24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Značenje boja – kako bojom utjecati na sebe i svijet oko sebe

Kada uđemo u neku prostoriju ili vidimo neki predmet...

Značenje boja

Značenje boja – kako bojom utjecati na sebe i svijet oko sebe

Najbolje bi bilo pronaći boju koja ima poseban utjecaj na vas. To je ona boja koju ste kao mladi upisivali u leksikon kao najdražu.  Kreirajte okruženje po svojoj želji. Potrebno je malo truda, a učinak ćete zaista primijetiti.

Značenje narančaste boje

Značenje narančaste boje

Narančasta je vrlo moćna boja. Kažu da se smatra bojom koja liječi. Mana joj je što otvara apetit, ali baš zbog toga joj se pripisuje izdržljivost i vitalnost. Narančasta boja stimulira kreativnost i entuzijazam.

Osobe koje vole narančastu boju obično su pažljive i iskrene.

Narančasta označava i promjenu, pa neke predaje kažu da ako zapalite narančastu svijeću kroz sedam noći kako će se promjena i dogoditi u vašem životu.

Narančasta je zasigurno dinamična boja, a povezuje se s toplinom sunca.

Narančastu odjeću nosite ako:

– Ako osjećate da vrijeme leti
– Da biste postali usredotočeniji
– Da biste povećali kreativnost
– Učinili ozbiljne stvari zabavnijima.

Narančasta boja je spoj energije crvene boje i sreće žute boje, pa se zbog toga povezuje s veseljem, entuzijazmom, srećom, kreativnošću, odlučnošću, privlačnošću, strasti i stimulacijom.

Narančasta boja potiče krvotok i dovod kisika u mozak, pa stimulira mentalnu aktivnost. Posebno je cijene mlađe osobe, pa zbog toga simbolizira i snagu i izdržljivost.

U narančaste boje spada i zlatna, koja daje osjećaj prestiža, blještavila, mudrosti i bogatstva. Zlatna boja često simbolizira visoku kvalitetu.

Značenje modre boje

Značenje modre boje

Modru vole i muškarci i žene. I dok sve nijanse plave nose prilično sličan simbolizam, neki atributi su jači kod tamno plave. Neke najtamnije nijanse plave boje nose i značenje crne boje, jer joj se približavaju u izgleda, pa tako i značenju.

Najtamnija plava je sigurna boja, obično se smatra korporativnom bojom, jer ulijeva povjerenje, autoritet i stabilnost.

Najtamnije nijanse plave posebno su autoritativne, jer crna u sebi ima značenje autoriteta i konzervativnosti, pa što je boja tamnija to u sebi nosi više značenja crne boje.

Modra spada također u tamno plave iako je malo svjetlija od najtamnije plave boje. U sebi nosi simbolizam važnosti, samopouzdanja, moći i autoriteta, zbog toga je najzastupljenija boja kada se radi o policiji širom svijeta. Modra se također povezuje s inteligencijom, stabilnošću, zajedništvom i konzervatizmom.

Ponoćno plava je također tamna plava boja, ali nešto toplijeg tona. Vrlo slično modroj, ponoćno plava nosi simbolizam moći, važnosti, stabilnosti i konzervatizma.

Indigo boja nešto je svjetlija, te spada u najsvjetlije tamno plave boje, a ima značenje stabilnosti, mirnoće i bogatstva.

Značenje blistavo plave boje

Značenje blistavo plave boje

Plava boja je općenito boja iskrenosti, odanosti i povjerenja.

Obično je vole osobe koje žele ostati u pozadini i ne vole oko sebe previše pažnje, ali osobe koje vole plavu boju obično su pouzdane i odgovorne osobe.

Zbog dojma koju ostavlja plava odjeća nerijetko viđamo kako su službenici u plavim odijelima.

Ova boja promovira i mentalno i fizičko opuštanje. Smanjuje stres, kreira osjećaj mirnoće i povećava samopouzdanje.

Ponekad je plava boja konzervativna i predvidiva, ali istovremeno se povezuje s uspjehom, a baš zbog toga je mnogi vole, te se smatra a kako je plava najomiljenija boja na svijetu.

