19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako da vaša ljubav traje zauvijek [ LJUBAV ]

Najsigurniji način da razvijete uspješnu vezu je da pronalazite konstantno nove načine da cijenite to što imate i produbljujete odnos.

Kako da vaša ljubav traje zauvijek

Ako ste u sretnoj vezi

Vjerojatno znate što trebate činiti ako veza ne ide dobro, pokušat ćete komunicirati bolje, čitati selfhelp članke, razgovarati o tome s prijateljima, stručnjacima, pisati dnevnik, tražiti savjete na forumu itd. Ali trebate li razmišljati o vezi kada sve ide baš kako treba. Trebate li se znati nositi s uspješnom vezom kako biste održali sreću ili sve prepustiti sudbini?! Jeste li naišli na mnogo članaka na ovu temu? Vjerojatno niste, a ipak nije tako rijetko da u vezi sve savršeno funkcionira, a zatim partner sljedećeg dana dođe i kaže kako mu treba više prostora ili želi prekid.

Najbrži način da izgubite dobru vezu je da je prestanete cijeniti. Najsigurniji način da razvijete uspješnu vezu je da pronalazite konstantno nove načine da cijenite to što imate i produbljujete odnos.

Treba li kada ste sretni tražiti načine za još veću sreću?! Očigledno treba, jer kada se prestanete truditi veće su šanse da ćete je izgubiti nego održati status quo.

Ali nemojte žuriti. Prvo naučite cijeniti ono što već imate, oboje, i vezu i partnera. Zatim tražite nove stvari koje biste mogli cijeniti kod partnera i u vezi.

Odanost i trud oko veze kreiraju prilike za zbližavanje i zanimljiv odnos. Kreirajte posebno zajedničko vrijeme, napravite planove, dajte svojoj vezi važnost. Neka vam partner stalno bude poseban. Otvoreno mu pokažite koliko ga cijenite i poštujete vaš odnos.

Najvažnije nikad nemojte uzimati svoju sreću zdravo za gotovo.

Ako primijetite da se partner udaljava

Ako se ipak desi scenarij u kojem primjećujete da se partner hladi ili da se već ohladio, najvažnije je da se opustite i dobro pogledate svoje emocije. Vjerojatno se teško opustiti u takvoj situaciji kada vam se cijeli svijet raspada i kada biste se najradije otvoreno suočili s partnerom i zahtijevali da vam kaže zbog čega je izgubio interes, ali to je najgora stvar koju možete napraviti jer ćete tako uzrokovati samo još više svađa. To je razlog zbog kojeg morate ostati smireni i pustiti da se stvari smire.

Za vrijeme tog „čekanja“ bila bi dobra ideja da prođete u mislima kroz svoju vezu i razmislite o svome ponašanju i onome što ste rekli posljednjih nekoliko tjedana i potražite moguće razloge njegovog nezadovoljstva. Ako ste se u posljednje vrijeme više svađali nego obično i on je postao umoran od svađa vjerojatno je nešto što ste rekli potaknulo zahlađenje emocija. Da biste ga vratili u vezu prvo morate razumjeti razloge udaljavanja. Dok ne znate što je pokvareno nema smisla ništa popravljati.

S druge strane možda udaljavanje nema nikakve veze s vama. Možda vi uopće niste učinili ništa. Problem možda u potpunosti leži u partneru. Muškarci i žene su emotivno drugačiji. Žene vole stabilnost i sigurnost. Muškarci vole slobodu i igrice. Dok ste izlazili oboma je bilo zabavno, ali naravno ne možete u nedogled neobavezno izlaziti. Prije ili kasnije veza se treba uozbiljiti, a tu se pojavljuje strah od gubitka slobode koji tjera mnoge muškarce na odluku o prekidu.

Načini za koje ne biste mislili da vam mogu spasiti brak ili vezu

Brak je velika stvar u životu svake osobe, pa baš zbog toga može biti vrlo deprimirajuće kada shvatite da se raspada. Ipak, bez obzira na uvriježeno mišljenje postoje uspješne veze i brakovi. Znate li što svi oni imaju zajedničko? Možda će vas iznenaditi da to što oni imaju, može imati svatko. Što znači da i vi možete transformirati svoju vezu ili brak u uspješnu.

