29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Ćelavost kod muškaraca indicira rizike srčanih oboljenja

Istraživanje u kojem je sudjelovali više od 37.000 osoba...

Ćelavost kod muškaraca indicira rizike srčanih oboljenja

Istraživanje u kojem je sudjelovali više od 37.000 osoba, a objavljeno u časopisu BMJ Open, otkrilo je kako ćelavi muškarci imaju za 32 % veće rizike obolijevanja od bolesti povezanih sa srcem i krvožilnim sustavom.

U izvješću se navodi kako se gubljenje kose na kruni glave može povezati sa potencijalnim srčanim oboljenjima, kada se isključe drugi faktori poput godina i obiteljske povijesti tih bolesti.

Stručnjaci koji su provodili istraživanje navode kako bi se mlade muške osobe koje pojačano gube kosu trebale usredotočiti na popravljanje životnog stila kako bi umanjili rizike nastanka zdravstvenih problema. Nužno je da prestanu pušiti, održavaju zdravu tjelesnu težinu, imaju dovoljno tjelesne aktivnosti i zdravo se hrane.

Vezano:

Može li ćelavost predvidjeti druge zdravstvene rizike?

Ako ste jedan od muškaraca koji ubrzano gubi kosu na kruni glave trebate znati kako ne samo istraživanje navedeno iznad, nego i mnoga druga istraživanja povezuju ćelavljenje s rizicima od određenih bolesti. Većina muškaraca koji ćelave ima genetske ili obiteljske sklonosti gubitku kose, a dermatolozi objašnjavaju kako se prenosi preko oba roditelja. Tako možete biti skloni ćelavljenju ne samo ako je otac vašeg oca bio ćelav, nego i ako su preci vaše majke bili ćelavi. Ispadanje kose se obično događa postupno, prije nego što dođe do ćelavosti. Folikule kose postaju sve manje i tanje, te prije prave ćelavosti vjerojatno ćete desetljeće ili više primijetiti ispadanje kose i slabije vlasi.

Kako je u nenasljednih slučajeva ćelavosti najčešći uzrok opadanja kose višak testosterona, osim srčanih oboljenja, se povezuje i s povećanom prostatom. Također gubitak kose se može povezati s upalama zubnog mesa, cistama u vilici, lošim bakterijama u probavnom sustavu poput Helicobacter pylori (H.pylori). Zbog toga kada primijetite slabljenje korijena kose ili ispadanje kose koje bi moglo ukazivati na ćelavljenje, trebalo bi napraviti sistematski pregled. Gotovo uvijek je puno lakše prevenirati gubitak kose, nego tretirati ćelavost.

Osim zdravstvenih problema i određeni lijekovi mogu doprinijeti ćelavosti. To su lijekovi za kolesterol, akne, neki umjetni vitamini, lijekovi za imuno terapiju, artritis, lijekovi za lakše nošenje sa stresom i još neki koji nisu navedeni. Ponekad banalna stvar poput pretrpavanja tijela umjetnim vitaminima, koje ono ne treba može dovesti do ćelavosti. Važno je da sami sebi ne propisujete vitamine ili minerale, nego da to za vas napravi stručna osoba, odnosno liječnik, kako ne biste dobili kontra učinak i ubrzali nastanak ćelavosti, umjesto da si sami pomognete.

Naša kosa je svakako povezana s našim emotivnim stanjem. Fizički stres poput trauma na glavi, pretjerano vježbanje ili daleka putovanja mogu doprinijeti gubitku kose, ali također i emotivni stres može biti uzrok ćelavosti. Ako ste kronično pod stresom i gubite kosu tada uzroke ćelavosti možete tražiti i u lošem nošenju sa svakodnevnim izazovima.

Loša prehrana može biti jedan od uzroka ćelavosti. Drastični gubitak na težini ili naglo debljanje može uzrokovati poremećaje u tijelu koji vode do ćelavosti. Nedostatak tijelu potrebnih nutrijenata također je jedan od potencijalnih uzroka ćelavosti. Ako gubite kosu važno je i da prekontrolirate krvnu sliku ako biste uvidjeli da li vam tijelu među ostalim možda nedostaje željeza.

Zbog toga kod ćelavosti trebate izliječiti sve potencijalne uzroke, zdravstvene probleme koji leže u pozadini, a tek nakon toga se posvetiti korištenju preparata, lijekova ili tretmana za liječenje sama ćelavosti. Ukoliko ne riješite pozadinske zdravstvene probleme koji se vuku u pozadini ćelavosti, svaki tretman ili primjena lijeka za ćelavost će biti neučinkovita.

Također, najbolje bi bilo otići kod liječnika ili dermatologa da vam službeno dijagnosticira ćelavost jer to će olakšati traženje uzroka, jer je lakše obavljati i naručiti se na ostale preglede ukoliko imate službenu potvrdu i dijagnozu ispadanja kose.