Plava boja ponekad može biti nostalgična pa je izbjegavajte, ako ste sjetni ili patite za nečim u prošlosti. Plava nas podsjeća na prošlost i povezuje sadašnje događaje s onim što je nekad bilo.

Značenje žute boje

Značenje žute boje

Boju ne možemo dotaknuti, ali ona nas dotiče. Boju ne možemo osjetiti, ali ona mijenja naše osjećaje. Ako pokušate opisati neku boju, završit ćete s opisivanjem predmeta i osjećaja na koje vas asocira.

Nijansa žute boje determinira i njeno značenje. Čista žarko i sunčano žuta je vrlo važna boja. Daltonisti nerijetko vide žutu boju. Ona je puna kreativne i intelektualne energije. Ako vam treba novi omot za rokovnik koristite žuti.

Žuta boja simbolizira mudrost. Žuta boja predstavlja sreću i veselje. Intelektualne osobe vole žutu boju. Zlatno žuta boja je zaštitna boja nedjelje.

Poput energije vedrog sunčanog dana, žuta boja donosi vedrinu i osviještenost.

Jasno žuto svjetlo raščišćava misli, čini vas aktivnima i budnima.

U svoj život trebate unijeti žutu boju ako:

– Trebate donijeti odluku
– Treba vam olakšanje nakon iscrpljenosti, panike i nervoze
– Za jaču koncentraciju i pamćenje
– Za zaštitu od letargije i depresije tijekom tmurnog vremena.

Značenje ljubičaste boje

Ljubičasta boja se obično povezuje s maštom i duhovnosti. Stimulira fantaziju, te inspirira osobe za postizanje visokih ideala. Smatra se da ljubičasta boja potiče osobe da se povežu sa svojom podsvijesti i skrivenim mislima.

Ova boja odlično će pristajati onima koji traže značenje, u fazi su samootkrivanja ili otkrivanja svijeta oko sebe. U nekim značenjima predstavlja i budućnost, jer s jedne strane privlači duhovnost i maštu, ali pomaže ljudima da ostanu čvrsto na zemlji, te donose dobre odluke.

Ukoliko vam treba bijeg od stvarnosti ili pak želite svijet oko sebe bolje shvatiti ljubičasta će promovirati harmoniju. Onima koji traže inspiraciju, glazbenicima, umjetnicima, piscima i slično, ljubičasta bi mogla biti omiljena ove sezone.

Ipak, s ljubičastom oprezno, jer ako se pretjera s njom može izazvati depresiju i potištenost, pa oni koji su skloni tmurnom raspoloženju trebaju je izbjegavati.

Značenje crne boje

Značenje crne boje

Iako crna boja nikada ne izlazi iz mode, posebno u jesenskim i zimskim mjesecima, ove sezone je posebno moderna. Crne kože jakne, hlače, crne čipkaste haljine i sakoi vjerojatno su odjevni predmeti koje svaka žena ima u ormaru.

Crna boja se obično smatra tajanstvenom bojom, ona štiti od izvanjskog emotivnog stresa i smiruje. Crnom bojom kreirate barijeru između sebe i vanjskog svijeta, te ona pruža udobnost i ugodu. Obično se crna boja nosi u žalosti i tuzi, jer pruža emotivno utočište, skriva ranjivost, nesigurnost i nedostatak samopouzdanja. Također, osobe koje su u nekoj vrsti unutarnje tranzicije, primjerice u pubertetu, kada prelaze iz faze djetinjstva u odraslu dob, vole crno, jer crna omogućava unutarnju samospoznaju i otkrivanje vlastitog identiteta.

U psihološkom smislu crna boja odaje samopouzdanje. Predstavlja osobu koja ima informacije, a time ima i moć.

Ako želite uspostaviti zbližavanje crna vas može u tome spriječiti. Obično se kaže da prodavač u crnom, mnogo toga proda, ali ne gradi prijateljstva. Crna implicira samokontrolu, disciplinu, neovisnost, odajući dojam autoriteta i moći.

