Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak

      Nema komentara na Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak

Oglas

hladnjak

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak

– Temperatura u hladnjaku bi trebala biti najviše 5 C stupnjeva, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se rapidno razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka.

– Nužno je da meso i mesne prerađevine spremate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po hladnjaku i drugoj hrani.

– Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u hladnjaku. Zrak u hladnjaku je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena.

– Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od 3C, posebno tunjevina, haringa i skuša.

– Hrana koja se čuva u zamrzivaču (hladnjaku za duboko zamrzavanje) na temperaturi između – 18C i – 23C gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti.

– Svježe meso i mesne prerađevine koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upotrebu svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku jednog dana, najduže dva dana od odmrzavanja.

– Osnovno je pravilo da uvijek iz hladnjaka i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Npr. Ranije kupljene komade sira savite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno.

– Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju na nju nalijepite naljepnice s rokom uporabe.

–  Brzo zatvarajte vrata hladnjaka. Kada vam je majka govorila da ne stojite pred otvorenim vratima hladnjaka znala je o čemu priča. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone.

– U vrata spremajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka… Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tijekom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u hladnjaku.

– Nemojte natrpavati hladnjak. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati što utječe na distribuciju temperature.

– Neku hranu ne treba čuvati u hladnjaku, a čak i može izgubiti na svojoj kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, rajčica, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati se čuva na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku.

– Hranu koju treba čuvati u hladnjaku stavite u njega u roku sat vremena, najduže dva sata. Nemojte ostatke nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz dućana, držati na stolu nego odmah spremite.

– Nemojte stavljati toplu hranu u hladnjak. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

– Najmanje jednom u tri tjedna izvadite sve iz hladnjaka. Radite brzo (sjetite se pravila 1 sat). Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice.

– Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u hladnjaku bacite je.

– Da biste bili sigurni da hladnjak dobro funkcionira možete staviti termometre, jedan na police, drugi u zamrzivač.

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak
Ocjeni

Odgovori

*