19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Ova dijeta sastoji se od prehrane bogate namirnicama koje imaju...
Protuupalna dijeta - prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]
Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Protuupalna dijeta – prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti [ ZDRAVLJE ]

Ova dijeta sastoji se od prehrane bogate namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. Od nje ne trebate očekivati kako ćete smršaviti, te nije plan prehrane za određeno vrijeme, nego više kao koncept života, ukoliko želite duže očuvati svoje zdravlje ili ukoliko imate neke upalne procese u tijelu, pa vam treba potpora kroz protuupalne namirnice.

Već znate da se mnoge bolesti poput artritisa javljaju kao posljedica upale u tijelu, ali i neke bolesti za koje ne biste pretpostavili mogu biti potaknute upalnom reakcijom poput Alzheimerove bolesti, nekih autoimunih bolesti ili nekih vrsta tumora.

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidantima i supstancama koje se na prirodan način bore protiv raznih upala i jačaju imunitet.

Koje su odrednice protuupalne dijete?

  • Jedite mnogo voća i povrća.
  • Minimalizirajte unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama.
  • Konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput morskih plodova i orašastih plodova.
  • Smanjite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.
  • Prestanite koristiti rafinirani šećer i hranu koja u sebi ima dodani šećer.
  • Izbjegavajte procesuiranu hranu, posebno mesne prerađevine.
  • Začinite hranu. Mnogi začini poput kurkume, origana, bosiljka, ružmarina, peršina, kadulje, ljutih papričica, češnjaka i drugih imaju protuupalna svojstva.

Poznato je kako neka hrana sadrži supstance koji mogu potaknuti ili pogoršati upalu u organizmu, s druge strane postoji hrana koja popravlja stanje i bori se protiv upala.

Plan protuupalne dijete

Doručak:

Okrenite se prirodnim sastojcima poput šumskog voća, meda, jogurta, jaja i sl. Ove sastojke kombinirajte s namirnicama bogatim vlaknima poput zobenih ili kukuruznih pahuljica, raženog ili pirovog kruha od cjelovitih žitarica i sl.

Međuobroci:

Najbolji međuobrok ili grickalica su jezgričasti plodovi ili neko drugo sušeno voće. Budite umjereni u količini, jer i najzdravija hrana ako je jedemo previše škodi.

Juhe i salate:

Juhe sami kuhajte od mesnih kosti, povrća i začina, a salate začinite tek octom i vrlo malo maslinovog ili bučinog ulja.

Glavni obroci:

Sve vrste morskih plodova, povrća, posebno krumpir i grašasto povrće dobar su odabir. Ispod u popisu namirnica pronađite najbolje protuupalne namirnice i na temelju njih napravite svoj plan prehrane.

Desert:

Sve slatko bi trebalo izbjegavati, ali kao dobar desert može poslužiti redak tamne čokolade ili neko slatko voće poput jagoda i sl. Birajte što šarenije voće. Svaka boja u voći predstavlja određene nutrijente, pa što se budete hranili raznolikije to ćete imati veću korist u borbi protiv upala.,

Najbolje protuupalne namirnice:

Za protuupalnu dijetu birajte svježe namirnice, što manje prerađene i što manje obrađene kod pripreme. Voće i povrće namirnice su koje sadrža protuupalne nutrijente, antioksidante i polifenole. Također, protuupalne komponente sadrži i riba i maslinovo ulje.

Luk, češnjak, poriluk i prasa

Rajčica

Borovnice i drugo šumsko voće

Turmerik i slatki krumpir

Maslinovo ulje

Bundeve i tikve

Grejp

Kupus, posebno kiseli kupus

Prokulice i brokuli

Blitva i špinat

lanene, čija i konopljine sjemenke.

Što izbjegavati – koje namirnice kontriraju protuupalnoj dijeti

Sva visoko procesuirana hrana, masna i zaslađena nije dobar odabir.

Slatkiši, kolači i kesi

Ovo je prva hrana koju biste trebali izbjegavati. Ovakva hrana gotovo da nema nutritivne vrijednosti, s njom se lako prejesti, a to vodi do debljanja, visokog šećera u krvi…

Gazirani i zaslađeni napitci

Svi slatki napitci, a posebno gazirani škode vašem organizmu i zdravlju. Ovo su prve stvari koje trebate izbaciti iz prehrane, da biste omogućili tijelu i zdravim namirnicama da odrađuju svoj posao.

Masna hrana i procesuirano crveno meso

Salame, kobasice i slična hrana pune su zasićenih masnoća, koje zapravo mogu i uzrokovati upalne procese u vašem tijelu. Ovakva hrana otežava vašem tijelu svaku protuupalnu borbu.

Protuupalna prehrana kao životni stil

Protuupalna dijeta, je prehrana koja se temelji na namirnicama koje se bore protiv upala i štite tijelo. Mnoge poznate prehrane temelje se na protuupalnim principima, a ako tražite tip prehrane koji bi bio najsličniji protuupalnoj dijeti to bi mogla biti mediteranska prehrana. Prihvatite li takav stil prehrane, automatski znate da se svakodnevno hranite kvalitetno i štitite svoje tijelo maksimalno.

Ideje za kuhanje i recepti za protuupalnu dijetu

Losos s miješanom saltom od povrća

I losos i zeleno povrće dobar su odabir namirnica za protuupalnu dijetu. Losos ispecite na gril tavi, a povrće dobro operite, narežite i začinite s hladno prešanim maslinovim uljem, mediteranskim začinima i malo octa.

