Sabotirate li sami svoj san [ ZDRAVLJE ]

Sabotirate li sami svoj san

Nakon cjelodnevnih financijskih briga, poslovnih sastanaka, kuฤ‡anskih poslova ili odgoja djece, moลพda vam se ฤini nemoguฤ‡e naveฤer se opustiti i mirno spavati, a da ne razmiลกljate o svim dogaฤ‘ajima kroz koje ste proลกli, ali tih osam sati sna je kljuฤno za psihiฤko zdravlje.

ฤŒovjeku treba osam sati odmora i ฤvrstog sna kako bi se tijelo regeneriralo, te ako propustite kvalitetan san tih osam sati poveฤ‡avate frustriranost te vam se postaje sve teลพe nositi sa svakodnevnim obvezama.

Ispod navodimo ideja koje vam mogu pomoฤ‡i da se lakลกe opustite i da tih osam sati u krevetu bude i osam sati sna.

–ย ย  ย Nemojte raditi u krevetu. Ako svoj krevet pretvorite u ured mozak ฤ‡e automatski povezivati krevet s napornim radom i mislima, te se neฤ‡ete uspijevati opustiti ni kada to ลพelite. Laptop, telefon, biljeลกke, kalkulator i bilo koji drugi tehnoloลกki ili sliฤan ureฤ‘aj nemojte unositi u spavaฤ‡u sobu.ย  Osim psiholoลกkog uฤinka, malene ลพaruljice na ovim ureฤ‘ajima, kao i zujanje aparata ometaju san.

–ย ย  ย Odite u krevet u razumno vrijeme i neka vam odlasci u krevet u isto vrijeme postanu navika. Posebno kada ste iscrpljeni poslom, a ne moลพete zaspati moลพe vam se javiti ideja da bi vam bilo pametnije iskoristiti to vrijeme za rad na projektu umjesto leลพanja u krevetu, ali to sigurno nije tako. Bez obzira koliko posla imali, drลพite se svog redovitog rasporeda odlaska u krevet i buฤ‘enja.

–ย ย  ย Pripremite se za odlazak u krevet. Da biste lakลกe zaspali vaลพno je da nemate intenzivne moลพdane aktivnosti prije samog lijeganja. Pola sata do sat prije spavanja ugasite kompjuter, zavrลกite sa svim poslovima, te se lagano spremite zasipavanje, ugodnom kupkom,ย  ฤajem ili neฤim sliฤnim.

–ย ย  ย Nemojte spavati preko dana. Ako vam se ฤini da ste toliko iscrpljeni da jednostavno neฤ‡ete moฤ‡i izdrลพati ostatak dana, prilegnite maksimalno 20 minuta. Duลพi dnevni san ฤ‡e vas dodatno usporiti, a noฤ‡no spavanje uฤiniti joลก teลพim.

Vezano – NesanicaKako spavati bolje

Nesanica – kako zaspati odmah, a ลกto funkcionira dugoroฤno [ZDRAVLJE]

50 savjeta kako spavati bolje

 


Komentari

Odgovori

*