29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 brzih savjeta da izliječite slomljeno srce

Ako imate slomljeno srce, tužni ste i ne znate...

5 brzih savjeta da izliječite slomljeno srce

Ako imate slomljeno srce, tužni ste i ne znate otkuda biste krenuli, možete započeti sa savjetima ispod.

-1- Nemojte izbjegavati emocije

Da biste pronašli način da izliječite slomljeno srce prvi korak je suočiti se s tugom. Nemojte je izbjegavati. Ona će vas ojačati i učiniti boljom osobom.

-2- Nabrojite svoje snage

Kada ste povrijeđeni možda mislite da ni u čemu niste dobri. Započnite raditi na svome samopouzdanju i svemu što vam dobro ide.

-3- Pomognite nekome drugom

Ako se osjećate loše, najbolji lijek je da pomognete nekome kome je pomoć potrebnija nego vama.

-4- Vježbajte

Iznenadili biste se koliko se negativnih emocija može riješiti najjednostavnijim trčanjem ili odlaskom u teretanu.

-5- Kreirajte novi svijet

Kreirajte svoj novi svijet u kojem vam neće nedostajati aktivnosti, prijatelja, pažnje… Ovo je vaša prilika da se okušate u novim stvarima i iskoristite je.

Nova istraživanja pokazuju kako tuga i patnja mogu prouzrokovati jednake srčane poteškoće, kao neki fizički problemi poput debljine i kolesterola.

Ideja kako stres utječe na zdravstveno stanje odavno je poznata, međutim tuga je uglavnom ignorirana kada se radi o sprječavanju i liječenju bolesti srca. Ipak, čini se da pojam “slomljeno srce” i nije toliko daleko od prave istine. Tuga zaista može “slomiti” srce, odnosno izazvati srčani napad.

Osjećaj tuge u tijelu izaziva reakcije poput povišenja krvnog tlaka, kolesterola, te čini osobu depresivnom i anksioznom. Zamjećuje se bol u prsima, ubrzano disanje, a tijelo se vrlo teško opušta, što može biti veći uzrok predinfarktnog stanja, nego tradicionalno navođeni faktori poput pušenja, debljine i sl.

Istraživanja su pokazala kako negativne emocije mogu promijeniti sastav krvi. Kod osoba u depresiji krv se lakše gruša, udvostručujući šanse srčanog napada. Negativni osjećaji, također unejednačavaju srčani ritam, međutim kada se osoba okrene pozitivnim mislima on se ponovno vraća u normalu, te se smanjuju štetne kemikalije u krvi koje povisuju rizik od srčanog napada.
Pozitivne emocije čine sastav krvi zdravijim. Sretni ljudi također imaju nižu razinu “hormona stresa”.

Znanstvenici smatraju kako bi u potpunosti trebalo promijeniti pristup prevenciji srčanih bolesti, te bi se uz tradicionalne faktore i konvencionalno liječenje, psihološka analiza trebala uključiti u procjenu kardiovaskularnog stanja čovjeka.

Tri popularne taktike kako preboljeti prekid – [ LJUBAV ]