29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko bi vaš dom trebao biti čist?

Za početak dobre vijesti...

 

Koliko bi vaš dom trebao biti čist?

Za početak dobre vijesti: čišćenje popravlja mentalno zdravlje

Kućanski poslovi ne samo da će popraviti stanje vašeg doma, nego će popraviti i vaše psihičko stanje, bar tako kažu znanstvenici.

Već dvadeset minuta čišćenja može znatno utjecati na depresiju. Naravno, što više  i što učestalije se bavite tim poslovima to ćete imati veći pozitivan efekt.

Studija je provedena na Sveučilištu u Londonu, a  u nju je bilo uključeno oko 20.000 osoba. Što su aktivniji općenito sudionici bili to je bila manja njihova sklonost depresiji.

Zaključeno je kako je za psihičko zdravlje bitna svaka aktivnost, od usisavanja do trčanja i sve se računa, pod uvjetom da traje neprekidno 20 minuta i da ubrza ritam disanja.

Koliko često bi trebalo čistiti dom?!

Osim uređenja doma , čišćenje je važan zadatak koji će pomoći da vaš stambeni prostor izgleda lijepo, ugodno i bude higijenski ispravan. Koliko često trebate čistiti ovisi o pojedinom zadatku i prostoru, ali slijedi nekoliko jednostavnih uputa koje će vam pomoći pojednostavniti proces čišćenja.

Kuhinja – Nakon kuhanja biste trebali obrisati površine, staviti posuđe u perilicu i skloniti namirnice koje ste koristili. Nakon obroka suđe trebate pospremiti sa stola i staviti u perilicu. Sudoper operite jednom dnevno, najbolje uvečer prije spavanja, a pod jednom ili dvaput tjedno. Hladnjak prebrišite kada je prazniji, prije nego što idete u nabavku, a detaljno biste ga trebali očistiti sa svakim novim godišnjim dobom, dakle četiri puta godišnje.

Kupaona  –  Kupaona se najbrže prlja od svih prostorija te je svakodnevno čišćenje nužno. Umivaonik svaki put za sobom saperite, kao i kadu nakon korištenja. Jednom tjedno biste trebali očistiti sredstvima za čišćenje kompletnu kupaonicu uključujući i pod.

Spavaća soba – Ona treba manje posla od ostalih prostorija u domu. Jednom tjedno trebate usisati podove, presložiti ormare i obrisati prašinu. Krevet trebate napraviti svako jutro, kao i eventualno pokupiti igračke i sl. stvari ukoliko se radi o dječjoj sobi.

Dnevni boravak – Stanje vašeg doma u velikoj mjeri ovisi o dnevnom boravku jer većina ljudi koja vam dođe u posjet jedino i ima priliku vidjeti dnevni boravak. Ako živite sami, dnevni boravak može danima ostati netaknut, ali ako vas je više u domu ili imate ljubimca svakodnevno čišćenje je nužno. U pravilu, podove trebate usisavati 2-3 puta tjedno. Knjige, šalice sa stola i druge sitnice svakodnevno vratite na svoje mjesto. Prašinu trebate brisati 1 do 3 puta, ovisno o položaju stana i broju ukućana. Jednom mjesečno trebate usisati namještaj, zavjese perite po godišnjim dobima, a  jednom godišnje tepihe.

Plan čišćenja doma

Svaki dan:
•    Isprazniti perilicu za suđe
•    Napraviti krevet
•    Prebrisati umivaonik i školjku
•    Prebrisati kuhinjsku plohu
•    Jedna perilica veša
•    Pokupit stvari sa stolova, stolaca, kauča i poda

Ponedjeljkom:
•    Promijeniti posteljinu
•    Usisati

Utorkom:
•    Prebristati prašinu s TV, stolica, polica…
•    Složiti ormar
•    Prebrisati unutrašnjost neke police ili ladice u kuhinji

Srijedom:
•    Očistiti ogledala
•    Čistit i posložit obuću i jakne u predsoblju
•    Detaljnije oribat kupaonu

Četvrtkom:
•    Usisavanje
•    Kuhinju detaljnije

Petak i vikend ostavite slobodan za odmor ili ostale aktivnsoti, npr. generalno čišćenje.

Ostale aktivnosti

Jednom godišnje trebali biste napraviti generalno čišćenje. Trebali biste očistiti iza i ispod svakog komada namještaja, očistiti lustere i lampe, preličiti mrlje na zidovima, isprazniti sve ormare i prebrisati police  i sl.

Savjeti za generalno čišćenje

-1- Nemojte preskakati kutove. Ako napravite generalku dvaput godišnje u proljeće i jesen, lakše ćete dom održavati urednim ostatak godine. Pomaknite namještaj i očistite i ispod njega.

-2- Ne zaboravite očistiti zidove, čak ako vam se čine čistima. Pronađite sredstvo s kojim možete čistiti zidove ili ih bar prebrišite suhom krpom od vrha do dna.

-3- Ispraznite frižider. Izvadite sve iz frižidera, dobro ga očistite i organizirajte. Isto napravite s ostavom i svim kuhinjskim policama i ladicama.

-4- Iako su ljepši dani prikladniji za pranje tepiha. Dobro ih očistite sa sredstvom za suho pranje.

-5- Posteljinu perete tjedno, a što je s ostalim stvarima s vašeg kreveta?! Deke, prekrivače, jorgane očistite sami ili ih odnesite na profesionalno čišćenje svakih 6 mjeseci. Bolje ćete spavati.

Čišćenje za neočekivane goste

Ako su vam se najavili neočekivani gosti, neuredan stan nije razloga da se pravite kako niste kod kuće. U samo 5 do 10 minuta možete stan pretvoriti u urednu oazu.

Uzmite veliku vreću, može i za smeće, te sve stvari iz dnevnog boravka koje nisu na mjestu potrpajte u nju. To se odnosi na stare novine, kozmetiku po stolu, dječje igračke i sve sl.

Zatim u kuhinji, sve posuđe strpajte u sudoper i prekrijete čistom krpom ili stolnjakom. Na štednjak spustite poklopac. Nemojte ga slagati u perilicu jer će vam oduzeti previše vremena.

U plakar nagurajte na brzinu svu obuću i čvrsto ga zatvorite, a ako su vam police za obuću otvorene, obuću strpajte u novu vreću, da na policama ostane dovoljno prostora i samo ona uredna.

Zatim uđite u kupaonicu, napravite to isto.

Vreće ubacite u sobu i zatvorite je. Ako vam ostane vremena možete još očistiti ogledala i obrisati prašinu s TV-a i drugih kućanskih aparata.

Vezano:

Uređenje doma

Prirodna sredstva za čišćenje