19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako prepoznati svoje poslovne vještine i koje razvijati [ KARIJERA ]

Kako identificirati poslovne vještine...

Kako prepoznati svoje poslovne vještine i koje razvijati

 

Kako identificirati poslovne vještine

Odlučili ste baciti se u potragu za novim poslom.  Imate jasan plan i znate što tražite.

Međutim kada se radi o zamolbi za posao čini vam se kao da ste došli pred zid. Znate popuniti osobne podatke, obrazovanje i radno iskustvo, međutim niste sigurni koje vještine imate i ne znate kako ih definirati. Evo male pomoći.

Prisjetite se koje ste vještine upotrebljavali do sada

Kada se prijavljujete za novi posao, možete pomisliti kako se samo zadnje radno mjesto na kojem ste bili računa. Međutim, da bi ste otkrili točno što vam leži trebate se prisjetiti svih radnih iskustava. Možda se iznenadite koliko različitih dužnosti ste imali na naizgled sličnim poslovima.

Prepoznajte svaku vještinu koju imate

Važno je da ne razmišljate samo o sposobnostima vezanim uz posao, nego i onima koje vam pomažu općenito u životu. Na taj način ćete moći identificirati širi spektar vještina. Nakon toga izaberite one koje su usko povezane s radnim mjestom na koje se prijavljujete.

Razmislite o atributima koji vas krase

Jednom kada ste identificirali vještine i sposobnosti, razmislite koji osobne atribute imate, a mogu biti važni za posao. Možda ste osjetljivi i imate dobru moć zapažanja, a ovoje pridonosi kreativnosti i komunikativnosti. Dajte potencijalnom poslodavcu do znanja da ste kreativni i samopouzdan komunikator.

Budite u trendu s branšom

Dobro je pratiti koje se vještine traže u određenoj branši. Započnite istraživati i informirajte se ukoliko mislite da malo zaostajete za trendovima.

Determinirajte što vas čini jedinstvenim

Isplati se ukazati na razliku između vas i ostalih kandidata, te istaknuti sposobnosti za koje smatrate da ih rijetke osobe imaju. To vam neće pomoći samo dobiti posao, nego će povećati i samopouzdanje, jer ćete znati svoju vrijednost.

 

Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto

Vjerojatno ste i sami čitali oglas za neko radno mjesto i pomislili kako su zahtjevi koji se pojavljuju previsoki. Teško je pronaći posao, a svaki oglas za bilo kakvo radno mjesto traži bezbroj kvalifikacija.

Čini vam se čudno, ali promijenilo se tržište, opis poslova, razvojem tehnologije kao i globalnog tržišta postalo je za mnoge poslove neophodno poznavanje stranih jezika, rad na računalu, prilagodljivost, organiziranost, timski rad i komunikativnost…

Što je potrebno za uspjeh? Pozitivan i optimističan pristup?! Obrazovanje?! Iskustvo?! Sve to, ali ni to nije dovoljno. Teško ćete naći neko zanimanje za koje će biti dovoljno samo nešto od toga.

Ispod je popis općih znanja, sposobnosti i vještina koja su potrebna skoro svakom zanimanju, dok će naravno specifična ovisiti o području kojim se bavite.

– Javni nastup –

Sposobnost jasnog i konciznog izražavanja je neophodna. Možda nećete držati seminare i predavanja, ali ćete prezentirati nešto nadređenima i suradnicima. Ovo je vrlo važna vještina koju, ako nemate, morate pokušati usavršiti. Osobe koje se bolje izražavaju su samouvjerenije, opuštenije i bolje prolaze u poslovnom svijetu.

– Pismeno izražavanje –

Dobro pismeno izražavanje bitno je kao i usmeno. To ćete primijetiti već kod slanja zamolbi jer će vas na taj način potencijalni poslodavci selekcionirati. Ako ste slabi u nekim područjima gramatike, sada je trenutak da nadoknadite preskočeno. Gramatika je neophodna, kao i jasno i smisleno pismeno izražavanje.

