite na jeftine plastične, držač mora biti strogih linija i od kvalitetnih materijala.

-2-  Stolna lampa

Dodatno osvjetljenje olakšat će vam rad, ali i uljepšati prostor. Kupovina stilizirane stolne lampe mudra je odluka

-3– Držač za post-it naljepnice

Za njih vrijedi slična stvar kao i za držače za posjetnice. Trebaju biti kvalitetni, strogih linija i čvrstih materijala. Post-it naljepnice svi držimo na stolu, a baš zbog toga bismo ih trebali držati kako spada.

-4- Klamarica

Većina nas je vidjela samo dosadne tamne klamarice ili plastične u kričavim bojama. Ako niste znali klamarica može biti i elegantna. Ako želite pokazati svoju profinjenost, neka i klamarica bude u tom stilu.


Komentari

Odgovori

*