 Važnost fokusa

Možda ne shvaćate da je fokus nužan za sretan brak i zadovoljstvo u životu. Vaše misli kreiraju emocije, a vaše emocije kreiraju strategiju kako se ponašate i djelujete. Ono na što se odlučite fokusirati mijenja percepciju života. To bi značilo da umjesto da se usredotočite na ono što ne želite, pokušajte se fokusirati na ono što želite  u svome braku. Započnite s pisanjem dnevnika zahvalnosti na stvarima koje imate i koje cijenite kod supruga. Uspješni parovi kronično se fokusiraju na dobre stvari u životu i ono lijepo u svojoj vezi.

Naučite gledati iz suprugovog položaja

Većina parova prepire se mnogo jer pokušavaju drugoj strani dokazati svoje stajalište, te uvjeriti partnera kako su oni u pravu, a suprug nije. Kada osjetite da je rasprava uzavrela, odvojite vremena i pokušajte na situaciju sagledati iz partnerove perspektive. Čak i ako se ne slažete oko onoga što govori, odvojite trenutak i razmislite kako  je biti u njegovoj koži. Na ovaj način imat ćete bolje razumijevanje njegovih emocija, te ćete zajednički sigurno doći do boljeg rješenja.

Prihvatite i cijenite svog supruga

Druga bolest od koje mnogi parovi pate je nedostatak poštovanja i ne prihvaćanje supruga. Kada cijenite nekoga ne stavljate pred njega određena očekivanja, nego ga cijenite zbog onoga što jest. Mnoge žene koje nisu prihvatile svoga supruga takvog kakav jest, nego njegov potencijal, sigurno će se razočarati. Vaš suprug je osoba sa svojim snovima, svojim osjećajima, strahovima i prečacima. Ponekad zaboravljamo imati razumijevanja za osobe s kojima živimo i ne dopuštamo im da se razviju u ono što žele.

Nemojte se opirati

Kada se promjene događaju dosta ljudi im se opire, a kada se nečemu opirete to obično dodajte težinu i nepotrebnu bol. Morate znati da ćete u svakom slučaju biti ok. Parovi koji se često svađaju, teško prihvaćaju činjenicu da će u svakom slučaju, bilo što da se dogodi biti ok. To ne znači da trebate poricati svoje osjećaje i odgovarati s „da“ na sve situacije. To znači da se trebate boriti za ono što želite, ali sa spoznajom da ćete biti dobro i ako tako ne bude, te da ćete se moći snaći.

6 načina pomoću kojih sretni parovi ostaju bliski

Mnogi misle kako je ljubav dovoljna da bi ostali sretan par zauvijek, međutim bez obzira na količinu ljubavi, morate uložiti i malo truda u vaš odnos. Osim ljubavi ispod su  navedene ključne stvari za zdravu i jaku vezu.

-1- Lijepo uokvirena slika iz dana kada ste bili najzaljubljeniji

Ako ste vjenčani sigurno imate zajedničke fotografije s vjenčanja po domu, a ako niste potražite vašu fotografiju s nekog izleta ili putovanja, gdje ste bili najsretniji. Dajte je izraditi i objesite na vidljivo mjesto. To je odličan način na koji ćete se svakodnevno prisjećati osjećaja zaljubljenosti.

-2- Film koji oboje volite

Kada osjetite kako  ste se udaljili ponovno pustite stari film koji oboje volite. To će vam pomoći da zaboravite na sve probleme i ponovo se približite.

-3- Posebne obljetnice

Datum vjenčanja nemojte zaboraviti proslaviti, ali on nije jedini koje trebate obilježavati. Pronađite još neke zanimljive datume iz vašeg odnosa i neka vam njihovo obilježavanje postane tradicionalno.

-4- Razgovarajte o snovima

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1.400 parova pokazalo je kako su oni koji redovito razgovaraju o dugoročnim planovima i željama sretniji i ostaju duže zajedno.

-5- Slaganje oko neslaganja

Svaki par ima neke delikatne teme oko kojih se nikada nećete složiti, bilo da se radi o novcu ili rodbini, ali ključ je u tome da se složite kako se ne morate u svemu slagati i prihvatite različitosti s dozom humora, a ne različitosti.

-6- Novac za zabavu

Sigurno nije lako štedjeti, a posebno ne za gluposti koje niste ni sigurni da vam trebaju, ali svaki par treba jedan bankovni račun na koji će odvajati novac namijenjen zabavi. Na taj način ćete se povremeno opustiti i zabaviti, a to neće naškoditi vašem budžetu.