28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Vino i čokolada – rajski spoj

Neki kažu kako se čokolada i vino ne mogu spajati, međutim ako imate pravo vino...

Vino i čokolada – rajski spoj

Neki kažu kako se čokolada i vino ne mogu spajati, međutim ako imate pravo vino koje može komplimentirati pravoj čokoladi dobit ćete rajski užitak.

Nevažno spajate li bijelu ili tamnu čokoladu vino bi trebalo biti u najmanju ruku slatko poput čokolade, ako ne i slađe. U protivnom okus bi se mogao brzo transformirati u kiseo. Iako ne zvuči intuitivno spajati slatko sa slatkim, vino koje je slađe od čokolade zapravo je odlična kombinacija. Slatka vina odlično odgovaraju gorkom okusu kakaa.

Ako niste sigurni koje vino spojiti s čokoladom birajte sličan intenzitet i boju. Ukoliko je čokolada tamnija birajte tamnija vina, a što je čokolada slađa, birajte slađa vina.

  • Mliječne čokolade izvrsno idu uz Pinot Noir, Merlot, Rizling i desertna vina.
  • Kada usklađujete vino s bijelom čokoladom birajte elegantna bijela vina. Bijela čokolada uvijek je mekša i masnija od crne pa je uz nju idu Sherry, Moscato d’Asti i Muscat.
  • Uz crnu čokoladu Zinfandels ili Cabernet Sauvignon bi trebali ispuniti sva vaša očekivanja.
  • Ako čokolada sadrži bilo kakve druge sastojke poput orašastih plodova ili voća, takve će arome odgovarati u vinu. Na primjer ukoliko se radi o čokoladi s okusom jagode uz nju će odgovarati izvrsno slatko vino s aromom šumskog voća.

Usklađivanje hrane i čokolade je uvijek subjektivno. Negdje ćete pronaći jedne sugestije, na drugim mjestima potpuno oprečne. Kada se radi o čokoladi trebate uzeti u obzir teksturu, boju i slatkoću čokolade, koje treba upariti s intenzitetom. Slatkoćom i aromama vina. Prije nego poslužite uparenu čokoladu i vino, dobro je napraviti malo osobno istraživanje o aromama i teksturi. Ali čak i kada mislite da ste sve dobro proučili i uskladili, nemojte očekivati da će svi biti sretni.

U pravilu laganije deserte treba upariti s laganijim vinima, a bogatije s tamnijim vinima.

Kombinacija vina i čokolade svakako je kombinacija koju vrijedi probati budući da i vino i čokolada imaju svoje benefiti i za zdravlje. Naravno, sve dok su kvalitetno odabrani i konzumiraju se umjereno.

Optimalna čokolada je tamna gorka čokolada, a najvrjedniji sastojci u čokoladi su flavonoidi, za koje je poznato kako imaju protuupalno djelovanje i štite srce.

Čokolada ima vrlo lošu reputaciju zbog popularnih čokolada koje su bogate masnoćama i šećerom, međutim odaberete li pravu čokoladu pozitivni učinci čokolade nadmašuju negativne. Kakao, ključni element čokolade ima vrlo zdrave komponente, posebno antioksidante. Zbog toga što čokolada ima veći udio kakaa to se smatra zdravijom, zbog toga je bitno čitati nutritivne etikete. Birajte čokoladu s većim udjelom kaka. Na taj način ćete povećati zdravstvene prednosti a smanjiti kaloričnost kombinacije vino i čokolada. Detaljnije o kalorijama u vinu pročitajte ovdje: Koliko kalorija ima BIJELO i CRNO VINO

Pročitajte i:

Ako baš insistirate na mliječnoj čokoladi, tada je kombinirajte s bijelim vinom, zbog toga što mliječna čokolada okusom ide bolje uz bijela vina nego crna. Ipak, uvijek ostavite prostora za eksperimentiranje. Neka vas vodi neko pravilo da što je svjetlija čokolada, odnosno da što ima više mlijeka da ide uz svjetlije vino. Tamna crna vina kombiniraju se s bogatim kakaom tamnim čokoladama.

Kombinacija kvalitetne čokolade i crnog vina dobra je i za vaše zdravlje, naravno, dok ne pretjerujete. Ova kombinacija povoljno će utjecati na krvožilni sustav, jer obiluje antioksidantima i resveratrolom. Zadržite se na dnevnoj količini od 25 do 100 grama, što odgovara u većini čokolada jednom do tri retka. Što se tiče vina, preporučena količina je 1 do maksimalnih 3 dl dnevno. Pretjerivanje ili u jednom ili drugom ima negativni učinak i nadmašuje sve pozitivne benefiti koje imaju vino i čokolada kada se konzumiraju umjereno. Previše vina ili čokolada može imati negativan učinak na srce i krvožilni sustav, te uzrokovati visok tlak i pogoršati mnoga zdravstvena stanja.