Mediteranska salata s tunom i povrćem

Operite i narežite povrće. Dodajte kuhana jaja i tunu. Začinite po želji.

Kuhana leća s povrćem

Nasjeckajte povrće i stavite kuhati s lećom. Po želji možete staviti i kvalitetno svježe meso. Iako se obično varivo s lećom priprema tako da se povrće osim leće prvo pirja na malo ulja, kod protuupalne prehrane izbjegava se zagrijavanje ulja na visoke temperature. Po želji možete začiniti zdravim začinima.

Salata s kvinojom

Staviti kuhati sjemenke kvinoje u dvostruko više vode. Kuhati 20 do 30 minuta. Ohladiti. Narezati povrće, sve sjediniti i začiniti po želji.

Varivo s cvjetačom, batatom i currijem

Skuhati oguljeni i narezan na kockice batat. Cvjetaču kuhati 5 minuta u ključaloj vodi. Po želji popeći na gril, tavi ali ovaj korak možete i preskočiti. Sve sjediniti dodati vode i po želji začina u kojima treba dominirati curry.

Šećer i protuupalna dijeta

Bijeli šećer trebalo bi potpuno izbaciti i svesti na minimum konzumaciju jela koja ga sadrže. Birajte zdravije opcije poput prirodno slatkih namirnica, melase datulja, sirup od javora i slično.

Povrće i protuupalna dijeta

Povrće bi trebalo biti temelj protuupalne dijete. Dnevno bi trebalo poslužiti pet porcija povrća. Među ostalim: kupusno povrće (cvjetača, brokula…) tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, zelena salata, raštika…) sve vrste luka, češnjaka, morska trava i alge, sve vrste tikava (buća, tikvice, lubenice…)

Voće i protuupalna dijeta

Težite tri porcije voća dnevno. Gotovo sve vrste voća se preporučuju u protuupalnoj dijeti među ostalim jabuke, kruške, šumsko voće, agrumi…

Grahorice i legumi i protuupalna prehrana

Leća, slanutak, bob, grašak, grah su dobre namirnice i možete jesti 1 do dvije porcije dnevno.

Sjemenke u protuupalnoj prehrani

Od sjemenki gotovo sve su korisne i dobre. Posebno se ističu konopljine sjemenke, chia sjemenke, sezam, sjemenke suncokreta, lanene sjemenke, sjemenke bundeve, kvinoja,

Masnoće i protuupalna dijeta

Treba služiti zdrave masnoće poput hladno prešanih ulja masline, buče, laneno i konopljino ulje. Suncokretovo ulje i druga biljna ulja treba izbjegavati, a zamijeniti ga zdravijom opcijom kokosovog ulja.

Začini u protuupalnoj dijeti

Začini imaju izvrsno protuupalno djelovanje. Super su bosiljak, feferoni, cimet, kumin, curry, češnjak, ružmarin, đumbir, kurkuma i sl.

Ocat i protuupalna dijeta

Smatra se kako prirodni jabučni ocat ima protuupalna djelovanja. Ne treba pretjerivati s njim, ali se može koristiti u protuupalnoj dijeti.

Jaja i protuupalna dijeta

Jaja se istovremeno smatraju i namirnicom koja djeluje protuupalno i namirnicom koja može pogoršati upalu u nekim slučajevima. Zbog toga se ona ne preporučuju, ali ni ne isključuju iz protuupalne prehrane.

Meso i protuupalna dijeta

Meso je također dvojbena namirnica. Potrebno je strogo izbjegavati prerađeno meso, delikatese, paštete, kobasice, salame, hrenovke i sve slično, ali u protuupalnoj dijeti kvalitetno čisto meso nije zabranjeno. Trebalo bi smanjiti konzumaciju i ograničiti unos na maksimalno dva puta tjedno.

Mlijeko i protuupalna dijeta

Birajte mlijeko bez laktoze, a po mogućnosti kozje mlijeko i mliječne proizvode od kozjeg mlijeka. S druge strane jogurt, kefir, acidofil odličan su odabir.

Orašasti plodovi i protuupalna dijeta

Bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pistacio… Svi orašasti plodovi sadrže visoki udio kalcija, magnezija, cinka, vitmina E i omega -3 masnih kiselina, nutrijenata za koje se smatra da imaju protuupalni učinak. Tako da su ove namirnice poželjne u protuupalnoj dijeti.

Kava u protuupalnoj dijeti

Kava se ne smatra lošom, ali treba je konzumirati umjereno. Prema tvrdnjama stručnjaka kava sadrži antioksidante koji imaju protuupalni učinak, pa se može uključiti u protuupalnu dijetu. Međutim, kava ponekad u tijelu zna potaknuti upalni odgovor, pa s njom treba biti umjeren.

Protuupalna dijeta i kukuruz

Kukuruz ima protuupalno djelovanje, pa je dobar u protuupalnoj dijeti. Međutim, kako kukuruzne proizvode nalazimo u prehrani u prerađenom obliku kukuruzni derivati poput kukuruznog sirupa, kukuruznog brašna i kukuruznog ulja naglo podižu razinu šećera u krvi, što kreira inzulinski odgovor, koji dalje kreira upalni odgovor. Pa je rafinirane proizvode potrebno izbjegavati, dok s druge strane brašno od cjelovitog zrna kukuruza možete koristiti.

Povratak na glavnu stranicu dijeta