Veza kalorija i težine

Veza kalorija i težine

Prvi korak kod gubljenja težine je shvatiti da omjer unosa i potrošnje kalorija mora biti u korist potrošnje. Ovo je pravilo koje vrijedi uvijek. Iako vam se može učiniti da postoje neke čarobne dijete gdje možete brže mršavjeti, one se također temelje na omjeru unosa i potrošnje kalorija, gdje se uz redukciju kalorije, nekim namirnicama ili napitcima dodatno potiče brže sagorijevanje masnoća.

Kalorija je mjerna jedinica energije koju tijelo koristi za biološke funkcije i sve druge aktivnosti, od tipkanja po tastaturi do razmišljanja.  Kalorija je općenito mjerna jedinica energije, ali budući da je najčešće čujemo u svakodnevnom životu u kontekstu hrane, uvriježilo se poistovjećivanje s kalorijama u hrani. Za ženu prosječne težine dnevna potrošnja kalorija je oko 2000 do 2500, što znači da bi unos kalorija kroz hranu trebalo smanjiti za onoliko koliko želimo kilograma izgubiti u određenom vremenskom razdoblju.

Pravilo je da manjak kalorija za oko 7000 znači gubitak oko kilograma tjelesne mase. Ako želite izgubiti kilogram u 15 dana, to bi značilo da svaki dan morate unijeti oko 500 kalorija manje od dnevne potrošnje.

Je li brojanje kalorija staromodno?

Dobre stare kalorije. Za njih se zna već oko 200 godina i svaki put kada se priča o dijeti i mršavljenju i one su aktualne.

Međutim u posljednje vrijeme stručnjaci tvrde kako se unos kalorija ne bi trebao smatrati bitnim, jer iskoristivost kalorija ovisi o metabolizmu, od organizma do organizma. Npr. ako neki komad ima 500 kalorija, nekom organizmu će trebati 50 kalorija da to preradi, a nekom 20. Stoga je za nekog vrijednost te namirnice 450, a za drugog 480 kalorija.

Ipak

Kad god se udalje od kalorije stručnjaci joj se ponovno vraćaju, jer se utvrdi da su sve razlike o iskoristivosti kalorije gotovo zanemarive, te da za većinu ljudi gotovo uvijek vrijede ista pravila.

Studija 4 dijete sugerira brojanje kalorija

Tim su se pitanjem baviti i znanstvenici. Kako bi otkrili koja je dijeta za mršavljenje najučinkovitija analizirali su 4 različite dijete. Na kraju su došli do zaključka kako nije važno jeste li na mesnoj, povrtnoj, ugljikohidratnoj ili proteinskoj dijeti, sve dok jedete manje.

Znanstvenici su nasumično odabrali pretile osobe kako bi sudjelovale u istraživanju. Svi su se trebali pridržavati jedne od četiri različite dijete.

Nakon šest mjeseci prvi put, te nakon dvije godine drugi put, provjerili su njihovu težinu. Zaključak je bio kako nema apsolutno nikakve razlike što su osobe jele, smršavile su  onoliko, koliko su kalorija manje unosile u organizam.

Autori istraživanja kažu kako nema smisla mučiti se oko izbora dijete. Trebali biste odabrati plan najsličniji vašim navikama i kojeg ćete se moći pridržavati, te jednostavno smanjiti unos kalorija .

Ukoliko su vam kalorije prekomplicirane

Zbog toga su postale popularne neke alternative poput mjerenje količine hrane, točno tempiranje obroka, vaganje hrane…

Još jedan sustav predlažu stručnjaci. Brojanje zalogaja. Prema njima trebali biste imati dnevni maksimum od 80 zalogaja. Ako želite smršaviti smanjite dnevni broj zalogaja, a ako se želite udebljati povećajte ga iznad 80.

Vezano:

Tablica kalorija

Dijete za mršavljenje


Komentari

Odgovori

*