16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

3 navike za dug život i mladolikost [ ZDRAVLJE ]

Dugovječnost i mladolik izgled nećete postići pijući čudotvorni...

3 navike za dug život i mladolikost

Dugovječnost i mladolik izgled nećete postići pijući čudotvorni eliksir mladosti, jer koliko je poznato za sada još uvijek nije otkriven, ali razna oboljenja krvožilnog sustava, dijabetesa i tumora ubrzavaju proces starenja i uzrok su prerane smrtnosti, pa ako se želite boriti protiv starost najbolje je započeti s prevencijom i aktivnim životom.

Neaktivnost i gubitak mišićne mase ubrzavaju proces starenja. Smanjenje mišićne mase i kvalitete mišića prvi je signal starenja. Eliksir mladosti možda ne postoji, ali  tjelovježba i zdrava mišićna masa su za sada najbliže tome. Proces starenja možete usporiti tako da se krećete dovoljno i sustavno održavate sve mišiće tijela aktivnima.

Druga stvar koja se sve češće spominje je oralna higijena. Na četkicu za zube smo se već naviknuli, ali mnogi još uvijek ne koriste svakodnevno vodice za ispiranje usta i zubni konac. Zubni konac uklanja bakterije koje uzrokuju parodentozu i karijes. Ove bakterije ne uzrokuju probleme samo u usnoj šupljini. One mogu ući u krvotok, uzrokovati upalu, te na taj način povećati rizike kardiovaskularnih oboljenja, vodećeg uzročnika prerane smrtnosti.

Prehrana u duginim bojama treći je savjet koji se preporuča za mladolikost. Što se raznolikije hranite to će vaše tijelo biti opskrbljenije potrebnim nutrijentima. Postoji teorija prema kojoj je ljudski DNA kada se duplicira zaštićen od oštećenja telomerima. Telomeri su nukleoproteinske strukture na krajevima kromosoma, bitne za stabilnost genoma. Kako starimo telomeri se počinju kidati, te jednom kada su potpuno pokidani, kromosomi i DNA više nišu zaštićeni i stanice odumiru, što vodi do smrti. Upale i oksidacija stanica ubrzavaju proces kidanja telomera, pa je zbog toga hrana bogata protuupalnim sastojcima poput primjerice češnjaka, borovnice, ljute peprike, trešanja, ribljeg ulja, zelenog povrća i orašastih plodova vaš saveznik u borbi protiv starenja.

Kako ZAUSTAVITI STARENJE i pomladiti tijelo – detaljni plan – [ ZDRAVLJE ]