29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se nakon ljeta optimistično vratiti obvezama

Kroz jesen su kiše i magla neizbježni, ali ne mora sve biti tmurno i kišni dani mogu biti zabavni...

Kako se nakon ljeta optimistično vratiti obvezama

Rujan, početak akademske godine mnogim je osobama razdoblje kada se odlučuju mijenjati nešto u svome životu ili za početak novih aktivnosti. Ako ste i vi odlučili promijeniti život ili tek ući u neki novi projekt, sljedeći koraci olakšat će vam proces tranzicije.

10 koraka koji će vam olakšati promjenu sezone

1 – Počnite s malim promjenama. Na taj način ćete lakše doći i do velikih. Možda na samom početku nećete osjetiti promjene, ali ćete sebi olakšati situaciju. Znati ćete da nešto radite po tom pitanju, a nećete osjetiti stres zbog naglih promjena.

2 – Mentalno se prebacite u promijenjeno stanje. Potpuno se uživite u situaciju kao da se promjena već dogodila. Ponašajte se onako kako biste se ponašali da ste već uspjeli u svojim namjerama. Ako planirate prijeći na novi posao, na stari se odijevajte kao da ste već dobili novi. Preuzmite na sebe odgovornosti slične onima koje očekujete dobiti na novom radnom mjestu.

3 – Plivajte nizvodno. Ponekad promjenama može doprinijeti prestanete li se opirati trenutnoj situaciji. Tek kada je potpuno prihvatite i prepustite joj se moći ćete mijenjati stvari bez prevelike turbulencije.

4 – Kada vam je proces mijenjanja previše stresan, olakšanje pronađite u razmišljanju o stvarima koje će vam promjena donijeti. Ako vam je teško jer već pišete 62. zamolbu za posao prisjetite se zbog čega tražite novi posao i osjećaja koje ćete osjetiti kada ga dobijete.

5 – Svaka promjena uključuje učenje u određenom smislu. Ako smatrate da vam je proces mijenjanja previše stresan, imajte na umu da je ovo samo proces tranzicije koji će uskoro proći, a vi ćete zbog problema u ovom razdoblju biti mudrija i iskusnija osoba.

6 – Morate znati da su zbunjenost i uznemirenost sastavni dijelovi procesa promjene. Možete ublažiti planirati način na koji želite da se stvari dogode, ali nemoguće je predvidjeti sve detalje. Budite spremni na neočekivana iznenađenja, te stalne nove situacije.

7 – Nemojte misliti kako sve morate napraviti sami i na svoju ruku. Potražite pomoć, savjete prijatelja ili se bar o planovima povjerite svome dnevniku. Dijeljenje osjećaja može vam dati osjećaj olakšanja, te pomoći da prikupite snagu za nastavak.

8 – Dajte sebi vremena da se naučite nositi s novonastalom situacijom. Nemojte očekivati da će ni kada dobijete to što ste htjeli sve ići glatko i lako. Morate znati da će proći određeno razdoblje dok se osjećaj ii situacija ne smire i dok se ne naviknete na nove okolnosti.

9 – Nevažno kako velika promjena bila s vremenom ćete se naviknuti na nove okolnosti. Ukoliko ste se rastavili ili na novom poslu stvari ne idu idealno, morate znati da je to ono što se očekuje i normalno. S vremenom ćete se naviknuti i sve će doći na svoje mjesto.

10 – Ako ste odlučili mijenjati neke navike koje ste usvajali cijeli život ili dugo vremena, očekujte u prvotnoj fazi nezadovoljstvo, vraćanje na staro ili posustajanje. Ali morate imati jaku volju i uvijek iznova postaviti cilj i ojačani krenite prema njemu. Čak i ako je to 22. put da pokušavate s dijetom.

