20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako imati zdrave i bijele zube [ ZDRAVLJE ]

Zdravlje zubi je važnije nego mislite...

Izbjeljivanje zubi – Kako imati zdrave i bijele zube

Zdravlje zubi je važnije nego mislite

Vjerojatno ste s ovom tezom već upoznati, ali toliko je bitna da ju je potrebno stalno ponavljati. Želite li izgledati mlađe i biti zdraviji perite zube i redovito posjećujte stomatologa.

Gingivitis i parodentoza mogu oslabiti imunitet cijelog tijela, a time utjecati na zdravlje, pa tako i izgled.

Također, nije tajna da bijeli i zdravi zubi doprinose ljepšem izgledu. Potražite savjet stomatologa kako bi vam zubi izgledali najbolje što je moguće.

Zdravi zubi, zdravo tijelo

Nekolicina različitih studija su pokazale kako bakterije u ustima i na desnima mogu pronaći način da uđu u krvotok, što vodi do zadebljanja arterija i povećava rizike od srčanog udara. Također, plak koji nastaje u tom slučaju na krvnim žilama može se otkinuti i ući u krvotok, te doći do mozga i izazvati moždani udar.

Jedno nedavno istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je kako su osobe koje su rjeđe prale zube imale za 70 posto veće rizike razvoja srčanih oboljenja, od osoba koje su zube prale dvaput dnevno.

Dakle, za zdravo srce i krvne žile održavajte i dobru zubnu higijenu.

Savjeti za prirodno izbjeljivanje zubi

– Soda bikarbona – Soda bikarbona je najčešće preporučani savjet za izbjeljivanje zubi. Uzmite malo vode i pomiješajte sa sodom bikarbonom da biste napravili pjenastu smjesu. S njom iščetkajte zube umjesto pastom.

– Limun i sol – Izmiješajte jednaku količinu soka iz limuna i soli, te s tom smjesom iščetkajte zube prije spavanja.

– Lovorov list – Uzmite nekoliko suhih listova lovora te ih zdrobite. Pomiješajte s jednakom količinom sušene narančine kore koju ste također usitnili. Možete dodati vodu kako biste dobili pastu ili ostaviti u obliku praška kao bjelilo.

– Jagode – Ako želite posvijetliti zube ukusnom hranom, istrljajte ih jagodama. Nakon toga iščetkajte pastom, kako biste se riješili šećera koji će jagode ostaviti na zubima.

– Isperite zube jabučnim octom. Ovo je učinkovit način izbjeljivanja zubi, ali ne smijete ga prečesto koristiti jer može uzrokovati osjetljivost ili oslabiti zubnu caklinu.

Ipak, ako često izbjeljujete zube oni mogu postati osjetljivi i bolni.

Osjetljivi zubi

Osjetljivi zubi su vrlo uobičajen problem koji može uzrokovati mnoštvo različitih čimbenika, ali se može i tretirati i liječiti vrlo lako uz oprez i pravilnu njegu.

Da biste mogli tretirati osjetljive zube važno je razumjeti zbog čega se taj problem pojavljuje i faktore koji uzrokuju osjetljivost zubi. Postoje mnogobrojni razlozi za to, te se razlikuju od osobe do osobe, stoga i postoje raznorazni načini tretiranja.

Što uzrokuje osjetljive zube?

– Mnogobrojni su razlozi za nastanak osjetljivih zubi. Jedan od njih je škripanje zubima za vrijeme spavanja. Mnogi ljudi za vrijeme spavanja čvrsto drže vilice, što uzrokuje minorne ozljede na zubnom mesu. U slučaju osjetljivih zubi nastalih iz ovog razloga obično se  preporučuje nošenje zaštite za zubno meso tijekom noći kojim se sprječava nastanak daljnje štete.

– Slatkiši i kisela hrana su ekstremno loši za vaše zube. Oni povećavaju eroziju zuba što vodi do osjetljivosti. Stoga ako imate osjetljive zube izbjegavajte slatkiše, čokoladu, zaslađene napitke…

Koji se tretmani koriste za osjetljive zube?

– Prilagodba prehrane je nužna kako biste smanjili osjetljivost zubi. Ako primijetite da vas posebno bole zubi za vrijeme žvakanja nekih namirnica ili nakon izbjegavajte te namirnice, a svaki put nakon konzumacija isperite usta čašom čiste vode.

– Na tržištu postoje mnogobrojne paste za zube za osjetljive zube. One blokiraju bolne živčane impulse i pokazale su se učinkovite kod mnogih ljudi.

– Postoje i mineralizirajuće paste koje vraćaju minerale kojih manjka u vašoj zubnoj caklini. Takve paste popunjavaju praznine i čine zube jačima.

– Vaš zubar vam može nanijeti i fluoridne lakove i pjene koje pomažu kod osjetljivih zuba.

Kako pravilno njegovati zube:

– Perite zube ne manje od dvaput dnevno po dvije minute. Ne zaboravite četkati unutarnju i vanjsku stranu.

– Četkajte nježno jer grubo četkanje može oštetiti meso i površinu zuba. Ukoliko ne uspijevate usavršiti tehniku četkanja zubi kružnim pokretima vrijeme je da kupite električnu četkicu.

– Pri korištenju konca za zube pripazite da ne oštetite zubno meso.

– Jedite namirnice koje sadrže malo šećera poput krekera, sira, jogurta ili povrća umjesto grickalica.

– Nemojte izbjegavati zubara. Iako je posjet često neugodan bit će još bolniji ako s njim odugovlačite.