28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Stresan posao uzrokuje depresiju

Promatranjem tisuću 32-godišnjaka znanstvenici su došli do zaključka kako je u 45% slučajeva...

Stresan posao uzrokuje depresiju

Promatranjem tisuću 32-godišnjaka znanstvenici su došli do zaključka kako je u 45% slučajeva kada se pojavila depresija bila uzrokovana stresnim zaposlenjem.

Visoko zahtjevni poslovi u kojima je nemoguće kontrolirati rezultate u kombinaciji s dugotrajnim radnim vremenom i velikom količinom posla uzrokuju češće pojavljivanje depresivnog stanja.

Znanstvenicu su za potrebe istraživanja pronašli osobe najrazličitijih zanimanja, uključujući glumce, kirurge, pilote, novinare i policajce. Postavili su im pitanja poput: rade li duže nego što bi preferirali, osjećaju li prevelik pritisak, je li njihov posao pretjerano emotivan i jesu li im poslovni zadaci uvijek jasni.

Istraživanje je pokazalo kako je u 45% slučajeva anksioznosti ili depresije kod prethodno mentalno zdravih osoba uzrokovao stresan posao.

Znanstvenici kažu kako je najvjerojatnije razlog koji dovodi do takvih psihičkih stanja to što osobe koje rade previše nemaju vremena za društvene aktivnosti, te kako bi se na neki način trebalo upozoriti zaposlenike na takvim radnim mjestima na opasnosti, te ih potaknuti da posao ipak obavljaju fleksibilnije i ne provode toliko vremena u uredu.

Opširnije o depresiji:

Depresija – uzroci i simptomi, kako si pomoći, a što ne pomaže | SELFHELP |