18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Prirodni borci protiv prehlade

Pogrešna je pretpostavka da trebate vježbati ako imate prehladu...

Razlika između prehlade i gripe

I prehlada i gripa su zarazne virusne infekcije dišnih putova, te izazivaju kašalj, glavobolju i neugodu u prsima, no to nije jedna bolest niti se mogu jednako svrstati.

Prehlada vas može malo uzdrmati, no kod gripe bez tjedan dana u krevetu nećete proći.  Ako gripu ne liječite može izazvati mnogo opasnije bolesti kao što je upala pluća, dok je prehlada kraća i uglavnom nije opasna.  Prehladu možete liječiti kod kuće, dok je kod gripe najbolje se obratiti liječniku.

Prirodni borci protiv prehlade

– Odmor –

Pogrešna je pretpostavka da trebate vježbati ako imate prehladu kako biste se oznojili. Tijelu treba energije za borbu protiv bolesti, a izražajna tjelovježba mu je oduzima. Odmor dopušta tijelu da svu snagu usmjeri na borbu protiv virusa. Imunološki sustav jača prilikom odmora, posebno tijekom sna, što će vam pomoći da lakše pobijedite prehladu ili gripu.

– Voda –

U slučaju prehlade tijelo lako može postati dehidrirano. Kako biste to spriječili nužno je piti mnogo tekućine. Tada je preporučena doza od 8 čaša apsolutni minimum.

– Vitamin C –

Vjeruje se kako vitamin C jača imunitet i da je snažno sredstvo u borbi protiv prehlade. Mnogi predlažu dozu od 1000 mg dnevno koja bi trebala ublažiti simptome. Ipak, najbolji način za zdrav unos vitamina C je kroz voće i povrće bogato tim vitaminom.

– Nastavak –

Ostatak članka pročitajte ovdje