Kako pripremiti kožu za jesen i zimu

-1- Pobrinite se da vaša koža ostane hidratizirana

Naša koža sačinjena je uglavnom od vode i masnoća, a zimi joj nedostaje više vode nego masnoća. Trebali biste je stoga njegovati hidratantnim kremama koje imaju dobru ravnotežu ulja i vode. Nije dobro ni koristiti proizvode potpuno bez ulja, ali ni previše masne.

-2- Neka vam lice uvijek bude čisto

Umivajte se dvaput dnevno, prije odlaska u krevet i ujutro nakon buđenja. Razmislite na prebacivanje na mlijeka za čišćenje za lice, umjesto sapuna i gelova u zimskim mjesecima.

-3-I dalje se štitite od sunca

Pogrešno je stajalište kako se kreme sa zaštitnim faktorom trebaju nanositi samo ljeti. Nužno je da vaša dnevna krema ima zaštitni faktor i zimi.

Načini da razvedrite kišni dan

Kroz jesen su kiše i magla neizbježni, ali ne mora sve biti tmurno i kišni dani mogu biti zabavni. Savjeti ispod pomoći će vam da preživite teške dane i optimistično kročite kroz jesen.

-1- Nosite žutu odjeću –

Budite sami svoje sunce noseći nešto žuto. Žuti kaput, kišobran ili šal popravite će vam istog trena raspoloženje.

-2- Jedite naranče –

Znate li da naranče, mandarine i ostalo citrusno voće popravljaju raspoloženje?

-3- Nosite vesele čizme –

Čizme u veselim bojama, posebno ako su vrlo vodootporne omogućit će vam da nesmetano gazite po mokrim ulicama.

-4- Uživajte u domu –

Budući da je već kiša i vanjske aktivnosti su otežane, možete uživati u toplim napitcima, gledanju televizije, toplim pidžamama…

Nastavite vježbati i kroz jesen

Danas nemam vremena, dogovorio sam kavu s prijateljem, nisam raspoložen, umoran sam, vani je kišno vrijeme… Najčešći su izgovori za neaktivnost, međutim upravo tada najvažnije je baviti se tjelovježbom, jer to znači da nam tijelu nedostaje energije i kondicije, pa se zbog toga i pojavljuje bezvoljnost.

Vremenske prilike vam nikako ne bi smjele biti izgovor za ljenčarenje. Vani možete prošetati i po kiši. Ljudski organizam može funkcionirati dobro po svim vremenskim uvjetima. Ipak, ukoliko ste baš pravi mrzitelj kiše i hladnoće razmislite o nabavi sprave za kućni fitnes. Jedini problem s kućnim spravama je to što one brzo dosade zbog svoje jednoličnosti.

Možda je bolja opcija članstvo u fitness klubu. Uplaćena članarina će vas motivirati, a dodatno ljudi koje srećete i upoznajete tijekom vježbanja.

Prilagodite se za jesen

Promjena sezone daje vam šansu da popravite ono što je ljeto učinilo vašoj koži. Mnogi nakon ljeta imaju simptome zategnutosti kože, crvenila, iritacija, a sve to zbog pretjeranog izlaganja štetnim zračenjima sunca, vjetra ili morske vode.

1- Napravite njegujući piling od glave do pete. A nakon njega nagradite cijelo tijelo bogatom hidratantnom kremom.

2- Kada nanosite proizvode nemojte to raditi na brzinu. Usput se masitrajte i uživajte u mirisnim kremama. Nanošenje preparata završite masažom stopala.

3- Ukoliko niste znali postoje posebne kreme koje će vam pomoći riješiti se tamnih sunčanih pjega.

4- Najmanje jednom tjedno na lice nanesite masku.

5- Usnama je u jesen potrebna pažljivija njega. Redovito koristite balzame jer su one u ovom razdoblju sklonije isušenosti.

6- Na rukama možda ne vidite posljedice ljeta, ali za koju godinu hoćete. Nemojte žaliti na kremi za ruke.

Vezano: