23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Usamljenost je u stalnom porastu

Depresija uzrokovana usamljenošću postala je epidemija koja se širi po cijelom svijetu...

Usamljenost je u stalnom porastu

Depresija uzrokovana usamljenošću postala je epidemija koja se širi po cijelom svijetu, posebno među osobama između 18 i 44 godine.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji oko 53 posto osoba osjeća se potišteno zbog usamljenosti, a 50 posto ih je izjavilo kako ima osjećaj da društvo općenito postaje sve usamljenije.

Istraživanje je također otkrilo kako su žene usamljenije od muškaraca, a sve češće zbog toga što nemaju vremena za druženje s prijateljima.

Andrew McCulloch, ravnatelj Britanske udruge za mentalno zdravlje otkrio je kako razlozi tolike usamljenosti variraju među osobama, ali da je posao vodeći faktor.

„Ljudi stavljaju posao na prvo mjesto, posebno u trenutnoj ekonomskoj situaciji, te rade sve duže i duže, a ostatak dana nisu dovoljno raspoloženi i nemaju energije za druženje, te slobodno vrijeme provode kod kuće ispred televizora“, kaže McCulloch.

Dodaje kako možete učiniti dosta toga ako se osjećate usamljeno. Najvažnije je da shvatite kako niste jedini i ne pomislite kako je problem u vama, jer ćete se tada još više povlačiti.

Pridružite se tečajevima, seminarima, radionicama, povežite sa starim prijateljima, predložite susrete, aktivnosti i sl.

Kako biti single (slobodan) i sretan, a ne biti usamljen [ LJUBAV ] – COVER magazin.com

Kako biti solo (single, slobodan) i sretan, a ne biti usamljen [ LJUBAV ]

Nije zdravo biti sam

Prema provedenom istraživanju, samostalan život udvostručuje rizik od srčanog infarkta i drugih srčanih bolesti.

Istraživanje provedeno na 138 tisuća odraslih osoba između 30 i 70 godina, temeljeno na trogodišnjem proučavanju, ukazalo je na dva indikatora srčanih bolesti: samački život i godine. Istraživači vjeruju kako je to zbog loših navika, poput pušenja, debljine, povećanog unosa kolesterola i manjeg druženja s ljudima, koje se povezuju s usamljeničkim životom.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje žive samostalno spadaju u rizičnu skupinu, ali ne zbog samostalnog života nego loših životnih navika. Dakle, samostalan život sam po sebi nije rizičan, nego nezdrav životni stil koji se povezuje sa samačkim životom.

Zbog toga su žene izložene manjem riziku jer one u pravilu i kod samostalnog života zdravije se hrane i duže zadržavaju ostale zdrave životne navike.

Kuhanje za jedno ili dvoje – COVER magazin.com

Kuhanje za jedno ili dvoje