Obično na osobe u crnom gledamo kao na konzervativne i ozbiljne, ili s druge strane, predane svome cilju i stavovima.  Crna je boja je također boja svečanosti, profinjenosti i elegancije, a mala crna haljina gotovo da ima kultni status.

Crna boja može biti i zavodljiva, te potaknuti strast, pa je rublje u crnoj boji vrlo impresivno.

Ako nosite crnu boju doimat ćete se mršavije, ali je nosite i ako želite nešto istaknuti, jer u kombinaciji s crnom druge boje su izraženije.

Značenje ružičaste boje

Značenje ružičaste boje

Ružičasta boja predstavlja bezuvjetnu ljubav i suosjećanje. Odnosi se na potpunu podršku i razumijevanje. Kao kombinacija bijele i crvene ružičasta u sebi spaja značenje strastvene  crvene, kao i potencijale bijele. Bijela čistoća ublažava do prave mjere crvenu energiju.

Ružičasta boja je ženstvena i romantična. Vrlo je intimna i brižljiva, s nježnom ljubavnom energijom.

Ružičasta boja se često povezuje s intuicijom i empatijom, a u psihološkom smislu simbolizira nadu.

Ružičasta boja umiruje, ublažava osjećaj ljutnje, agresije, ljubomore, usamljenosti i osjećaja odbijanja. Sve jake negativne emocije mogu se liječiti ružičastom. Ružičasta uvijek ima umirujući učinak, te kreira psihološki opuštenu atmosferu.

Ipak, s ružičastom bojom budite oprezni. Nemojte bojiti u ružičasto prostorije u kojima dugo boravite, jer ona djeluje umirujuće određeno vrijeme, a nakon toga dolazi do izražaja njena crvena strana te počinje stvarati nervozu i anksioznost.

Osobe koje vole i često nose ružičastu odjeću uglavnom su prijateljski raspoložene. Treba im tuđe divljenje i poštovanje, ali nikad nisu nametljive. Blage su i uvijek upotrebljavaju riječi hvala, molim i  oprosti.

Ružičasta boja signalizira dobro zdravlje i optimizam, pa se često upotrebljava izreka: „Gleda na svijet kroz ružičaste naočale“, za osobe koje imaju jako optimističan i pozitivan pogled na svijet.

Obično ružičasta budi djetinje osjećaje u nama, pa u svome negativnom kontekstu može predstavljati nedostatak volje, nedostatak samopouzdanja i povećanu potrebu za tuđim odobravanjem, pa će kombiniranje ružičaste s tamnijim bojama poput modre, tamno zelene, crne i sive dodati snagu i profinjenost ružičastoj.

Značenje zelene boje

Značenje zelene boje

Zelena boja se smatra bojom ravnoteže i harmonije, pa će vas umirivati cijelu sezonu. Ona uravnotežuje intelekt i emocije, kreirajući sklad između glave i srca.

Zelena boja je također boja rasta, obnove i ponovnog rođenja. Ona obnavlja energiju, pa odjeću u zelenoj boji nosite kada se osjećate bezvoljno i melankolično kako biste se potaknuli na produktivnost.

Zelena je emotivno jako pozitivna boja. Daje nam poticaj da se brinemo za sebe, ali i za druge.

Osobe koje vole zelenu boju trebale bi pripaziti da ne postanu žrtve, jer su prave dobričine, a to drugi mogu pokušati iskoristiti.

Zelena boja promovira dobre obiteljske i prijateljske odnose, ali i odlično okruženje za ljubimce. To je boja koja se obično povezuje sa svježim zrakom, biljkama i opuštanjem, pa se osobe koje je nose smatra gostoljubivim domaćinima.

Ako je vaša omiljena boja zelena vi ste praktična i prizemna osoba koja voli prirodu i povezana je s njom. Stabilni ste i dobro uravnoteženi. Vjerojatno ste ljubazni i suosjećajni, te znate zadržati mir i u kompliciranim situacijama. Inteligentni ste i volite učiti, te pokazujete brzo razumijevanje prema novim stvarima.