23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

USKRSNI POKLONI – da ili ne? IDEJE poklona za Uskrs i tradicija darivanja

Za uskrsne blagdane ne postoji tradicija darivanja poklona kao za Božić... Ipak, često su uskrsni pokloni prikladni, pa donosimo ideje kome i što pokloniti.

Uskrsni pokloni – da ili ne?

Uskrsni pokloni – da ili ne?

Za uskrsne blagdane ne postoji tradicija darivanja poklona kao za Božić, ali sve češće čujemo reklame i čitamo tekstove u kojima se savjetuje što pokloniti za Uskrs. Među ostalim, postoji i naša tradicija darivanja za Uskrs (pisanica ili bojanih jaja) oko uskrsnih blagdana. Ukoliko ne gledamo s komercijalne strane i ne pretjerujemo za Uskrs se oduvijek darivao neki vid poklona.

Uskrsu prethodi korzima, razdoblje odricanja i posta, pa rastrošnost po pitanju poklona nespojiva je s ovim blagdanom. Ipak, ponekad su i uskršnji pokloni prikladni, a obično se dariva gotova ili hrana pripremljena u kućnoj radinosti.

U samom poklanjanju nema ništa loše, sve dok nije pretjerano, nije komercijalizirano i prikladno je.

Kada i kome kupiti poklon za Uskrs?!

– Donesite vrećicu domaćici kojoj idete u goste.
– Siromašnoj obitelji kojoj idete u goste oko Uskrsa ponesite vrećicu s hranom.
– Kada idete u posjet obitelji koja ima djecu, ponesite pisanice ili  čokoladnog uskrsnog zeku.
– Ponesite gotovu hranu i piće ako idete na veća obiteljska okupljanja.

Što i koga nije običaj darivati za uskrsne blagdane?!

– Poslovne partnere i klijente.
– Romantičnog partnera ili supružnika.
– Djeci novac.
– Darivati članove obitelji s kojima živite.
– Općenito novac, osim za dobrotvorne organizacije i socijalno ugrožene građane.

Uskrsni pokloni – ideje –

Upravo zbog toga što klasični pokloni za Uskrs nisu uobičajeni, ako ste se odlučili kupovati poklone možete se odlučiti za neke prikladne stvari u kombinaciji s uobičajenim poklonima koji se nose kada se nekom ide u goste. U tom slučaju možete ponijeti kesu za domaćicu u koju ćete uključiti i poklone za neke članove obitelji, npr. djecu. Prikladno je za Uskrs pokloniti sve što se veže uz Uskrs, simbole Uskrsa kao proljeće.

Ukoliko ste se odlučili kupovati poklone za Uskrs neke od ideja za poklone mogu biti:
– piće, vino
– prigodna bombonjera ili keksa
– čokoladna jaja
– dekorativni set namirnica
– ukrasna jaja u Fabergé stilu
– dekorativna jaja ili dekoracije za Uskrs
– obojana jaja

Ideje poklona za Uskrs za djecu

Za onu najmanju djecu Uskrs je jako zabavan dan ispunjen slatkišima i zabavnim igrama. S obzirom da su najčešći pokloni za Uskrs za djecu, pokloni za djecu uglavnom se svode na jaja i slične motive vezane uz Uskrs. Jaja mogu biti u različitim varijantama, od igračaka, čokoladnih do obojanih jestivih jaja.

– igračke za djecu s motivima koji se vežu uz Uskrs
– čokoladna jaja
– igračke s varijacijama na temu jaja, zeca i pilića
– društvene igre ili kockice za slaganje na temu Uskrsa
– set za dekoriranje uskrsnih jaja
– bojanke na temu Uskrsa
– slikovnice i knjige s prigodnom tematikom

Uskrsna košara kao poklon

Uz blagdan Uskrsa se započelo vezati jako puno običaja, neki su uvezeni iz Amerike, a neki vuku korijene u našoj tradiciji. U Americi je personalizirana uskrsna košara jedan od najpopularnijih uskrsnih poklona za djecu svih dobi. Od tradicionalnih pletenih košara ispunjenih ukrašenim jajima, do modernih košara punih igrački koje se vežu uz uskrsne simbole i najnovijih vrsta slatkiša. Starija djeca vole umjesto uskrsne košare dobiti torbu napunjenu slatkišima, koju kasnije mogu iskoristiti i kao torbu za neku drugu priliku.

U Americi postoji tradicija darivanja slatkiša u uskršnjoj košari, gdje djeca tijekom noći ostave košare vani, koje kao uskrsni zeko ispuni slatkišima. Tradicija punjenja uskrsne košare slatkišima zapravo svoje korijene ima u Njemačkoj, ali se je zapravo u SAD-u komercijalizirala i postala popularna. Uskrsna košara danas se donosi i kao poklon kada nekome se ide u goste ili želi nekoga razveseliti. Košaru možete sami složiti tako da ćete u nju staviti prikladne slatkiše i ukrase, koji su vezani uz tematiku Uskrsa ili možete kupiti gotovu košaru.

Uskrs nudi priliku da se osvrnemo i pokažemo zahvalnost za ono što imamo u životu, ali da bismo djecu naučili slaviti Uskrs i obilježavati ovaj dan jako je bitno da im on bude zabavan. Zbog toga ne treba izbjegavati razveseljavanje drugih, a posebno djece kroz poklone, sve dok se iz samog vida ne izgubi pravo značenje Uskrsa kao kršćanskog blagdana i onog što Uskrs stvarno znači i što se na taj dan stvarno slavi.

Opširnije
Uskrs

Kako se određuje datum Uskrsa