28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Prilagodite se za jesen

Promjena sezone daje vam šansu da popravite...

Prilagodite se za jesen

Promjena sezone daje vam šansu da popravite ono što je ljeto učinilo vašoj koži. Mnogi nakon ljeta imaju simptome zategnutosti kože, crvenila, iritacija, a sve to zbog pretjeranog izlaganja štetnim zračenjima sunca, vjetra ili morske vode.

Na linku ispod pogledajte za koliko dana je jesen, a ispod linka u tekstu pročitajte savjete koji će vam pomoći da se prilagodite za jesen.

S promjenom sezone mijenjaju se i naše navike, međutim kako ne bismo dopustili da navike upravljaju nama, čine nas umornima i bezvoljnima, bitno je doskočiti dobrim planom i posebno zadržati dovoljnu razinu aktivnosti i zdrave prehrane.

1- Dodajte vitamin D u prehranu – Budući da naše tijelo proizvodi vitamin Da kod izloženosti kože suncu, prirodno je da će razina vitamina D u tijelu pasti kako dani postaju kraći, nosimo više odjeće, a sune je slabijeg intenziteta. Vitamin D igra ključnu ulogu u očuvanju zdravog imunološkog sustava, pa vitaminski dodaci vitamina D mogu pomoći da se organizam pripremi za nadolazeću sezonu.

2- Nemojte zaboraviti na salate i voće. Obično ljeti imamo praksu kupovati i jesti laganiju hranu, a kada dođu hladniji dani povrće i voće postaje sve manje zastupljeno u prehrani. Nemojte zaboraviti redovito svoj dom opskrbljivati voćem i povrćem.

3- Napravite jesensko čišćenje. Ako u jednom danu odradite reorganizaciju ormara i doma općenito, „lakše ćete disati” cijele hladnije sezone.

4- Ne zaboravite izlaziti na svjež zrak. Takvo nešto što nam je u toplijim danima potpuno prirodno u hladnijim danima može predstavljati pravi izazov. Lakše je smisliti neku izliku i zavući se ispod tople dekice, ali takvo ponašanje nije zdravo ni za vaše tijelo ni psihu.

5- Ipak, odvojite dovoljno vremena i za odmor. Prvi dani jeseni obično su puni entuzijazma, novih početaka, zadataka i planova, međutim, kako vrijeme bude odmicalo osjetit ćete kako vašem tijelu treba odmora. Pred zimu lagano smanjite planove i aktivnosti, a ulaskom u zimu neka vam glavni zadatak bude zdravo se hraniti, dovoljno spavati i odmarati, kako biste napunili baterije i skupili snage za nove pothvate.

Za jesen prilagodite i njegu tijela i lica:

1-     Napravite njegujući piling od glave do pete. A nakon njega nagradite cijelo tijelo bogatom hidratantnom kremom.

2-      Kada nanosite proizvode nemojte to raditi na brzinu. Usput se masitrajte i uživajte u mirisnim kremama. Nanošenje preparata završite masažom stopala.

3-     Ukoliko niste znali postoje posebne kreme koje će vam pomoći riješiti se tamnih sunčanih pjega i hiperpigmentacije.

4-     Najmanje jednom tjedno na lice nanesite masku, možete koristiti gotove kupovne ili prirodne maske za lice.

5-     Usnama je u jesen potrebna pažljivija njega. Usne su bitne i za ukupan dojam lica.  Redovito koristite balzame za usne jer su one u ovom razdoblju sklonije isušenosti.

6-     Na rukama možda ne vidite posljedice ljeta, ali za koju godinu hoćete. Nemojte žaliti na kremi za ruke a obratite pažnju da postoje i antiaging kreme za ruke.

Nakon što ste pripremili sebe, važno je pripremiti i svoj dom za hladnije jesenske dane.

  • Provjerite krov. Prije početka kiša dobro se uvjerite u stanje krova na vašoj kući. Pažljivo promotrit krov i tražite oštećenja, napukline ili slične nedostatke. Ako je vaš krov ravan redovito grabite lišće i provjerite odvodne kanalice.
  • Provjerite stanje grijanja, posebno ako imate kamin ili neki drugi tip grijanja koje se nije koristilo cijelo proljeće i ljeto.
  • Osigurajte dovoljnu zalihu ogrjevnog materijala.
  • Provjerite stanje prozora i vrata, te popravite ako nešto treba ili zamijenite trake za brtvljenje ukoliko su se osušile ili ispucale.
  • Očistite vanjski namještaj i prekrijte ga zaštitnim ceradama.
  • Zasadite cvijeće i stabljike ukoliko se neke sade u jesen.
  • Zamijenite baterije u detektorima plina i ugljičnog monoksida.
  • Provjerite zalihe svjetiljki i svijeća u slučaju naglog nestanka struje radi nevremena.