20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Proljetne alergije [ ZDRAVLJE ]

Izraz alergija odnosi se na neprirodnu reakciju obrambenog sustava...

Proljetne alergije

Izraz alergija odnosi se na neprirodnu reakciju obrambenog sustava na tvar koja obično nije škodljiva. Ona je ujedno znak da je imunološki sustav oslabio i da organizam ne može prepoznavati i razlikovati normalne tvari od bakterija.

Većina alergija se ne može potpuno izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti. Zbog toga je vrlo važno znati kojoj kategoriji pripada vaša alergija.

1. Kožne alergije su one kod kojih se simptomi pojavljuju na koži. Većinom se javlja crvenilo  ili plikovi na koži koji svrbe i traju nekoliko dana.

(Ukoliko ste alergični na metale i zbog toga ne nosite naušnice možete pokušati s jednim trikom koji savjetuje Britanska dermatološka udruga. Bezbojnim lakom za nokte premažite one dijelove naušnice koji imaju izravni kontakt s kožom.
Prilikom izbora laka samo pripazite da je neutralnih sastojaka (bez jakog mirisa) kako ne bi lakom iritirali kožu. Lakom možete premazivati i druge materijale na koje ste alergični.)

2. Respiratorne alergije – simptomi su obično svrbež očiju i nosa, začepljenost nosa, kihanje i kašljanje…  Ako već znate da vaši simptomi pripadaju ovom tipu alergije najbolje bi bilo ugraditi pročišćivać zraka u prostorije u kojima najčešće boravite.  Poželjno je češće brisati prašinu posebno s teže dostupnih mjesta.

3. Alergije na hranu – od ovih alergija najčešće pate djeca, uzrokuju ih dodaci u prehrani ili hrana na koju nismo navikli.

4. Alergije na ubod kukaca – izaziva ih otrov u žalcima pčela, osa, sršljena koji prilikom uboda ostavljaju u našem tijelu.

Da biste smanjili i ublažili pojave alergija pokušajte što više ojačati svoj imunološki sustav.

Prehlada, alergija ili sinusitis? Kako razlikovati?

Neki simptomi upale sinusa, prehlade i alergije mogu biti jednaki, ali uz pomoć tablice moći ćete definirati o kojem se stanju radi.

Neobični uzročnici alergija

Proljeće je sezona alergija, ona se može pojaviti iznenadno i učiniti da se osjećate loše. Što sve može uzrokovati alergiju, a da na to ne obraćate pažnju?

-1- Gosti koji imaju kućne ljubimce – Oni na svojoj odjeći mogu prenijeti životinjske dlake ili prhut, čak ako i ne vode ljubimca sa sobom u goste.

-2- Igračke – Ako ste iz ostave izvukli neke stare igračke prašina i prljavština nakupljena na njima može izazvati alergijsku reakciju.

-3- Knjige – Za alergiju možete okriviti prašinu nakupljenu na policama i knjigama.

-4- Mokar pod u kupaonici – Vlaga u kupaonici omogućava bakterijama da duže prežive.

-5- Nakupljena prljava odjeća – U prljavoj odjeći se nakupljaju bakterije i uzročnici alergija, pa zimi perite robu što je moguće češće. Također nemojte ni čistu odjeću ostavljati u košari prije sušenja duže od 2 sata.

Jednostavni savjeti da izbjegnete alergije

Alergija se odnosi na pretjeranu reakciju imunološkog sustava kada tijelo dođe u kontakt s nekim stranim tvarima. Tvari koje izazivaju imunološki sustav na pretjerane reakcije zovu se alergeni. Na njih osobe s alergijom reagiraju i kao su bezopasne za većinu ljudi.

Prirodni načini za borbu protiv alergija.

1.    Izbjegavajte masnu hranu, a dvaput godišnje provedite detoksikacijsku dijetu kako biste očistili svoje tijelo iznutra. Izbjegavajte hranu koja se teže probavlja. Također izbjegavajte hladnu hranu i pića.

2.    Jedite sezonske namirnice. Jedite ono što je na raspolaganju u toj sezoni. Izbjegavajte smrznutu hranu.

3.    Dodajte začine u jela. Osim što čine hranu ukusnijom pomažu i smanjiti alergijske reakcije biljke. Neki vrlo učinkoviti među njima su kadulja, kumin, đumbir, crni papar. Također, koristite maslinovo ulje.

Čaj za alergije

Kao pomoć liječenju alergija preporučuje se čaj od iđirota. Pije se čaj pripremljen od korijena, po šest gutljaja na dan, prije i poslije glavnih obroka, po jedan gutljaj. Paralelno se pije i čaj od nevena, stolisnika ili crnog sljeza.

Alergije – prehrana

Osobama koje imaju problema s alergijama se uglavnom preporučuje da povećaju unos vitamina C i bioflavonoida.

Obrambeni mehanizam ojačat ćete dodatnim količinama vitamina A i B.

Alergija – prevencija

Kihanje, kašalj, začepljenost nosa, svrbež očiju… sve to upućuje na neku vrstu alergije. Ovu bolest bi trebao ustanovit liječnik, ali kao pomoć u prevenciji nam može pomoći nekoliko pripravaka koje sami možemo pripremiti. Da biste osnažili imunološki sustav treba uzimati dosta vitamina i minerala, u borbi začepljenosti nosa možete upotrijebiti ulje eukaliptusa ili lavande koje kapnete u vrelu vodu i inhalirate se. Jedna kapljica ulja od mente na maramicu i staviti malo ispred nosa pa udisati nekoliko puta.

Izbjegavanje kućanskih poslova smanjuje rizike alergija

Sve veći broj alergija i stanja preosjetljivosti na neke tvari četo se povezuje sa zagađenošću, međutim, čini se kako čišćenje nije uvijek rješenje problema.

Istraživanje provedeno na sveučilištu Bristol and Brunel Universities otkrilo je kako žene koje koriste mnogo proizvoda za čišćenje za vrijeme trudnoće ili nakon poroda povećavaju šanse da će im se kod djeteta razviti astma.

U provedenoj studiji sudjelovalo je 13.000 djece i majki, a otkrila je kako izlaganje kemikalijama u trudnoći povećava rizike razvoja astme do sedme godine života za oko 41 posto. Smatra se kako kemikalije iz proizvoda iritiraju dječji dišni sustav.