– Self-Management –

Ne, danas ne rade samo menadžeri taj posao. Svi se moramo predstaviti u najboljem svijetlu, planirati karijeru, usavršavati slabe točke. Ako vi ne znate dobro predstaviti sebe, neće to učiniti ni drugi. Tu se ne govori o izmišljanju, laganju ili preuveličavanju, nego o predstavljaju svojih kvaliteta na pravi način. Razlika je ako na pitanje koje su vaše slabosti kažete: Brzo se umorim, ponekad sam neodgovoran i puno pričam. A potpuno drugačije ako kažete da ste: perfekcionist, volite organiziranost i preciznost.

– Internet i kompjuteri –

Osnovna znanja više nisu dovoljna, za većinu područja traže se i napredna. Definirajte programe koji su korisni vašoj struci i proučite ih, naučite se  s njima služiti. Informirajte se, čitajte izvješća i novosti iz područja koje vas zanima. Danas se jako puno toga odvija putem interneta, nove promotivne akcije uključuju društvene mreže, interesne skupine imaju svoje grupe kao i mnoga stručna udruženja.

– Kritičan stav –

Morate biti kritični i ništa ne smijete shvaćati doslovno. Izloženi samo tolikim marketinškim akcijama, poplavom informacija koje morate naučiti selekcionirati. Puno informacija znači da je neophodna selekcija. Biti sposoban procijeniti vrijednost informacija, sortirati ih, analizirati i odvojiti bitne od nebitnih je velika prednost. Mnogi stručnjaci se slažu da je ovo jedna od jako bitnih karakteristika koja izdvaja pojedinca iz mase. Osoba koja ne podliježe općem nametnutom stavu lakše će vidjeti dugoročno i što je zaista bitno, a to je karakteristika koja je neophodna poduzećima koja žele opstati.

– Donošenje odluka –

Kao nastavak prethodne kvalitete dolazi donošenje odluka. Bitno je znati kada imate dovoljno informacija za donošenje odluke. Ako se odluka donese prerano ili se čeka previše informacija nije dobro. Živimo u brzom vremenu te pretjerano analiziranje i odgađanje odluke nije dobro. Ovo je karakteristika koja će onima koji je imaju donijeti jako puno prednosti. Bitno je znati i kada prihvatiti posao, a kada ne, kada dati otkaz, a kada tražiti povišicu. Rečenica: „Ja ne volim donositi odluke“ u današnje vrijeme je potpuno neprihvatljiva.

– Matematika –

Ne morate znati integrale ili derivacije da biste bili uspješni. Ali sposobnost brzog računanja, dobrih procjena, osnove statistike, analize i povezivanja su neophodne. Ovo uključuje sposobnosti da učinkovite analizirate dostupne podatke i da što prije donesete odluku. To je bitno za skoro sva zanimanja, što god radili matematika će vam trebati.

– Istraživanje –

Ni od koga se ne može očekivati da zna sve, ali je bitno da znate brzo i efikasno doći do potrebnih informacija. Morate znati gdje nešto pronaći, na koje se podatke možete osloniti, koga možete pitati…

– Sposobnost nošenja sa stresom –

Stres je postao svakodnevna pojava, a vodi do lošijih odluka, neefikasnosti, razdražljivosti… Sposobnost da kontrolirate emocije, da se ne možete lako uzrujati i da se znate opustiti je ključna. Naučiti kako se nositi s pritiskom i užurbanim tempom je jedna od velikih prednosti za svako radno mjesto.

– Osnove računovodstva –

Činjenica je da je novac osnova svakog posla i da je okosnica društva. Sposobnost praćenja novca, prihoda i rashoda, te razlikovanja prihoda i primitaka od velike je važnosti i u privatnom, a i poslovnom životu. Osim toga računovodstveni principi mogu se vrlo dobro primijeniti na mnoge druge projekte i potrebni su u mnogim zanimanjima.

– Strani jezici –

O važnosti engleskog jezika više nema pitanja, svima je postalo jasno da je on potreban za skoro sva zanimanja. No, engleski je dovoljan samo za radna mjesta koja uopće ne uključuju jezike, no za sve ona takva uključujući rad u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, rad u međunarodnim poduzećima ili izlazak na globalno tržište potrebno je dobro znanje još jednog jezika, te pasivno znanje trećeg.